Il Liceo G. B. VICO di Napoli alza l’asticella con il progetto GRECO VIVO in curricolo/GR
– Σύγχρονη και αρχαία ελληνική σε Ιταλικά Γυμνάσια
Εδώ και τρία χρόνια, η Νάπολη είναι η καρδιά ενός φιλόδοξου πολιτιστικού σχεδίου, το οποίο φαινόταν δύσκολο στην αρχή και ίσως αδύνατο.
Όμως, το όνειρο έγινε πραγματικότητα χάρη στην υποστήριξη και τον ενθουσιασμό των μαθητών και δασκάλων των κλασικών γυμνασίων στη Νάπολη και στην Καμπανία και σε πολλά άλλα κλασικά γυμνάσια στην Ιταλία.
Τα κλασικά γυμνάσια – συντονισμένα από μια φωτισμένη διασπορά – αγωνίστηκαν για να στεφτεί με επιτυχία το όραμά τους.
Η Παγκόσμια Ημέρα της Ελληνικής Γλώσσας δημιουργήθηκε με απόφαση της κυβέρνησης των Αθηνών, με την ομόφωνη υποστήριξη του ελληνικού κοινοβουλίου.
Αλλά εμείς πηγαίνουμε πιο μακριά, γιατί δεν μας φτάνει αυτό και βάζουμε υψηλότερο στόχο.
Από το τρέχον έτος το Κλασικό Λύκειο G. Β. VICO της Νάπολης ξεκίνησε το πρόγραμμα GRECO VIVO: σύγχρονη ελληνική και αρχαία ελληνική μαζί στο ημερήσιο πρόγραμμα σπουδών με τη συμπαρουσία καθηγητή αρχαίων ελληνικών και καθηγητή νεοελληνικών.
Έτσι κι εγώ βρίσκομαι πάλι στα σχολικά θρανία, με τους μαθητές της 1Α που παρακολουθούν το πιο αποκλειστικό μάθημα φέτος, το μάθημα Νεοελληνικών.
Οι μαθητές, με επικεφαλής την καθηγήτριά τους Bianca Iaccarino και με την υποστήριξη της Διευθύντριας ΜΑΡΙΑ Clotilde Παΐσιο, ετοιμάζουν ένα βίντεο για να παρουσιάσουν αυτήν την καινοτομία, η οποία ξεκίνησε από το σχολείο τους. Το VICO της Νάπολης πρωτοπορεί σε αυτό το πειραματικό μάθημα που ελπίζουμε να διαδοθεί και σε άλλα σχολεία στην Ιταλία στα πλαίσια του προγράμματος ΖΩΝΤΑΝΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ παράλληλα με τη διδασκαλία των αρχαίων ελληνικών.
Είμαι βέβαιος ότι αυτή η νέα διδακτική εμπειρία, στον τρίτο χρόνο της ζωής μου, θα είναι εξαιρετικά θετική για μένα, ανοίγοντας μου νέους ορίζοντες στη διδακτική διαδικασία.
Θα μάθω πολλά κι εγώ κοντά στους νέους, γυρίζοντας πάλι στα θρανία!
Θερμές ευχαριστίες σε όλους αυτούς τους νέους που έχουν αποφασίσει να ακολουθήσουν με ενθουσιασμό αυτό το παράλληλο μονοπάτι, με αφετηρία τα αρχαία ελληνικά για να φτάσουν στα ελληνικά του σήμερα, επειδή δεν υπάρχουν νεκρές γλώσσες, αλλά μόνο εγκέφαλοι σε κατάσταση αδρανοποίησης.
Ευχαριστίες στους μαθητές Edo, Margherita, Gianluca, Bruno, Marco, Marzia, Eletta, Manuel, Andrea O., Flavia, Chiara, Fausta, Giovanna, Ludovica, Laura, Roberta, Sara, Eduardo, Matteo, Andrea C., Clotilde, Benedetta, Paolo, Giulia και Emilia.
(*Του καθηγητή Γιάννη Κορίνθιου από https://kellianos.blogspot.gr)
Σχόλια Facebook