Χωρίς συμφωνία για το Brexit έληξε η κρίσιμη συνάντηση Γιούνκερ – Μέι
Βρυξέλλες.- Χωρίς συμφωνία για το Brexit ολοκληρώθηκε η πολύωρη συνάντηση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ με την βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι στις Βρυξέλλες.
«Παρά τις καλύτερες προσπάθειές μας και τη σημαντική πρόοδο […] δεν ήταν δυνατό να ολοκληρώσουμε τη συμφωνία σήμερα», είπε ο κ. Γιούνκερ κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου.
Προσέθεσε ωστόσο πως οι Βρυξέλλες είναι έτοιμες να συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις με το Λονδίνο εντός της εβδομάδας. Τόνισε μάλιστα πως παραμένει εφικτό να επιτευχθεί επαρκής πρόοδος για το «διαζύγιο» έως τη Σύνοδο Κορυφής στις 14-15 Δεκεμβρίου, όταν οι ηγέτες των 27 θα αποφασίσουν εάν οι διαπραγματεύσεις θα προχωρήσουν ή όχι στο επόμενο στάδιο, που θα αφορά την μελλοντική εμπορική σχέση των δύο πλευρών.
Σύμφωνα με όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες, οι διαπραγματεύσεις «πάγωσαν» μετά την απόφαση του συντηρητικού βορειοϊρλανδικού κόμματος DUP, που παρέχει κρίσιμη στήριξη στη μειοψηφία της κ. Μέι στη βρετανική Βουλή, να απορρίψει την προκαταρκτική συμφωνία σχετικά με το μελλοντικό στάτους της Βόρειας Ιρλανδίας.
Η κ. Μέι αποδέχτηκε νωρίτερα ότι μετά το Brexit η Βόρεια Ιρλανδία θα αποκτήσει ξεχωριστό καθεστώς και θα παραμείνει σε κατάσταση ρυθμιστικής σύγκλισης με την ΕΕ, ουσιαστικά υποκύπτοντας στο αίτημα του Δουβλίνου να μην υπάρξει «σκληρό» σύνορο στο νησί.
Όμως η επικεφαλής του DUP, Αρλίν Φόστερ, διαμήνυσε πως το κόμμα της δεν θα δεχτεί «καμία μορφή ρυθμιστικής απόκλισης που θα διαχωρίζει τη Βόρεια Ιρλανδία από το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο». Επισήμανε δε πως η παράταξή της έχει ξεκαθαρίσει εξ αρχής ότι η Βόρεια Ιρλανδία θα πρέπει να εγκαταλείψει την ΕΕ με τους ίδιους όρους με την υπόλοιπη Βρετανία.
Η κ. Μέι είχε νωρίτερα τηλεφωνική επικοινωνία με την κ. Φόστερ ώστε να βρεθεί «χρυσή τομή».
Η υπόθεση της Βόρειας Ιρλανδίας προκάλεσε επίσης την έντονη ενόχληση της Σκωτίας, της Ουαλίας και του δημάρχου του Λονδίνου, που υποστήριξαν ότι εάν επιτραπεί στη Βόρεια Ιρλανδία να διατηρήσει τα προνόμια της ενιαίας αγοράς και της τελωνειακής ένωσης, τότε αυτό το στάτους θα πρέπει να παραχωρηθεί και σε άλλες περιοχές.
Υπάρχουν «τεράστιες συνέπειες» εάν η κ. Μέι έχει αποδεχτεί ότι τμήμα του Ηνωμένου Βασιλείου μπορεί να παραμείνει στην ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση μετά το Brexit, δήλωσε μέσω Twitter ο δήμαρχος του Λονδίνου, Σαντίκ Καν.
«Οι Λονδρέζοι ψήφισαν με μεγάλη πλειοψηφία να παραμείνουν στην ΕΕ και μία παρόμοια συμφωνία θα μπορούσε να προστατεύσει χιλιάδες δουλειές», προσέθεσε.
Παρόμοιο μήνυμα έστειλε και η πρώτη υπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζιον, γράφοντας με νόημα ότι εάν η Βόρεια Ιρλανδία μπορεί να έχει ειδικό στάτους, τότε δεν υπάρχει λόγος αυτή η πολιτική να εφαρμοστεί και σε άλλες περιοχές. Η Σκωτίας, όπως το Λονδίνο, είχε ψηφίσει υπέρ της παραμονής του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ στο περσινό δημοψήφισμα.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο πρώτος υπουργός της Ουαλίας, Κάργουιν Τζόουνς. τονίζοντας ότι δεν είναι δυνατόν μία περιοχή να απολαύσει προνομιακό καθεστώς στην μετα-Brexit εποχή.
«Εάν σε ένα τμήμα του Ηνωμένου Βασιλείου δοθεί συνεχιζόμενη συμμετοχή στην ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση, τότε περιμένουμε κι εμείς να έχουμε την ίδια πρόταση», έγραψε στο Twitter.
Πηγή: skai.gr
Σχόλια Facebook