Οι εννέα υποψήφιοι της Κεντροαριστεράς άνοιξαν τα χαρτιά τους
Με ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ θα συνεργαστείτε;
Με ποιο κόμμα ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ θα συνεργαστούν ως αρχηγοί της Κεντροαριστεράς εάν στις επόμενες εκλογές δεν προκύψει αυτοδυναμία ήταν το πρώτο ερώτημα που τέθηκε από την ΕΡΤ στους εννέα υποψηφίους. Επιπλέον ερωτήθηκαν ποια είναι η άποψη τους για το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής.
Καταρχάς όλοι προσπάθησαν να τονίσουν ότι οι προσδοκίες τους για το ποσοστό που θα συγκεντρώσει η Κεντροαριστερά είναι μεγάλες, ακριβώς γιατί οι πολίτες θα καταλάβουν ότι είναι το κόμμα που μπορεί να προσφέρει λύσεις, οπότε το ζήτημα των συνεργασιών είναι αυτή τη στιγμή δευτερεύον, αφού θα εξαρτηθεί από πολλές παραμέτρους. Διαφοροποιήσεις υπήρξαν ως προς το σκέλος της ερώτησης που αφορούσε την απλή αναλογική.
Ανδρουλάκης
Τα πράγματα είναι απλά. Στις επόμενες εκλογές θα διεκδικήσουμε το μεγαλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Το πρώτο βήμα είναι αυτό. Το δεύτερο βήμα είναι η προγραμματική συμφωνία. Αν μπορούμε να βρούμε κόμματα που συμφωνούμε θα πάμε σε μια μορφή συγκυβέρνησης, αλλιώς θα μείνουμε στο πλαίσιο της αντιπολίτευσης. Η θέση μου για τον εκλογικό νόμο είναι ξεκάθαρη. Η απλή αναλογική δεν βοηθάει. Το καλύτερο είναι ένα σύστημα με μικρότερο μπόνους στο πρώτο κόμμα που να σπάει τις μεγάλες περιφέρειες.
Καμίνης
Οι συνεργασίες μεταξύ των κομμάτων γίνονται πάντοτε πάνω σε μια προγραμματική βάση. Αν δεν έχουμε αυτοδυναμία, θα πάμε σε διερευνητικές εντολές ως δεύτερο ή τρίτο κόμμα. Και τότε θα πρέπει οι άλλοι να έρθουν να μας πουν αν θα συνεργαστούν μαζί μας ή όχι. Πρέπει να σταματήσει αυτή η συνήθεια να αλλάζει κάθε κυβέρνηση τον εκλογικό νόμο ανάλογα με τις ανάγκες του. Το καλύτερο είναι ένα σύστημα όπως το γερμανικό που συνδυάζει πολλά πλεονεκτήματα.
Μανιάτης
Αρνούμαι να αποδεχθώ αυτή την πιθανότητα και θα αρνηθεί και ο ελληνικός λαός. Δεν θα εγκλωβιστούμε σε διαδικασίες προτίμησης, θα έχουμε ένα καθαρό προοδευτικό πλαίσιο διακυβέρνησης πριν τις εκλογές και θα μας πουν αν θέλουν να συνεργαστούν με αυτό ή όχι. Θέλουμε μικρό μπόνους στο πρώτο κόμμα και σπάσιμο των περιφερειών ώστε να μπορούν να εκλεγούν άτομα που δεν έχουν τα μίντια μαζί τους και δικαίωμα ψήφου στον απόδημο ελληνισμό.
Τζιώτης
Όραμα μου είναι η συνεργασία όλων των δυνάμεων της αριστεράς
Γάτσιος
Ούτε με τον ανερμάτιστο ΣΥΡΙΖΑ θέλουμε να συνεργαστούμε ούτε με την πελατειακή Νέα Δημοκρατία. Η απλή αναλογική γενικώς και αορίστως είναι ένας ασφαλής δρόμος για να οδηγηθούμε στην καταστροφή. Θέλουμε ένα εκλογικό σύστημα που να δίνει σταθερές κυβερνήσεις.
Πόντας
Θέλουμε ένα μεγάλο μέτωπο με σύγχρονες εργαλειοθήκες για σύγχρονες λύσεις. Είμαι υπέρ της απλής αναλογικής γιατί το μέλλον μας δείχνει ότι οι κυβερνήσεις θα είναι συνεργατικές και με πιο ψηλά το όριο εισόδου στο 5% για να μπορεί ένα κόμμα να διατηρεί τον πυρήνα του και να μπορεί να προσφέρει λύσεις.
Θεοδωράκης
Δεν υπάρχει ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία αλλά ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Δεν έχω πολλά κοινά σημεία με αυτή την πολιτική τερατογένεση. Θα συνεργαστώ με όποιες δυνάμεις θέλουν να αλλάξουν το νόμο της απλής αναλογικής, ένα νόμο που θα οδηγήσει σε διάλυση τη χώρα.
Γεννηματά
Η χώρα χρειάζεται πολιτική σταθερότητα. Είναι διατεθειμένοι να συμβάλουν στην πολιτική σταθερότητα ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νέα Δημοκρατία; Εμείς έχουμε καταθέσει μια ολοκληρωμένη πρόταση, θέλουμε μικρό μπόνους, σπάσιμο των περιφερειών και ψήφο στην ομογένεια.
Ραγκούσης
Δεν πρέπει να δώσουμε ψήφο εμπιστοσύνης στην Νέα Δημοκρατία, ούτε το ΣΥΡΙΖΑ. Δεν πρέπει να μας ενδιαφέρει να γίνουμε ή να ξαναγίνουμε υπουργοί. Αυτό δεν φέρνει κοντά μας τους πολίτες. Το όχι στην απλή αναλογική είναι καθαρό.
Θεματική ενότητα: η δημιουργία του νέου φορέα
Ήδη από την πρώτη ερώτηση ο Γιάννης Μανιάτης πέταξε το γάντι στην Φώφη Γεννηματά, τον Σταύρο Θεοδωράκη και τον Γ.Καμίνη. Ειδικότερα, έκανε αναφορά στις κυβερνήσεις που έχει συμμετάσχει μέχρι σήμερα και στις επιτυχίες που σημειώθηκαν από αυτές, υπενθυμίζοντας με έμφαση τη μεγαλύτερη διαγραφή χρέους που έχει γίνει ποτέ. Τόνισε ωστόσο ότι «πιστεύω σε μια νέα παράταξη» και σε αυτό το πλαίσιο εξέφρασε την εκτίμησή του ότι «η Φ.Γεννηματά και ο Στ.Θεοδωράκης έχουν δώσει ό,τι μπορούσαν να δώσουν». Για τον κ. Καμίνη είπε δε ότι «δεν μπορούμε να είμαστε ταυτόχρονα και δήμαρχοι και αρχηγοί κόμματος», κυρίως όταν δεν έχουμε και σαφές πολιτικό στίγμα. Χρειαζόμαστε μια δημιουργική ανατροπή για να γίνει η παράταξη πρωταγωνιστής, τόνισε.
Το κόμμα που φαντάζομαι θα είναι ανοιχτό σε όλους, τόνισε ο Δημήτρης Τζιώτης ερωτηθείς, εάν οι πόρτες του νέου φορέα θα είναι ανοιχτές (ακόμη και για απογοητευμένες συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ). Παίρνοντας το λόγο ο κ. Τζιώτης δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει την κυρία Γεννηματά «που με κάλεσε να επιστρέψω στο σπίτι μου» και να δώσει συγχαρητήρια στον Στ.Θεοδωράκη που συμμετέχει στην προσπάθεια. «Η παράταξη χρειάζεται ανανέωση. Αν δεν αλλάξουμε θα κερδίσουν οι αντίπαλοι. Εσείς με την ψήφο σας θα αποφασίσετε ποιος μπορεί να αλλάξει και να δώσει προβάδισμα στην κεντροαριστερά», είπε κοιτώντας του τηλεθεατές.
«Χρειάζεται ανανέωση της πολιτικής ζωής της χώρας με πρόσωπα και ιδέες» τόνισε ο Κωνσταντίνος Γάτσιος δεχόμενος παραπλήσια ερώτηση εάν ο νέος φορέας θα είναι ανοιχτός σε νέα πρόσωπα ή θα είναι ριγιούνιον κομμάτων και κινήσεων του κέντρου. «Δεν μπορούμε να βγούμε από την ύφεση και την κρίση με αυτούς που μας οδήγησαν σε αυτή στο τιμόνι» είπε, τόνισε την ανάγκη ύπαρξης μιας παραγωγικής Ελλάδας, ενώ αναφέρθηκε και στις συνέπειες που είχε στην Ελλάδα η οικογενειοκρατία.
Ερώτηση για το προεκλογικό σποτ του δέχθηκε ο Απόστολος Πόντας με τον δημοσιοφράφο να τον ρωτά χαρακτηριστικά εάν τρολάρει τη διαδικασία. «Δεν έχετε δει σοβαρά το βίντεο. Η πρόθεση μου ήταν να βρω τρόπο επικοινωνίας για να καλύψω και το κενό της αναγνωρισιμότητας που αντιμετωπίζω σε σχέση με τους άλλους υποψηφίους, χωρίς να θίξω κανέναν. Βρήκε ανταπόκριση σε όσους θέλουν να σπάσουν τη σοβαροφάνεια» απάντησε.
«Η λαϊκή ρήση λέει ότι όλοι ΠΑΣΟΚοι είμαστε» είπε χαρακτηριστικά ο Σταύρος Θεοδωράκης, όταν ρωτήθηκε εάν έχει ψηφίσει ποτέ ΠΑΣΟΚ και αν μπορεί να συμφωνήσει με τις πολιτικές του. Υπήρξα οργανωμένος στο ΠΑΣΟΚ στα πολύ νιάτα μου στο Αιγάλεω, είπε ο κ. Θεοδωράκης, για να προσθέσει ότι μετά το 1981 απομακρύνθηκα, γιατί έγινα δημοσιογράφος. «Υποστήριξα μεταρρυθμιστικές τομές του ΠΑΣΟΚ όπως τα ΚΕΠ, τη μεταρρύθμιση στην παιδεία της Διαμαντοπούλου κτλ. Συγκρούστηκα όμως και με τα κακά του ΠΑΣΟΚ» τόνισε ο κ. Θεοδωράκης φέρνοντας το πρόσφατο παράδειγμα της αποκάλυψης λογαριασμών του Γ.Παπαντωνίου. «Το ΠΑΣΟΚ έφερε καλά, αλλά και πολύ στάχτη» από την οποία πρέπει να απαλλαγούμε επισήμανε.
Για τα εκλογικά ποσοστά που μπορεί να κερδίσει ο νέος φορέας αν εκλεγεί αρχηγός του ρωτήθηκε η Φώφη Γεννηματά, με την επισήμανση ότι οδήγησε μεν το ΠΑΣΟΚ σε υψηλότερο ποσοστό από αυτό όταν το ανέλαβε αλλά κάποιοι πιστεύουν ότι «πιάσατε ταβάνι». Όταν ανέλαβα ήμασταν στην έβδομη θέση, τόνισε η κυρία Γεννηματά, και χωρίς να χάσει την ευκαρία να απαντήσει στο «καρφί» του Γ.Μανιάτη υπενθύμισε ότι εκείνος δεν κατάφερε να εκλεγεί στην περιφέρεια του. «Δεν φθάσαμε ως εδώ στον αυτόματο πιλότο. Υλοποιώ συγκεκριμένο σχέδιο. Ένας κατακερματισμένος χώρος δεν μπορεί να φτάσει εύκολα ξανά στην κορυφή» ανέφερε η κυρία Γεννηματά για να προσθέσει ότι διαχωρίζουμε τη θέση μας από τα λάθη του παρελθόντος και τα κακώς κείμενα. «Έχω προοδευτικό πλάσιο διακυβέρνησης του τόπου και ζητώ την εντολή του λαού για να το υλοποιήσω».
Στη δήλωσή του ότι ο νέος φορέας θα αναλάβει τα χρέη του ΠΑΣΟΚ στηρίχθηκε η ερώτηση που δέχθηκε ο Γιάννης Ραγκούσης. «Πράγματι το έχω υποστηρίξει» είπε, εξηγώντας ότι δεν μπορεί να μας χρεωθεί σκοπιμότητα ότι μέσω του νέου φορέα θέλαμε να σβήσουμε το χρέος του ΠΑΣΟΚ. Η αποπληρωμή του χρέους δεν θα είναι γρήγορη αν δεν σταθούμε γρήγορα στα στα πόδια μας, είπε, σπεύδοντας να προσθέσει ότι «η παράταξη του ΠΑΣΟΚ δεν μας μεταβιβάσει μόνο χρέη αλλά και ιστορία, σημαντικό έργο, κρίσιμες μεταρρυθμίσεις».
Για την στάση που είχε κρατήσει το 2013 που ζήτησε να καθιερωθεί το ασυμβίβαστο για του βουλευτές, ενώ τώρα ο ίδιος ενώ είναι ευρωβουλευτής θέτει υποψηφιότητα ρωτήθηκε ο Νίκος Ανδρουλάκης. Τονίζοντας ότι η απόφαση το 2013 είχε παρθεί για την ενίσχυση της αξιοκρατίας, είπε ότι κομματική θέση αν ηγηθεί του νέου φορέα αποτελεί ένας κομματικός ΑΣΕΠ. Πρόσθεσε δε ότι ως ευρωβουλευτής βρίσκεται στο κέντρο των ευρωπαϊκών εξελίξεων και μπορεί να επηρεάσει υπέρ των συμφερόντων της χώρας.
Εάν θα επιδιώξει σε περίπτωση που εκλεγεί αρχηγός πρόωρες εκλογές προκειμένου να μπει στη βουλη και να μην εκπροσωπείται από την Φ.Γεννηματά και τον Στ.Θεοδωράκη ρωτήθηκε ο Γιώργος Καμίνης. «Το ότι θα είναι στη Βουλή η κυρία Γεννηματά και ο κ. Θεοδωράκης το θεωρώ τιμή και όχι πρόβλημα. Το ζήτημα όμως είνια να έχουμε μία φωνή. Σεβόμαστε την ιστορία όλων των κομμάτων και των τάσεων που υπάρχουν στην δημοκρατική συμπαράταξη, αλλά ο κόσμος θα μπερδευτεί. Πρέπει να υπάρξει μια κοινή συμφωνία. Χρειαζόμαστε ένα κόμμα συμμετοχής χωρίς κομματικούς καθοδηγητές, χωρίς κομματικές γραμμές» είπε ο κ. Καμίνης επαναφέροντας και το ζήτημα της εξ αποστάσεως ψηφοφορίας, την οποία κακώς δεν δεχθήκαμε.
Θεματική ενότητα «Δημοκρατία, θεσμοί, πολίτευμα»
Ο κ. Γιουρμετάκης απηύθυνε ερώτηση προς τον κ. Γάτση σχετικά με το τι λείπει από τους κανόνες του πολιτικού παιχνιδιού και δεν έχουμε ως χώρα την κουλτούρα των συνεργασιών και της μεταρρύθμισης.
«Είναι πολλά αυτά που είναι λάθος στο πολιτικό παίγνιο της χώρας», τόνισε ο κ. Γάτσης και πρότεινε λύσεις όπως τις μικρές εκλογικές περιφέρειες, το ασυμβίβαστο βουλευτών, ενώ υπογράμμισε ότι η χώρα σίγουρα δεν χρειάζεται τους δια βίου ανεπάγγελτους. Επίσης, είπε ότι πρέπει να ολοκληρώνεται ο τετραετής κύκλος μιας κυβέρνησης, να μην υπάρχει η πελατοκρατεία που τόσα χρόνια μαστίζει τη χώρα.
Στη συνέχεια, ο κ. Μάγνης ρώτησε τον κ. Πόντα, εάν οι εννέα υποψήφιοι χρησιμοποιούν την απαξίωση του γοήτρου της πολιτικής, αντί την ανατροπή του.
«Φαντάζομαι ότι αυτή είναι μια ερώτηση που απευθύνεται σε όλους» απάντησε ο κ. Πόντας, ενώ εξήγησε ότι η κρίση που διανύουμε είναι οπτική γωνία. Τόνισε ότι πρέπει να «σπάσουμε» την άποψη ότι η πολιτική είναι κλειστή. «Οι πολιτικοί δεν είναι είδος, έχουν διεκδικήσει το δικαίωμα να είναι πολιτικοί και η παρουσία μου έρχεται να εμπλουτίσει την έννοια του πολιτικού».
Ο υποψήφιος αρχηγός υπογράμμισε ότι υπάρχουν άνθρωποι που αξίζουν να είναι πολιτικοί και πρέπει να υπάρξει βαθιά συνταγματική αναθεώρηση, ειλικρινής με την θεσμική ανεπάρκεια και ανάγκη, ενώ τόνισε ότι «είμαστε όλοι πολίτες και έχουμε τα ίδια δικαιώματα».
Στη συνέχεια, ο κ. Σιμόπουλος απηύθυνε ερώτηση προς τον κ. Θεοδωράκησχετικά με τη βία και το φασισμό.
«Αγγίζετε ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα» είπε ο κ. Θεοδωράκης. «Η δημοκρατία έχει χώρο για όλους, ακόμη και για τους εχθρούς της, αλλά δε μπορεί να δέχεται κουκούλες και ρόπαλα». Παράλληλα, επισήμανε ότι η ευθύνη της κυβέρνησης αυτής, αλλά και της προηγούμενης, είναι μεγάλη και αυτό με τα Εξάρχεια πρέπει να τελειώσει. «Πρέπει να είμαστε τολμηροί και να σβήσουμε την παραβατικότητα, που προσβάλλει τους φτωχότερους πολίτες, καθώς οι πλούσιοι μπορούν να προστατεύονται». Τέλος, είπε ότι πρέπει να υπάρξει ασφάλεια και δικαιοσύνη, καθώς «κάποιοι από τη μία μπαίνουν στη φυλακή από τη μία πόρτα και από την άλλη βγαίνουν».
Έπειτα, ο κ. Σαχίνης ρώτησε την κ. Γεννηματά τη θέση της ως νέα αφήγηση και ποιες θα είναι οι συνταγματικές πρόνοιες. Η υποψήφια βουλευτής τόνισε ότι γνωρίζει τι γίνεται στην καθημερινή ζωή των πολιτών, πέρα από την «εικονική πραγματικότητα που παρουσιάζει ο κ. Τσίπρας».
«Είμαστε αποφασισμένοι να αλλάξουμε ό,τι κρατά τη χώρα δεσμευμένη. Χρειάζονται δουλειές, κοινωνική προστασία, συνοχή και στο κέντρο της πολιτικής μας είναι ο άνθρωπος». Η κ. Γεννηματά υπογράμμισε ότι γνωρίζει τι συμβαίνει με τους φτωχούς και τους αδύναμους, οι οποίοι έχουν δικαίωμα στην ίση συμμετοχή στην κοινωνία. Αυτά έχουν προτεραιότητα, είπε, και ξεκαθάρισε ότι «δεν θα αφήσουμε τη νέα γενιά να πάει χαμένη, το μέλλον θα έχει τη δική μας υπογραφή, και όχι την υπογραφή της κρίσης, και θα το κάνουμε σοβαρά και υπεύθυνα, όχι όπως το κάνει ο κ. Τσίπρας».
Ο κ. Στάγκος έκανε ερώτηση προς τον κ. Ραγκούση σχετικά με την γενναία μεταρρύθμιση Καλλικράτη.
«Η μεταρρύθμιση του Καλλικράτη ήταν ό,τι μπορούσε να γίνει με βάση το υφιστάμενο σύνταγμα», εξήγησε ο κ. Ραγκούσης. «Μέχρι τότε, η αλήθεια ήταν μία, ότι η αυτοδιοίκηση παρήγαγε ελλείμματα». Τόνισε, επίσης, ότι μετά τον Καλλικράτη η αυτοδιοίκηση κατάφερε να περάσει σε μια εποχή που παράγει μόνο πλεονάσματα, σε μια νέα εποχή και διευκρίνισε ότι αυτό που πρέπει να γίνει είναι να είναι οι δήμοι στο μυαλό μας οι βασικοί μηχανισμοί για την παραγωγή κοινωνικού έργου.
Στη συνέχεια, ο κ. Γιουρμετάκης απευθύνθηκε προς τον κ. Ανδρουλάκη και μίλησε για τα χαρακτηριστικά της σύγχρονης σοσιαλδημοκρατίας, κάνοντας λόγο για τους ευρωπαίους σοσιαλιστές.
«Οι ευρωπαίοι σοσιαλιστές δεν έχουν καμιά σχέση με τον κ. Τσίπρα. Κανείς δε συγκυβερνά με τη Δεξιά. Το όραμα του πρωθυπουργού και του κ. Καμμένου είναι εθνολαϊκιστικό. Η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία μάχεται για τους κανόνες αλληλεγγύης».
Παράλληλα, είπε το δημοψήφισμα που επέβαλε ο κ. Τσίπρας ήταν πρωτοφανές, δεν το έχουμε δει πουθενά στην Ευρώπη, ενώ το καταδίκασαν όλοι. «Ο κ. Τσίπρας δεν πρέπει να είναι ούτε παρατηρητής».
Ο κ. Μάγνης απευθύνθηκε στον κ. Καμίνη, τονίζοντας ότι η δημοκρατία πλήττεται από την άνοδο της ακροδεξιάς και τρέφεται από την έξαρση της μετανάστευσης, ενώ τον ρώτησε αν η κεντροαριστερά θα το ανεχόταν αυτό και τι θα έκανε;
«Να στηριχθεί στις μεγάλες παραδόσεις, στη δημοκρατία και στην κοινωνική δικαιοσύνη», απάντησε ο κ. Καμίνης. Τόνισε ότι η άνοδος της ακροδεξιάς ξεκίνησε με την φτωχοποίηση και εξήγησε ότι στις επόμενες δεκαετίες οι πρόσφυγες και οι μετανάστες θα έρχονται και «πρέπει να δούμε πώς θα το χειριστούμε, αυτή είναι και η υποχρέωση που έχουμε στην ΕΕ».
Τέλος, εξήγησε ο Δήμος Αθηναίων έχει εξασφαλίσει σημαντικό ποσό χρημάτων σε αυτούς που υποφέρουν.
Έπειτα, ο κ. Σιμόπουλος απευθύνθηκε στον κ. Μανιάτη, θέτοντας το ερώτημα της σχέσης Εκκλησίας και κυβέρνησης, και το ποια πρέπει να είναι η θέση της Εκκλησίας στο δημόσιο διάλογο.
Αρχικά, ο κ. Μανιάτης τοποθετήθηκε για το φασισμό και το νεοναζισμό, λέγοντας ότι «υπάρχουν όσο δε σηκώνουμε κεφάλι ως δημοκρατία» και τόνισε ότι η μάχη είναι διαρκής και η δημοκρατία κερδίζει.
Σχετικά με τη σχέση Εκκλησίας και κυβέρνησης, επισήμανε ότι οι ρόλοι τους πρέπει να είναι διακριτοί, να υπάρχει συσχέτιση, αλλά όχι παρέμβαση της Εκκλησίας στην καθημερινή διαβίωση των πολιτών. «Στα καθοριστικά ανθρώπινα δικαιώματα, η Εκκλησία δε μπορεί να επιβάλλει τη γνώμη της».
Τέλος, ο κ. Σαχίνης ρώτησε τον κ. Τζιώτη αν θα λέει την αλήθεια ως επικοινωνιολόγος του ΣΥΡΙΖΑ ή ως ηγέτης της νέας παράταξης.
«Από το 2014 είχα διατυπώσει τη θέση μου για το τι θα πρέπει να είναι η κεντροαριστερά. Η Ελλάδα χρειάζεται ένα νέο πολίτευμα, να ψηφίσει ο λαός από το πρώτο έως το τελευταίο άρθρο του Συντάγματος, η Ελλάδα χρειάζεται να προχωρήσει στη νέα Ελλάδα».
Θεματική ενότητα: Οικονομία και Ανάπτυξη
«Η οικονομία έχει μεγάλα προβλήματα εξαιτίας του τρόπου λειτουργίας των δημοσίων υπηρεσιών» είπε ο Στ.Θεοδωράκης ερωτηθείς εάν έχει εντοπίσει δύο τρία κρίσιμα σημεία τα οποία εάν διορθωθούν θα μπορούσε η οικονομία να πάρει μπροστά. Για αυτήν την κακή λειτουργία, συνέχισε «κατά την άποψη μου φταίνε τα κόμματα. Είναι μία από τις αρρώστιες του πολιτικού συστήματος που οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ επιδείνωσαν». Μιλώντας για «τέρας γραφειοκρατίας» που εμποδίζει το επιχειρείν, ο κ. Θεοδωράκης πρότεινε την κατάργηση των γενικών γραμματέων και των άλλων οργάνων. «Να ξαναέρθει η διοίκηση των δημόσιων φορέων στα χέρια των γενικών διευθυντών. Να μην μας στοιχίζουν τόσα πολλά οι πάνω όροφοι των υπουργείων». Θέμα στο οποίο έδωσε έμφαση είναι και η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων: το ΑΣΕΠ να αξιολογεί τους δημοσίους υπαλλήλους με ενιαία κριτήρια σε όλη την χώρα, είπε.
Με διπλωματικό τρόπο απέφυγε να απαντήσει η Φ.Γεννηματά ερωτηθείσα για τη δήλωσή της «ότι όλοι οι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ έκαναν το καθήκον τους απέναντι στον τόπο» και καλούμενη να πει επιγραμματικά τα λάθη που έχουν κάνει σε ό,τι αφορά την οικονομία οι Α.Παπαδρέου, Κ.Σημίτης και Γ.Παπανδρέου. «Αυτά θα τα γράψει η ιστορία. Έχουν κριθεί από τους πολίτες. Ξέρουμε τα θετικά και τα αρνητικά» σημείωσε η κυρία Γεννηματά για να προσθέσει πως τώρα είμαστε «έτοιμοι να αναλάβουμε ευθύνες, γιατί έχουμε και την εμπειρία και τα στελέχη και την πολιτική». Η κυρία Γεννηματά σημείωσε δε ότι το ΠΑΣΟΚ τόλμησε και έκανε μεγάλες μεταρρυθμίσεις ακόμη και μέσα στην κρίση. Αυτό που προέχει τώρα, είπε, είναι ο καλύτερος δυνατός χειρισμός της δυσβάστακτης συμφωνίας που έχει φέρει ο Τσίπρας. Χρειάζεται αξιοπιστία και ολοκληρωμένο σχέδιο, σημείωσε. «Προτεραιότητές μου η αξιοπιστία και η αλλαγή της συμφωνίας όσον αφορά τα πρωτογενή πλεονάσματα, που πρέπει να πάνε στο 2%, την αναδιάρθρωση του χρέους και την αλλαγή του ρόλου του υπερταμείου».
Πώς συμβιβάζεται η παραδοχή ότι μια υγιής οικονομία απαιτεί πολιτική σταθερότητα με τις μεγάλες αποστάσεις που κρατά σε ό,τι αφορά πιθανή συνεργασία με τη ΝΔ ρωτήθηκε ο Γ.Ραγκούσης. «Στην Ευρώπη οι πιο ισχυρές παραγωγικές μηχανές όπως η Γερμανία, στηρίζονται σε συνεργασίες που προκύπτουν από συστήματα απλής αναλογικής» τόνισε ο κ. Ραγκούσης. Προς επίρρωση των λεγομένων του έκανε αναφορά και στο παρελθόν της Ελλάδας όπου εξελισσόταν ένα «κυνήγι σταθερότητας μέσα από μπόνους» για να καταλήξει «είδατε ποτέ πολιτική ή νομοθετική σταθερότητα;». Αναμφισβήτητα αυτό που χρειάζεται η οικονομία είναι πολιτική και νομοθετική σταθερότητα, είπε ο κ. Ραγκούσης σπεύδοντας όμως να προσθέσει ότι σε κάθε περίπτωση η απαραίτητη προσπάθεια συνεννόησης μεταξύ των κομμάτων για κρίσιμα ζητήματα δεν μπορεί να οδηγήσει στην ταπείνωση της παράταξης που δημιουργούμε».
Στο μεγάλο πρόβλημα των κόκκινων δανείων αναφέρθηκε ο Ν.Ανδρουλάκης, καλούμενος να απαντήσει ποιες είναι οι δικές του κόκκινες γραμμές σε ό,τι αφορά την εφαρμοζόμενη κυβερνητική οικονομική πολιτική, αλλά και το σχέδιο οικονομικής πολιτικής της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Βασικό θέμα της οικονομίας είναι τα κόκκινα δάνεια. Ψηφίσαμε όλοι το μνημόνιο και βλέπουμε τώρα τι γίνεται με την εξαγορά δανείων από funds και τους πλειστηριασμούς» είπε για να προσθέσει ότι η δική του πρόταση αφορά τη «διαφάνεια στη διαχείριση των κόκκινων δανείων και την ύπαρξη αναπτυξιακών κριτηρίων, ώστε οι μικρομεσαίες κυρίως επιχειρήσεις να έχουν μια δεύτερη ευκαιρία». Αιχμηρή αναφορά έκανε και στις προτάσεις της ΝΔ για τη μείωση των φόρων. «Ακούω τον κ. Μητσοτάκη να μιλά για οριζόντια μείωση φόρων για τις επιχειρήσεις. Δεν υπάρχουν αγρότες; Ελεύθεροι επαγγελματίες;» είπε.
Των μεταρρυθμίσεων στη δημόσια διοίκηση και στη Δικαιοσύνη υπεραμύνθηκε ο Γ.Καμίνης ερωτηθείς για την «εμμονή» του σε αυτές και για το αν αρκούν στην παρούσα συγκυρία για να ανακάμψει η οικονομία. «Αυτό που βλέπω γυρνώντας όλη την Ελλάδα είναι να ακολουθείται το παραγωγικό μοντέλο που μας οδήγησε στη χρεοκοπία … Βάζουμε όλα τα αυγά στο ίδιο καλάθι» είπε, δίνοντας έμφαση στην ανάγκη αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου με μεταρρυθμίσεις που θα φέρουν επενδύσεις. Ζήτησε μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση και στη δικαιοσύνη, καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, δημιουργία κοινού ταμείου για επενδύσεις και ενίσχυση του θεσμού διαμεσολάβησης. Πρέπει να δώσουμε προτεραιότητα σε τομείς όπως η ενέργεια, ο τουρισμός, η αγροτική πολιτική και οι υποδομές, πρόσθεσε.
Για την υποστήριξή του στην αξιοποίηση των υδρογονανθράκων ρωτήθηκε οΓ.Μανιάτης. «Ας ρωτήσουν την Total, τα ΕΛΠΕ, τη Νορβηγία τη Δανία. Επιχειρήσεις και χώρες αξιοποιούν εδώ και χρόνια τον ορυκτό πλούτο. Είμαι περήφανος που ανοίξαμε το φάκελο πετρέλαια και θα εισρέουν 2 δισ ευρώ τα επόμενα χρόνια στο ταμείο αλληλεγγύης γενεών για τη στήριξη των συντάξεων». Αλλά 15 δισ. ευρώ μπορεί να προσφέρει η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, πρόσθεσε, ενώ μίλησε και για εξοικονόμηση 1 δισ. ευρώ ετησίως από τη λειτουργία του κράτους.
Τι θα ήταν διαφορετικό στην οικονομία αν είχατε εκλεγεί το 2007 στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ρωτήθηκε ο Δ.Τζιώτης. «Τόλμησα να διεκδικήσω την ηγεσία λέγοντας ότι πρέπει να πάμε αριστερά. Ο μόνος που το άκουσε ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ και σήμερα είναι κυβέρνηση. Κάποιοι αποφάσισαν να πάνε δεξιά και το ΠΑΣΟΚ κατρακύλησε» είπε για να προσθέσει ότι το μεγάλο πρόβλημα είναι η λειτουργία του κράτους και η έλλειψη στρατηγικής για ένα νέο παραγωγικό μοντέλο. «Αλλά τίποτα δεν θα γίνει αν δεν αλλάξει το κράτος» σημείωσε.
Η διοικητική μεταρρύθμιση είναι αναγκαίο αναπτυξιακό εργαλείο τόνισε οΚ.Γάτσιος επισημαίνοτας ότι «την εισηγούμε 100%». «Είναι απαραίτητη, συνδέεται με την κομματοκρατία και την πελατοκρατία που μας οδήγησαν στην χρεοκοπία. Εχω ένα σύνθημα: ‘παραγωγή ή θάνατος’, αν δεν παράξουμε θα πεθάνουμε» σημείωσε.
Εάν παραμένουν αναξιοποίητοι πόροι ρωτήθηκε ο Α.Πόντας για να απαντήσει «Φυσικά υπάρχουν, είναι οι πολίτες. Για να μπορέσουμε να παράξουμε ανάπτυξη θα πρέπει να σκεφτόμαστε αναπτυξιακά. Πρέπει να περάσουμε από τη λογική ενός εκβιαστικού πλεονάσματος σε ένα συντηρούμενο και εξυπηρετούμενο χρέος» τόνισε για να προσθέσει ότι αν και οι αγορές εμφανίζονται ως εχθροί επί της ουσίας είναι «δυνητικοί σύμμαχοί μας. Αν τις πείσουμε ότι θα έχουμε ανάπτυξη θα μας εμπιστευτούν».
Κοινή ερώτηση προς τους υποψηφίους: Σε ποιο σημείο του πολιτικού φάσματος θα τοποθετούσατε τον εαυτό σας και ποιο νέο στοιχείο θα φέρνατε και γιατί δεν το έχετε πράξει ήδη?
Ανδρουλάκης: Τα κόμματα τα φτιάχνουν οι κοινωνικές ανάγκες, η χώρα μας έχει ανάγκη από νέο κεφαλαίο, από κόμμα- θεσμό που θα λειτουργεί με διαφάνεια, θεσμική συγκρότηση, να είναι ένας ιμάντας κοινωνίας προς την ηγεσία. Πιστεύω ότι η νέα γενιά της παράταξης πρέπει να πάρει το μέλλον στα χέρια της, η Ελλάδα να σταματήσει να είναι έρημος χαμένων ευκαιριών, να έχουμε καθαρό προγραμματικό λόγο, και να μην επικρατεί η φαυλότητα.
Καμίνης: Υπάρχει η Δεξιά και η Αριστερά, πολλοί ταυτίζονται με μία από τις δύο τομές, είναι η ιστορία τους. Εμείς πρέπει να μιλήσουμε με ένα άξονα που τέμνει τα δύο, και ένα κόμμα που δεν θα αποκλείει τους ανθρώπους. Να φτιάξουμε ένα ευρηματικό μοντέλο που δε θα στηρίζεται στο εύκολο κέρδος. Να ξεφύγουμε από τον εφιάλτη μνημόνιο, να πάμε στη μεγάλη εθνική συμφωνία, να κάνουμε αυτό που έκαναν χώρες που βγήκαν πριν από εμάς από την κρίση ενώ μπήκαν μετά από εμάς, να ψηφίσουν όλοι, να έχουμε μια φωνή.
Μανιάτης: Είμαι Έλληνας και Ευρωπαίος που ψηφίζει τις αρχές της σοσιαλδημοκρατίας. Μένουμε μακριά από κομματικούς μηχανισμούς, κουράστηκε η κοινωνία, δεν θέλει οικογενειοκρατίες. Εμείς θέλουμε μια νέα ηγεσία να αντιμετωπίσει τις νέες προκλήσεις. Θέλουμε μια Ελλάδα παραγωγική. Η Ελλάδα να μπορεί να μπει στην τέταρτη βιομηχανική επανάσταση, να αξιοποιήσει τις τεχνολογίες.
Τζιώτης: Να μας κατηγορούν ότι είμαστε ριζοσπάστες, να αλλάξουμε το ΠΑΣΟΚ και να αλλάξουμε την Ελλάδα.
Γάτσιος: Είμαστε απέναντι στον λαϊκίστικο και δημαγωγικό ΣΥΡΙΖΑ και την πελατειακή και παλαιοκομματική ΝΔ. Είμαστε με την παραγωγή και τη δημιουργία. Η παράταξη θα είναι το μέσο να ξεπεράσει η χώρα την κρίση. Ο πολιτικός φορέας να σπάσει το δίπολο,. Είμαστε απέναντι στον δημαγωγικό και λαϊκίστικο ΣΥΡΙΖΑ, είμαστε με το νέο φορέα που θα στηρίξει την παραγωγή και την εργασία.
Πόντας: Ο νέος φορέας να μην κουνήσει το δάχτυλο απέναντι στον πολίτη, αλλά να του πιάσουμε το χέρι. Το μεγαλύτερο λάθος είναι να μείνουμε στα λάθη και όχι να τα διορθώσουμε. Πρέπει να δραπετεύσουμε από τις ιδεολογικές μας φυλακές. Αυτοπροσδιορίζομαι ως προοδευτικά κεντρώος, εκσυγχρονιστής και μεταρρυθμιστής.
Θεοδωράκης: Οι ταμπέλες δε λένε πάντα την αλήθεια. Οι πραγματικοί φιλελεύθεροι και κεντροαριστεροί θα συνεργαστούμε, θα βάλουμε στο παιχνίδι αυτούς που δεν τους χαρίστηκε ποτέ τίποτα, όπως είναι η διαζευγμένη μητέρα, ο δάσκαλος του χωριού, ο αθλητής που δεν ντοπαρίστηκε ποτέ, αυτοί είναι όσοι ποτέ δε ζήτησαν χάρη από το πολιτικό σύστημα, αυτοί να ψηφίσουν και να δώσουν μια απάντηση.
Γεννηματά: Δεν είμαστε ένα εκκρεμές πολιτικό κέντρο και δεν είμαστε άνθρωποι κλεισμένοι στα γραφεία μας. Για εμάς, επαναλαμβάνω, το κέντρο της πολιτικής μας είναι ο άνθρωπος, θέλουμε να ευημερούν οι άνθρωποι. Προχωράμε με ενότητα, γιατί έτσι θα φανούμε χρήσιμοι στον τόπο. Να εξασφαλίσουμε μια εθνική γραμμή για τον τόπο. Έχω αποδείξει ότι ξέρω να κερδίζω και να υλοποιώ στόχους. Από το παρελθόν κρατώ τη φλόγα και όχι τη στάχτη.
Ραγκούσης: Καλούμε τους πολίτες να συμμετέχουν στην ηγεσία της παράταξης. Φτιάχνουμε μια προοδευτική, και όχι συντηρητική, παράταξη. Να στεγάσουμε την κεντροαριστερά, το κέντρο, την φιλοευρωπαική αριστερά, και γιατί όχι και κεντροδεξιούς ψηφοφόρους. Χρειάζεται, όχι απλώς κάτι νέο, χρειάζεται η θεσμοθέτηση της ανανέωσης, χρειάζεται να πάρουμε μια γενναία απόφαση, που θα γίνει παράδειγμα προς μίμηση για τα υπόλοιπα κόμματα. Η πολιτική δεν είναι μόνο το κουστούμι του υπουργού.
Πέμπτη ενότητα: Ελεύθερο θέμα
Σε αυτή την ενότητα οι υποψήφιοι είχαν την δυνατότητα να ρωτήσουν όποιον συνυποψήφιο τους ήθελαν πάνω σε όλα τα θέματα ή να κάνουν μια τοποθέτηση, ωστόσο οι περισσότεροι δεν θέλησαν να προβούν σε κάποια ερώτηση. Εξαίρεση αποτέλεσε ο κ. Ανδρουλάκης που ρώτησε τον κ. Θεοδωράκη και την κ. Γεννηματά για το μέλλον των κοινοβουλευτικών τους ομάδων.
Ραγκούσης
Αν αυτό που πάμε να φτιάξουμε δεν στέλνει καθαρό μήνυμα ότι δεν το κάνουμε για να γίνουμε υπουργοί αλλά για να στηρίξουμε τους αβοήθητους έλληνες, τις παραγωγικές ηλικίες και τους νέους ανθρώπους δεν μπορούμε να πετύχουμε.
Ανδρουλάκης
Θέλουμε μια πραγματική ενότητα θέσεων, απόψεων και ιδεών. Όχι να διαμοιράζουμε τα ιμάτια της παράταξης όπως γινόταν πριν. Η ενότητα θέσεων και απόψεων δεν ξεκινάει από την παλαιά Βουλή. Θέλω να ρωτήσω τον Σταύρο Θεοδωράκη και την Φώφη Γεννηματά αν δεσμεύονται ότι θα ενοποιήσουμε τις κοινοβουλευτικές ομάδες και θα προχωρήσουμε με κοινή στάση σε όλα τα θέματα.
Καμίνης
Θα αρχίσω με μια τοποθέτηση. Ξέρετε θα ήθελα να απαντήσω στον κ. Μανιάτη ο οποίος μίλησε για πολιτικό στίγμα. Το πολιτικό στίγμα στον δήμο το δώσαμε την πρώτη φορά όταν νικήσαμε την Νέα Δημοκρατία και την δεύτερη όταν νικήσαμε το ΣΥΡΙΖΑ. Έκανα την πιο μεγάλη σύγκρουση των τελευταίων ετών, πήγα σε ένα σταθμό με 400 άτομα και τα κατέβασα σε λιγότερο από 100, πήγα τον προϋπολογισμό από 17 εκατομμύρια σε λιγότερο από 4.
Μανιάτης
Πιστεύω ότι πρέπει να δημιουργήσουμε μια Ελλάδα ίσων ευκαιριών για όλα τα παιδιά. Μιλάω και σαν καθηγητής. Σήμερα το πρωί έκανα μάθημα και έβλεπα στα μάτια των παιδιών την αγωνία για το μέλλον τους. Να δημιουργήσουμε μια Ελλάδα εθνικής περηφάνιας που πιστεύει και πάλι στις δυνάμεις της. Όλοι μαζί ενωμένοι μπορούμε να το κάνουμε.
Τζιώτης
Δεν μπορεί το μέλλον της παράταξης να κριθεί σε δυο debate. Ζήτω να δεχτούν και οι υπόλοιποι να κάνουμε την άλλη εβδομάδα ένα πολιτικό συνέδριο για να μιλήσουμε για πολιτική και να εκφράσουμε τις θέσεις μας για να ξέρει ο κόσμος τι πραγματικά ψηφίζει.
Γάτσιος
Ο κόσμος της εργασίας, της παραγωγής και της δημιουργίας δεν έχει σήμερα πολιτική έκφραση. Ο κόσμος που εργάζεται και ζει με τον ιδρώτα του προσώπου του, αυτόν πρέπει να εκφράσει η παράταξη. Ο κόσμος του παρασιτισμού εκφράζεται σήμερα μια χαρά.
Πόντας
Απαντώντας στον κ. Καμίνη ο οποίος με περίσσια άνεση μιλάει για πολυτασικό κόμμα έχω να πω ότι δεν θέλουμε μια σκηνοθετημένη εξέλιξη του νέου φορέα. Πρέπει να αναρωτηθούν τα κόμματα και όχι να τους επιβληθεί η διάλυση των κοινοβουλευτικών τους ομάδων.
Θεοδωράκης
Η απόφαση που έχω πάρει μαζί με την κ. Γεννηματά είναι τολμηρή. Ο πρόεδρος που θα εκλεγεί θα έχει το τιμόνι της παράταξης, θα αποφασίσει και θα καθοδηγεί τις κοινοβουλευτικές ομάδες, αλλά αυτές δεν θα διαλυθούν. Αυτό θα ήταν ένα δώρο στους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, θα χάναμε δικαιώματα στην Βουλή. Δυνατό τιμόνι και συνεργασία στις κοινοβουλευτικές ομάδες.
Γεννηματά
Δεν επαναλαμβάνω όσα είπε ο κ. Θεοδωράκης γιατί τα έχουμε συμφωνήσει και όταν δίνω το λόγο μου τον τηρώ. Καλώ τον κόσμο να πάρει την υπόθεση της συμμετοχής στα χέρια του. Κάντε την 12η Νοεμβρίου μια γιορτή της Δημοκρατίας. Δώστε το μήνυμα ότι η νέα αλλαγή ξεκίνησε.
Νατάσα Μαστοράκου, Μαρία Πετροπούλου, Αργυρώ Τσατσούλη
Σχόλια Facebook