Ο Τραμπ στην… απομόνωση μετά την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ – Συνεδριάζει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ
Η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να καταργήσει μια πολιτική που ακολουθούσαν οι ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή εδώ και 10ετίες προκαλεί παγκόσμια ανησυχία. Η αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ είναι «κόκκινο πανί» αλλά ο πρόεδρος των ΗΠΑ αρνείται να συνειδητοποιήσει τις συνέπειες.
Για πολλούς, η απόφασή του θα ανοίξει τις «πύλες της κολάσεως». Για άλλους, θα απομονώσει τον Τραμπ διεθνώς. Δεν προκάλεσε μόνο την οργή των Παλαιστινίων που θέλουν την ανατολική Ιερουσαλήμ πρωτεύουσα του δικού τους, μελλοντικού, κράτους. Προκαλεί κατακραυγή και αγανάκτηση πολύ πέρα από τη Μέση Ανατολή.
Ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ θα περάσει στην Ιστορία ως ο άνθρωπος που έβαλε «ταφόπλακα» στη λύση των δυο κρατών. Στις όποιες (λίγες) ελπίδες για επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών. Ο αναβρασμός είναι δεδομένος.
Ήδη, σε παλαιστιανικές πόλεις υπάρχουν διαδηλώσεις και αντιδράσεις. Καίνε αμερικανικές και ισραηλινές σημαίες. Στη Λωρίδα της Γάζας, εκατοντάδες Παλαιστίνιοι διαδήλωσαν κι έκαψαν αμερικανικές σημαίες και φωτογραφίες του Τραμπ.
Διαδηλώσεις έγιναν επίσης στην Τουρκία και στην Αίγυπτο. Κι εκεί έκαψαν σημαίες.
Έκτακτη συνεδρίαση στον ΟΗΕ
Οκτώ χώρες αντέδρασαν άμεσα και ζήτησαν από τον γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού. Αποφασίστηκε η συνεδρίαση να γίνει το απόγευμα της Παρασκευής (08.12.2017).
Βολιβία, Αίγυπτος, Γαλλία, Ιταλία, Σενεγάλη, Σουηδία, Βρετανία και Ουρουγουάη ήταν οι χώρες που ζήτησαν τη συνεδρίαση.
«Ο ΟΗΕ έχει δώσει στην Ιερουσαλήμ ένα ειδικό νομικό και πολιτικό καθεστώς, που το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει προτρέψει τη διεθνή κοινότητα να σεβαστεί. Αυτός είναι ο λόγος που πιστεύουμε ότι το Συμβούλιο πρέπει να εξετάσει αυτό το θέμα κατεπειγόντως», εξήγησε ο αναπληρωτής πρεσβευτής της Σουηδίας στα Ηνωμένα Έθνη, ο Καρλ Σκάου.
«Δεν αναγνωρίζεται η Ιερουσαλήμ»
Ήταν Δεκέμβριος του 2016 όταν ο ΟΗΕ υιοθετούσε απόφαση για την Ιερουσαλήμ. Σύμφωνα με αυτή, «δεν θα αναγνωρίσει καμιά αλλαγή των γραμμών της 4ης Ιουνίου 1967», κάτι που συμπεριλάμβανε «την Ιερουσαλήμ», πέρα από «αυτές που θα συμφωνηθούν από τα μέρη μέσω διαπραγματεύσεων».
Η απόφαση αυτή είχε εγκριθεί με 14 ψήφους υπέρ και την αποχή των ΗΠΑ (του Μπαράκ Ομπάμα). Τότε, η αμερικανική κυβέρνηση είχε αψηφήσει τις σθεναρές πιέσεις του Ισραήλ και του Τραμπ να ασκήσει βέτο.
«Δεν υπάρχει σχέδιο Β»
Μετά την ομιλία του Τραμπ την Τετάρτη, ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες τόνισε σε δημοσιογράφους: «έχω εκφραστεί με συνέπεια εναντίον μονομερών μέτρων που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την προοπτική της ειρήνης μεταξύ των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων».
«Αυτή τη στιγμή της μεγάλης ανησυχίας, θέλω να καταστήσω σαφές ένα πράγμα: δεν υπάρχει εναλλακτική στη λύση των δύο κρατών. Δεν υπάρχει σχέδιο Β», συνέχισε
«Θα κάνω το παν εντός των δυνάμεών μου για να υποστηρίξω (την προσπάθεια) οι ηγέτες των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων να επιστρέψουν σε διαπραγματεύσεις που θα έχουν νόημα», συμπλήρωσε ο Γκουτέρες.
Οι Παλαιστίνιοι στους δρόμους
Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής κατήγγειλε την «οικτρή» επιλογή που έκανε ο Αμερικανός πρόεδρος. Η Ουάσινγκτον, είπε, δεν μπορεί πλέον να συνεχίσει να διαδραματίζει τον ιστορικό ρόλο της. Αυτόν του διαπραγματευτή στις ειρηνευτικές συνομιλίες με τους Ισραηλινούς.
Η Χαμάς από την πλευρά της έκρινε ότι με την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ ανοίγουν «οι πύλες της κόλασης» για τα αμερικανικά συμφέροντα στην περιοχή.
Παλαιστινιακές οργανώσεις έχουν καλέσει σε γενική απεργία σήμερα Πέμπτη και πορείες το μεσημέρι. Αντιδρώντας στο κάλεσμα των παλαιστινιακών πολιτικών οργανώσεων, το παλαιστινιακό υπουργείο Παιδείας κήρυξε την Πέμπτη αργία. Προέτρεψε τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και τους φοιτητές να πάρουν μέρος στις σχεδιαζόμενες κινητοποιήσεις στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, στη Λωρίδα της Γάζας και στις περιοχές της Ιερουσαλήμ όπου ζουν Παλαιστίνιοι.
«Θα κάνω το παν εντός των δυνάμεών μου για να υποστηρίξω (την προσπάθεια) οι ηγέτες των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων να επιστρέψουν σε διαπραγματεύσεις που θα έχουν νόημα», συμπλήρωσε ο Γκουτέρες.
Σαουδική Αραβία
Η Σαουδική Αραβία εξέφρασε την «καταδίκη και τη βαθιά θλίψη» της. Χαρακτήρισε την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ «αδικαιολόγητη και ανεύθυνη» ενέργεια.
«Το βασίλειο εκφράζει τη βαθιά θλίψη του για την απόφαση να αναγνωριστεί η Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ. Είχε ήδη προειδοποιήσει εναντίον των σοβαρών συνεπειών που μπορεί να έχει αυτή η αδικαιολόγητη και ανεύθυνη ενέργεια», τονίζεται στην ανακοίνωση.
Η απόφαση δείχνει ότι η Ουάσινγκτον εμφορείται από προκατάληψη σε βάρος του παλαιστινιακού λαού και των δικαιωμάτων του, αναφέρεται ακόμη, πάει πίσω τις προσπάθειες να προχωρήσει η ειρηνευτική διαδικασία και παραβιάζει την ουδετερότητα όσον αφορά το καθεστώς της Ιερουσαλήμ, σύμφωνα με το παλάτι.
Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι το βασίλειο ελπίζει η αμερικανική κυβέρνηση να επανεξετάσει την απόφασή της και να συμμορφωθεί προς τη βούληση της διεθνούς κοινότητας.
«Μουσουλμάνοι όλου του κόσμου, ξεσηκωθείτε!»
Ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας Νατζίμπ Ράζακ προέτρεψε τους μουσουλμάνους σε όλο τον κόσμο να εναντιωθούν σθεναρά στην αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ.
«Καλώ όλους τους μουσουλμάνους σε όλο τον κόσμο να κάνουν τις φωνές τους να ακουστούν, να κάνουν καθαρό ότι εναντιωνόμαστε σθεναρά στην αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ», είπε ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο ετήσιο συνέδριο του κυβερνώντος κόμματος στην Κουάλα Λουμπούρ.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες: EPA, Reuters
Σχόλια Facebook