Ερχεται και ΦΠΑ 24% στις πλαστικές σακούλες!
Αθήνα.- Μέχρι τώρα είχαμε το αλαλούμ με το διαφορετικό ΦΠΑ για το σουβλάκι χωρίς και με μπαχαρικά, τον καφέ στο χέρι και τον καφέ σερβιριζόμενο και πάει λέγοντας.
Πλέον, θα έχουμε και το ειδικό τέλος για τις σακούλες του σούπερ μάρκετ, στο οποίο θα μπαίνει «καπέλο» ΦΠΑ 24% και το οποίο θα πρέπει να αναγράφεται ξεχωριστά στην απόδειξη των ταμειακών, οι οποίες θα πρέπει να αναπροσαρμοστούν πριν από το τέλος της χρονιάς.
Ως μέτρο θα μπορούσε να υποστηρίξει κανείς ότι κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, καθώς το χάλι με τις πλαστικές σακούλες έχει παραγίνει. Από την άλλη μεριά, οι καταναλωτικές συνήθειες αλλά και η καθημερινότητα των Νεοελλήνων επιβάλλουν αγορές μια φορά την εβδομάδα ή μια φορά το μήνα, οπότε είναι προφανές ότι η ευκολία και η χρηστικότητα που παρέχει η πλαστική σακούλα δεν είναι αμελητέα. Η ουσία είναι ότι και με τη… βούλα της ΑΑΔΕ, από την 1η Ιανουαρίου κάθε πλαστική σακούλα θα επιβαρύνεται με ειδικό περιβαλλοντικό τέλος 3 λεπτών, στο οποίο θα προστίθεται και ΦΠΑ 24% κι έτσι όσοι έχουν τη συνήθεια να μαζεύουν από το σούπερ μάρκετ παραπανίσιες σακούλες για τα σκουπίδια τους, καλό θα είναι να το συνυπολογίσουν. Σημειωτέον ότι σε ένα χρόνο, το ειδικό τέλος θα αυξηθεί στα 7 λεπτά.
Ως προς το τεχνικό σκέλος, σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο, ειδικά για την αναγραφή του περιβαλλοντικού τέλους στα στοιχεία λιανικής πώλησης, τα οποία υποχρεωτικά, εκδίδονται με τη χρήση φορολογικών ηλεκτρονικών μηχανισμών, παρέχονται οι ακόλουθες οδηγίες:
Α. Σε κάθε περίπτωση έκδοσης παραστατικών πώλησης με χρήση ΕΑΦΔΣΣ, κατά την διάθεση λεπτών πλαστικών σακουλών μεταφοράς εμπορευμάτων ή προϊόντων, θα πρέπει, με μέριμνα του χειριστή, το περιβαλλοντικό τέλος να εμφανίζεται, διακριτά, ως πρόσθετο είδος που υπόκειται σε κανονικό συντελεστή Φ.Π.Α. και με ποσότητα ισάριθμη της ποσότητας των διατεθέντων πλαστικών σακουλών μεταφοράς εμπορευμάτων ή προϊόντων.
Προκειμένου να αυτοματοποιηθεί η παραπάνω διαδικασία, σκόπιμο είναι να γίνουν κατάλληλες ρυθμίσεις στην εφαρμογή εμπορικής διαχείρισης που εκδίδει τα παραστατικά, ώστε όταν διατίθεται μια λεπτή πλαστική σακούλα μεταφοράς εμπορευμάτων ή προϊόντων, να εμφανίζεται αυτόματα, ως παρελκόμενο είδος, το περιβαλλοντικό τέλος με Φ.Π.Α. 24%
Β. Στην περίπτωση έκδοσης αποδείξεων εσόδου με χρήση ΑΔΗΜΕ ή ΦΤΜ, πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες ρυθμίσεις στον προγραμματισμό ειδών του ΦΗΜ, ώστε το περιβαλλοντικό τέλος να είναι ένα διακριτό είδος που υπόκειται σε Φ.Π.Α. 24%, το οποίο θα ανήκει σε ένα νέο διακριτό «ΤΜΗΜΑ» με όνομα «ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΤΕΛΟΣ».
Δοκιμαστική περίοδος με χαμηλό κόστος
Στην Ελλάδα -ακόμα είναι δωρεάν- χρησιμοποιούνται 250-350 σακούλες ανά άτομο ετησίως. Από το νέο έτος έτος οι σακούλες θα χρεώνονται 0,04 ευρώ και 0,09 ευρώ το 2019. Ουσιαστικά, αυτό σημαίνει πως το ετήσιο κόστος για πλαστικές σακούλες ανά καταναλωτή θα κυμαίνεται από 10 έως 14 ευρώ για το 2018 και από 31,5 έως 24,5 ευρώ για το 2019.
Η τιμή τους πάντως θα είναι ιδιαίτερα χαμηλή σε σχέση με την υπόλοιπη ΕΕ, καθώς σε αυτή τη φάση θα δοκιμαστεί η ψυχολογική επίδραση του μέτρου στις καταναλωτικές συνήθειες. Ο στόχος της κοινοτικής νομοθεσίας είναι να περιοριστεί η χρήση της πλαστικής σακούλας στις 90 (ετησίως) ανά πολίτη έως το 2020 και στις 40 έως το 2025.
Το κόστος στην υπόλοιπη Ευρώπη
- Ολλανδία: 0,25 ευρώ/σακούλα
- Ιρλανδία: 0,36 ευρώ/σακούλα
- Πολωνία: 0,30 ευρώ/σακούλα (ξεκινά από 1η Ιανουαρίου).
- Αγγλία: 0,10 ευρώ/σακούλα
- Πορτογαλία: 0,10 ευρώ/σακούλα
- Ισπανία: 0,05 ευρώ/σακούλα οι πολύ μικρές πλαστικές και με 0,15 οι συνηθισμένες
- Βουλγαρία: 0,05 ευρώ/σακούλα
- Ιταλία: τις έχει απαγορεύσει εντελώς από το 2011
Πηγή: iefimerida.gr
Σχόλια Facebook