Διαπραγματεύονται με την πλάτη στον τοίχο Μέρκελ και Σουλτς
Το θέμα που κυριαρχεί στα σχόλια των γερμανών αρθρογράφων είναι οι τελευταίες εξελίξεις στον πολιτικό χώρο στη Γερμανία, όπου δύο ακριβώς μήνες μετά τις εκλογές ο γρίφος σχηματισμού κυβέρνησης δεν έχει ακόμη λυθεί.
Η πρωτοβουλία του γερμανού Προέδρου της Δημοκρατίας να καλέσει τους αρχηγούς των δύο χριστιανικών κομμάτων και του SPD σε διαβουλεύσεις, πυροδότησαν τα σενάρια για σχηματισμό κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού.
Το σχόλιο της Berliner Zeitung: «Δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα υπάρξει τώρα ένας μεγάλος συνασπισμός. Όσον αφορά το περιεχόμενο της συμφωνίας, το SPD θα έχει μαξιμαλιστικές αξιώσεις για να συμμετάσχει στην κυβέρνηση. Λόγω του επίσης χαμηλού ποσοστού που έλαβε στις ομοσπονδιακές εκλογές αλλά και μετά από τις αποτυχημένες διερευνητικές επαφές για το σχηματισμό της λεγόμενης κυβέρνησης Τζαμάικα, εσωκομματικά η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ δεν έχει ανεξάντλητα περιθώρια για να δώσει στους Σοσιαλδημοκράτες όσα ζητήσουν.
Επικεφαλής κομμάτων (σ.σ. όπως οι Μέρκελ και Σουλτς) που τελούν υπό πιέσεις πρέπει να συνεργάζονται. Και εν τέλει, στο SPD, τον τελευταίο λόγο θα τον έχει η κομματική βάση. Τα κόμματα βρίσκονται αντιμέτωπα με δύσκολες συζητήσεις αλλά τουλάχιστον συζητούν».
Οι Σοσιαλδημοκράτες χρειάζονται αυτοπεποίθηση
Το ίδιο θέμα σχολιάζει και η Badische Neueste Nachrichten: «Προκειμένου να παραμείνουν στην εξουσία, τα κόμματα CDU και CSU θα πρέπει να είναι έτοιμα για μεγάλες παραχωρήσεις. Αυτό όμως προϋποθέτει οι Σοσιαλδημοκράτες να αλλάξουν στάση. Να μην είναι οπισθοδρομικοί, αλλά να βγουν μπροστά με αυτοπεποίθηση και νέες ιδέες για μια νέα εποχή».
Την ίδια ώρα η εφημερίδα Nürnberger Nachrichten αναφέρεται στη σημασία που έχει ο σχηματισμός κυβέρνησης στη Γερμανία για την υπόλοιπη Ευρώπη: «Με δεδομένες τις έξωθεν εκκλήσεις για σταθερότητα, οι Σοσιαλδημοκράτες θα πρέπει να ξεπεράσουν τον εαυτό τους και να δρομολογήσουν το μη χείρον βέλτιστον, δηλαδή τη συνέχιση του μεγάλου συνασπισμού. Για τον επικεφαλής του κόμματος, Μάρτιν Σουλτς, που άλλοτε κέρδιζε το 100% της κομματικής βάσης, αυτή η στροφή θα μπορούσε να είναι η αρχή του τέλους».
Το φιλόδοξο σχέδιο Μακρόν
Η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung σχολιάζει τις κινήσεις του γάλλου προέδρου Μακρόν όσον αφορά την προώθηση του σχεδίου του για μεταρρύθμιση της ΕΕ και της ευρωζώνης: «Πουθενά στην ΕΕ τα μεταρρυθμιστικά σχέδια του Μακρόν δεν εντυπωσίασαν τόσο πολύ, όσο στη Γερμανία.
Αυτός ενδέχεται να είναι και ο λόγος για τον οποίο ο γάλλος πρόεδρος δεν κουράζεται να τονίζει ότι το μέλλον της Ένωσης εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από τη διάθεση της Γερμανίας για μεταρρυθμίσεις. (…) Ο γάλλος πρόεδρος έκανε όμως ένα λάθος που κάνουν πολλοί αρχάριοι: υποτίμησε τη συλλογική δύναμη των 28 (σύντομα 27) κρατών. Σήμερα περισσότερο από ποτέ στην ΕΕ ισχύει ο κανόνας τον οποίο ένας αρχηγός κράτους και μάλιστα μια χώρας τόσο ισχυρής, όσο η Γαλλία, θα έπρεπε να υπολογίζει: όποιος παραμελεί τους μικρούς αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα».
Τέλος, και με αφορμή το τρομοκρατικό χτύπημα που σημειώθηκε στην Αίγυπτο και κόστισε τη ζωή σε περισσότερους από 230 ανθρώπους, η Badische Zeitung επισημαίνει: «Τα περισσότερα θύματα τρομοκρατίας παγκοσμίως είναι μουσουλμάνοι. Στη λίστα των δέκα χωρών που έχουν πληγεί από τις περισσότερες τρομοκρατικές επιθέσεις το 2016, δεν βρίσκεται ούτε μια χώρα της Δύσης. Η Αίγυπτος μάλιστα, βάσει του αριθμού των θυμάτων, ενδέχεται να έζησε μια από τις πιο αιματηρές τρομοκρατικές επιθέσεις μετά την 11η Σεπτεμβρίου. Αλλά ας είμαστε ειλικρινείς: μια επίθεση με οκτώ νεκρούς όπως συνέβη στις αρχές του μήνα στη Νέα Υόρκη αγγίζει εδώ στη χώρα μας πολύ περισσότερους ανθρώπους. Όταν η τρομοκρατία έρχεται σε εμάς, στη ζώνη ευημερίας και ασφαλείας της Δύσης, τότε μας συγκινεί. Είμαστε σήμερα όλοι Αιγύπτιοι; Όχι, ακόμη και μετά από μια άνανδρη δολοφονία 200 και πλέον ανθρώπων θα ακούγονταν υποκριτικό».
in.gr, Deutsche Welle
Σχόλια Facebook