Οι «53» του ΣΥΡΙΖΑ αντιδρούν σχεδόν για όλα τα ζητήματα
Αδιαλείπτως εξακολουθεί να πυροβολεί η εσωκομματική τάση των «53» την ηγεσία της κυβέρνησης- σχεδόν για όλα τα ζητήματα- ενώ αυτές τις μέρες οι έντονες διαφωνίες τους εκφέρονται κυρίως ως προς τη διαχείριση του προσφυγικού και του μεταναστευτικού ζητήματος.
Αυτό τουλάχιστον προκύπτει και από τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου που έγινε το Σαββατοκύριακο. Συνεδρίαση, που αν και μπαίνουμε στην τελική ευθεία για τα Χριστούγεννα δεν θα είναι η τελευταία, αφού το όργανο θα συγκληθεί και μέσα βδομάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida το μεγάλο θέμα για τους«53» αφορά κυρίως την πρόθεση για αυστηροποίηση του πλαισίου κράτησης, ώστε να περιλαμβάνει εκείνους για τους οποίους δεν έχει απορριφθεί ακόμη σε δεύτερο βαθμό η αίτηση ασύλου.!
Στο μεταξύ, η κυβέρνηση σχεδιάζει και σύντμηση των προθεσμιών για την ολοκλήρωση της διαδικασίας ασύλου. Ζήτημα για το οποίο υπάρχουν μεν αντιρρήσεις πλην όμως δεν είναι τόσο έντονες, καθώς πρόκειται για διαδικαστικό κυρίως θέμα.
Τι λένε στην παρέμβασή τους οι «53»
Η τάση των «53» είναι ευρέως γνωστό ότι κινείται μακριά από λογικές κέντρων κράτησης και καμπς και ζητά «επιστροφή στις αφετηριακές μας θέσεις» όπως λένε χαρακτηριστικά. Μάλιστα, στο κείμενο που δημοσιεύεται μετά την Πανελλαδική σύσκεψη των ‘53’ αναφέρεται ρητώς: «κατάργηση της κράτησης για όλους και όλες του προσφυγικού και μεταναστευτικού πληθυσμού εκτός από περιπτώσεις που αποδεδειγμένα έχουν σοβαρή παραβατική συμπεριφορά».
Τι προβλέπει η διαδικασία
Σε ό,τι αφορά στο διαδικαστικό πλαίσιο, υπενθυμίζεται ότι όταν κάνει κάποιος αίτηση ασύλου, δεν επιτρέπεται η διοικητική του κράτηση παρά μόνο για ειδικούς λόγους δημόσιας τάξης ή ασφάλειας. Η διοικητική κράτηση είναι μέτρο pre return δηλαδή προορίζεται για εκείνους που είναι προς απέλαση.
Αν κάποιος κάνει αίτηση ασύλου δεν μπορεί να απελαθεί – επιστραφεί εκεί από όπου ηρθε παρά μόνο μετά την απόρριψη της αίτησης ασύλου. Άρα δεν μπορεί και να κρατηθεί διοικητικά.
Τι λέει η πλευρά Μουζάλα
Από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής υποστηρίζουν πως οι «υπό κράτηση» συνθήκες θα λειτουργούν αποτρεπτικά στο να έρθουν και άλλοι πρόσφυγες και μετανάστες στη χώρα. Εξηγώντας, ότι ο μετανάστης που θα φτάνει σε κάποιο νησί θα μεταφέρεται υπό κράτηση σε προαναχωρησιακό κέντρο, όπου θα εκτελείται η διαδικασία του ασύλου. Από τη στιγμή που το αίτημά του για άσυλο γίνει δεκτό θα απελευθερώνεται , αλλιώς θα μεταφέρεται πίσω προκειμένου να επιστρέψει στην Τουρκία.
Πηγή: iefimerida.gr
Σχόλια Facebook