Π. Καμμένος: Στυλοβάτης του αμερικανικού οικοδομήματος και ισχύος η ομογένεια
Αθήνα.- «Στυλοβάτη του αμερικανικού οικοδομήματος και ισχύος» χαρακτήρισε την ελληνική Ομογένεια των ΗΠΑ ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Πάνος Καμμένος, σε ομιλία του το βράδυ της Πέμπτης (30 Νοεμβρίου) στην Ελληνοαμερικανική Ένωση (HAU).
Νωρίτερα, ο Πρόεδρος του HAU, κ. Κρις Σπύρου, παρουσιάζοντας τον φιλοξενούμενό του, είχε χαρακτηρίσει την Ελλάδα «τον πιο πιστό σύμμαχο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής στην Ευρώπη, στα Βαλκάνια και στην ευρύτερη περιοχή. «Η Ελλάδα, είπε, είναι ο πιο έμπιστος φίλος των Ηνωμένων Πολιτειών ανεξαρτήτως κυβερνήσεων». Τούτου δοθέντος, ο Ελληνοαμερικανός πολιτικός ηγέτης, υποστήριξε ότι εάν η Τουρκία θελήσει ποτέ να επιτεθεί στην Ελλάδα, θα πρέπει να περάσει από το Τελ Αβιβ και την Ουάσιγκτον. “Δεν υπάρχει άλλος δρόμος για να φτάσει στην Κρήτη”, είπε χαρακτηριστικά.
Θέμα της ομιλίας του κ. Καμμένου ήταν η «Γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας και οι Ελληνοαμερικανικές σχέσεις» και έγινε παρουσία της στρατιωτικής ηγεσίας των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, μαθητών των Στρατιωτικών Σχολών, πρέσβεων, βουλευτών και μελών του ΗΑU.
Ειδικότερα, η αναφορά του Υπουργού Εθνικής Άμυνας στην Ομογένεια, έχει ως εξής:
«Κλείνοντας την ομιλία μου θα ήθελα να αναφερθώ ιδιαίτερα στην Ελληνική ομογένεια που ζει, εργάζεται και δημιουργεί στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Η Ελληνική ομογένεια έχει μια ιδιαιτερότητα στην οποία δυστυχώς δεν αναφερόμαστε συχνά, αν και θα έπρεπε. Αναφερόμαστε μάλλον, όταν είμαστε εκεί, κοντά τους, όχι όταν είμαστε εδώ στη μητροπολιτική Ελλάδα.
Οι Έλληνες της Αμερικής ιστορικά έχουν στηρίξει χωρίς όρους και προϋποθέσεις, από την αρχή της παρουσίας τους εκεί στην Αμερική, τη νέα τους πατρίδα, τις αποφάσεις των Αμερικανικών Κυβερνήσεων και έχουν καταστεί με αυτό τον τρόπο ένας στυλοβάτης του αμερικανικού οικοδομήματος και ισχύος».
Κατά τα λοιπά, ο κ. Καμμένος χαρακτήρισε την Ελλάδα σημαντικό παράγοντα σταθερότητας και ισχύος στην περιοχή, που ασκεί ενεργητική, πολυδιάστατη αμυντική εξωτερική πολιτική, αναπτύσσοντας ένα ευρύ και πολυδιάστατο πλέγμα συνεργασιών με πολλές χώρες στην περιοχή, οι οποίες επεκτείνονται και στην αμυντική συνεργασία.
Με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, είπε ότι έχουμε κοινά συμφέροντα στην περιοχή, η κάθε χώρα για τους δικούς της λόγους, επισημαίνοντας πως για όποιον επιθυμεί την ανοιχτή και απρόσκοπτη επικοινωνία δια των θαλασσίων γραμμών αλλά και δια ξηράς, “η Ελλάδα είναι εξαιρετικά σημαντική και μόνο διότι βρίσκεται τοποθετημένη σε αυτό το σημείο του πλανήτη”.\
Για το θέμα της ενέργειας, είπε ότι η ανάδειξη της χώρας μας σε διαμετακομιστικό κόμβο ενέργειας από κοινού με την Κύπρο, το Ισραήλ και την Ιταλία, μέσα από την κατασκευή του αγωγού East Med και με το Eurasian Interconnector (με προφανή τα οικονομικά και γεωπολιτικά οφέλη για τη χώρα μας), θα συμβάλλει στη διαφοροποίηση των πηγών προελεύσεως, άρα και στη διασπορά του κινδύνου από μονοπωλιακές ή ολιγοπωλιακές πρακτικές που επηρεάζουν την ασφάλεια και επάρκεια του ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρώπης.
Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και «στην άλλη πλευρά της περιοχής μας, δηλαδή την πλευρά όπου με την παράνομη διακίνηση πετρελαίου, ανθρώπων, όπλων και ναρκωτικών από όπου, όπως υποστήριξε, έχουμε τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας. Θεώρησε δε πως «αν ελεγχθεί το τρίγωνο μεταξύ Μάλτας, Σουέζ, Κύπρου, νότια της Κρήτης θα κοπεί περίπου το 40-50% των δυνατοτήτων χρηματοδότησης του ISIS, της Daesh και των άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων»
Τόνισε πως η Ελλάδα μέχρι σήμερα έχει αποδείξει εμπράκτως την αξιοπιστία και την εντιμότητά της όσον αφορά τις σχέσεις της με τις άλλες χώρες και ειδικότερα με τις ΗΠΑ. “Η Ουάσιγκτον γνωρίζει πολύ καλά ότι συζητούμε μαζί της ως φίλοι, εταίροι και σύμμαχοι και ότι ουδέποτε επιχειρήσαμε μαζί τους «Ανατολίτικα Παζάρια»”, είπε.
Τόνισε δε πως παρά την σοβαρότερη οικονομική κρίση της μεταπολεμικής περιόδου, η χώρα έχει μπει ήδη σε τροχιά εξόδου χωρίς να διαρραγεί ο κοινωνικός της ιστός. Χωρίς να έχει μεταφέρει τη οικονομική της κρίση στο γεωπολιτικό πεδίο, ενώ εξήρε το ρόλο των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στο θέμα του προσφυγικού.
Διατύπωσε, τέλος, μια σειρά ερωτημάτων τα σημαντικότερα των οποίων Είναι: θα αποφασίσει η Ευρώπη: θα διαφυλάσσει τα ευρωπαϊκά σύνορα, ναι η όχι; Θα αποτελεί μια δύναμη ανατροπής στην ευρύτερη περιοχή σε εκείνους που σχεδιάζουν την ανατροπή των διεθνών κανόνων δικαίου, ναι ή όχι;
ΡΗΡ/Φωτογραφίες ΗΑU
Σχόλια Facebook