Ζάεφ: Επόμενο βήμα η ανακοίνωση του ονόματος της ΠΓΔΜ
Στο πλαίσιο αυτό, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha, ο κ. Ζάεφ δηλώνει έτοιμος να συζητήσει και για την μετονομασία του αεροδρομίου των Σκοπίων από «Μέγας Αλέξανδρος», τονίζοντας πως «με κάθε τρόπο θέλω να επιδείξω φιλία με τους γείτονές μου, τους πολίτες της Ελλάδας.
Αναφορικά με το «πως έχει στο μυαλό του» τη λύση, ο κ. Ζάεφ σημειώνει πως «πιστεύω ότι η λύση πρέπει να είναι αποδεκτή και από τις δύο πλευρές. Υπάρχουν και τέτοιες λύσεις. Δεν θα μπω σε λεπτομέρειες για να μην καταστρέψω την διαδικασία της επικείμενης διαπραγμάτευσης μεταξύ των δύο πλευρών, αλλά έχω πεισθεί ότι η πραγματική επίλυση στο τέλος θα έρθει και είμαι σίγουρος ότι θα φτάσουμε σε αυτή».
Στη διαπραγμάτευση για την ονομασία της ΠΓΔΜ ο κ. Ζάεφ θεωρεί πως «είναι απαραίτητη η υποστήριξη των πολιτών μου αλλά μου είναι απαραίτητη και η στήριξη από την αντιπολίτευση. Πιστεύω ότι και η αντιπολίτευση θα συμβάλλει θετικά στην εξεύρεση λύσης με την Ελλάδα σε ό,τι αφορά στο συνταγματικό μας όνομα».
Αναφορικά με την αντιπαράθεση που υπάρχει στο εσωτερικό της Ελλάδας για το ίδιο ζήτημα, ο κ. Ζάεφ σημειώνει πως «αυτό που δήλωσε πρόσφατα ο κ. Καμμένος ότι αν υπάρχει σύμφωνη γνώμη των πολιτικών φορέων των δύο χωρών, και αυτός θα συμφωνήσει για τη λύση, είναι μια θετική ελπίδα».
Επίσης, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ εκφράζει την επιθυμία του να συναντηθεί τόσο με τον Πάνο Καμμένο όσο και με τον Κυριάκος Μητσοτάκη, αλλά «φυσικά αφού συναντηθώ πρώτα με τον πρωθυπουργό με τον Αλέξη Τσίπρα, για να εξηγήσω σε ποιο βαθμό είναι δυνατή η επίλυση του προβλήματος και θα είναι θετική και για τις δύο χώρες», όπως σημειώνει χαρακτηριστικά.
Απαντώντας για τις «κόκκινες γραμμές» που ο ίδιος θα θέσει κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης, υποστηρίζει πως δεν θα ήθελε να τις χρησιμοποιήσει «γιατί κάτι τέτοιο θα αποτελούσε εμπόδιο για την επίλυση του ζητήματος. Θα ήθελα περισσότερο να χρησιμοποιήσω ορισμένες άλλες μεθόδους, έτσι ώστε η «κόκκινη γραμμή» να γίνει μια φωτεινή οδός μέσα στο σκοτάδι ώστε να μας οδηγήσει στην επίλυση του προβλήματος» τονίζει, διαμηνύοντας πως «αν υπάρχουν «κόκκινες γραμμές», θα μπει φραγή στην εξεύρεση λύσης».
«Δεν είμαστε οι μοναδικοί κληρονόμοι του Μ.Αλεξάνδρου»
Ο κ. Ζάεφ επανέλαβε, ακόμη, πως η ΠΓΔΜ δεν είναι ο μοναδικός κληρονόμος του Μεγάλου Αλεξάνδρου σημειώνοντας: «Εγώ το δήλωσα δημόσια επειδή πιστεύω περισσότερο στο μέλλον του δικού μας κράτους από το να είμαι περιχαρακωμένος από τις προκαταλήψεις του παρελθόντος, γιατί γνωρίζω ότι ο Μέγας Αλέξανδρος θα αποτελούσε το στοιχείο εκείνο που θα μας ενώσει και όχι το στοιχείο διαίρεσης».
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός προσδιόρισε ως στρατηγικό στόχο της ΠΓΔΜ την ένταξη στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ. Επικεντρώνοντας την ανάλυσή του στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας του, ανέφερε πως «πετύχαμε να ελευθερώσουμε μια απομονωμένη χώρα που την προηγούμενη περίοδο ήταν πραγματικά φυλακισμένη στην ιδέα του εθνικισμού, στη διαφθορά και στην εγκληματικότητα που ελέγχονταν από την προηγούμενη κυβέρνηση». Σε αυτό το πλαίσιο, είπε πως η χώρα του περιμένει πολλά χρόνια να περάσει τις πύλες της Ευρώπης και κάθε εμπειρία είναι επιθυμητή, ιδιαίτερα όταν προέρχεται από τη γείτονα φίλη Ελλάδα. «Όλες οι εμπειρίες, θετικές και αρνητικές, που έχει αποκτήσει είναι καλοδεχούμενες» πρόσθεσε.
Ειδική αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ στον Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας πως είναι ένας ηγέτης ο οποίος πιστεύει στις ίδιες αξίες που πιστεύει και ο ίδιος. «Έχουμε γεννηθεί την ίδια χρονιά και απ’ ό,τι φαίνεται ο Θεός ήθελε να γεννηθούμε την ίδια χρονιά για να μπορέσουμε να λύσουμε ένα ευαίσθητο πρόβλημα που υφίσταται μεταξύ των δύο κρατών» συμπλήρωσε ο κ. Ζάεφ.
Τέλος, αναφερόμενος στο μέλλον της χώρας του, εστίασε στην ανάγκη να γίνει ένα σύγχρονο, οικονομικά σταθερό, κοινωνικά υπεύθυνο κράτος που πιστεύει στα στάνταρ της ΕΕ. «Είναι καιρός να επιδείξουμε ένα νέο πρόσωπο στην Ευρώπη και στα Βαλκάνια, αφήνοντας πίσω μας επιφυλάξεις και τις ιστορικές προκαταλήψεις για το τι είναι καλό για τους λαούς τους και τις σχέσεις καλής γειτονίας» υπογράμμισε.
in.gr
Σχόλια Facebook