Γρ.Προϋπολογισμού: Και με τα νέα στοιχεία απαιτείται ελάφρυνση χρέους
Ωστόσο, τονίζει, αυτό «δεν αλλάζει την ουσία της θέσης που υποστηρίζει το Γραφείο: εάν δεν προκύψουν μακροπρόθεσμες ελαφρύνσεις και ρυθμίσεις ικανές να απεγκλωβίσουν το ελληνικό κράτος από τις παγίδες που επιφέρει το υψηλό χρέος, μακροπρόθεσμα η βιωσιμότητά τίθεται υπό σοβαρή διακινδύνευση ή ακόμη δεν είναι εφικτή».
Τούτων δοθέντων το Γραφείο τονίζει ότι «εν κατακλείδι, καθώς ο χρόνος λήξης του Προγράμματος Προσαρμογής (Μνημόνιο) πλησιάζει και θα ανοίξει ένας νέος κύκλος διαπραγματεύσεων με θέμα την ελάφρυνση του δημοσίου χρέους ώστε να καταστεί βιώσιμο, και καθώς το ζήτημα του χρέους είναι εθνικό, απαιτείται να διαμορφωθεί ένα περιβάλλον συναίνεσης και σύμπραξης όλων των δυνάμεων, πολιτικών και τεχνοκρατικών, για την επίτευξη της καλύτερης δυνατής λύσης για τη χώρα μας. Αυτή είναι και η ουσία της θέσης του ΓΠΚΒ όπως αποτυπώθηκε στη σχετική τριμηνιαία έκθεση».
Η δημοσίευση της τριμηνιαίας έκθεσης του Γραφείου Προϋπολογισμούχθες, Δευτέρα, και ειδικά η αναφορά του σε ό,τι αφορά το ζήτημα του χρέους ότι χωρίς σοβαρή ελάφρυνσή του η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από την κυβέρνηση, που έσπευσε να διευκρινίσει ότι η ανάλυση του ΓΠΚΒ έχει στηριχθεί σε παλαιότερα στοιχεία τα οποία δεν λάμβαναν υπόψη τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση τους χρέους τα οποία αποφασίστηκαν στο Eurogroup του Μαΐου του 2016.
Όπως εξήγησε ο Ευ.Τσακαλώτος, σε μια πρώτη δήλωσή του «το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής οδηγήθηκε σε λανθασμένες εκτιμήσεις, αξιοποιώντας στοιχεία του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρήματος που είχαν μεταβιβαστεί στη Βουλή το 2014, με αποτέλεσμα να εκτινάσσει τους τόκους στα 84,3 δισεκατομμύρια ευρώ την χρονική περίοδο 2021-2026».
Αναλυτικές εξηγήσεις έδωσε επισήμως το υπουργείο Οικονομικώνεξηγώντας που έγκειται το λάθος και παραθέτοντας τα ακριβή στοιχεία.
Για «χρήση μη έγκυρων στοιχείων» και συνακόλουθα «προσπάθεια δημιουργίας επικοινωνιακών εντυπώσεων», σχετικά με το χρέος, κατηγόρησε τον συντονιστή του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής Π.Λιαργκόβα ο Νίκος Βούτσης.
Η νέα ανακοίνωση του Γραφείου Προϋπολογισμού
«Μόνιμη μέριμνα του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή (ΓΠΚΒ), εδώ και πέντε περίπου χρόνια, είναι η διατύπωση εμπεριστατωμένων εκτιμήσεων και προβλέψεων σχετικά με τα μακροοικονομικά και δημοσιονομικά μεγέθη της χώρας με τη μεγαλύτερη δυνατή επιστημονική ακρίβεια.
Ως εκ τούτου το ΓΠΚΒ διευκρινίζει τα εξής:
1. Τα στοιχεία που αναφέρονται στην τελευταία έκθεση αποτελούν μελλοντικές εκτιμήσεις των χρηματοδοτικών αναγκών για την αποπληρωμή των τόκων της περιόδου 2020-2026 και στηρίχθηκαν σε επίσημα στοιχεία που είχαν κατατεθεί στη Βουλή των Ελλήνων το 2014.
2. Στις προαναφερόμενες εκτιμήσεις δεν υπολογίστηκαν οι ελαφρύνσεις που προκύπτουν από βραχυπρόθεσμες ή μεσοπρόθεσμες συμφωνίες, οι οποίες ενδεχομένως να υπάρχουν σε επικαιροποιημένες ενημερώσεις, που όμως δεν ήταν στη διάθεση του ΓΠΚΒ κατά τη διάρκεια της κατάρτισης της πρόσφατης τριμηνιαίας έκθεσής του.
3. Αποδεχόμαστε την κριτική που ασκήθηκε στις εκτιμήσεις της τελευταίας έκθεσής μας αλλά αυτό δεν αλλάζει την ουσία της θέσης που υποστηρίζει το ΓΠΚΒ: εάν δεν προκύψουν μακροπρόθεσμες ελαφρύνσεις και ρυθμίσεις ικανές να απεγκλωβίσουν το ελληνικό κράτος από τις παγίδες που επιφέρει το υψηλό χρέος, μακροπρόθεσμα η βιωσιμότητα του χρέους τίθεται υπό σοβαρή διακινδύνευση ή ακόμη δεν είναι εφικτή.
Εν κατακλείδι, καθώς ο χρόνος λήξης του Προγράμματος Προσαρμογής (Μνημόνιο) πλησιάζει και θα ανοίξει ένας νέος κύκλος διαπραγματεύσεων με θέμα την ελάφρυνση του δημοσίου χρέους ώστε να καταστεί βιώσιμο, και καθώς το ζήτημα του χρέους είναι εθνικό, απαιτείται να διαμορφωθεί ένα περιβάλλον συναίνεσης και σύμπραξης όλων των δυνάμεων, πολιτικών και τεχνοκρατικών, για την επίτευξη της καλύτερης δυνατής λύσης για τη χώρα μας. Αυτή είναι και η ουσία της θέσης του ΓΠΚΒ όπως αποτυπώθηκε στη σχετική τριμηνιαία έκθεση».
in.gr
Σχόλια Facebook