Ακυρώθηκε το διαγγέλμα Πουτζδεμόν!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΞΕΛΙΞΗ 16:00

Δραματικές είναι οι εξελίξεις στην Καταλονία με τον πρόεδρο της περιφέρειας της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζδεμόν να ανακοινώνει πριν από λίγο την ακύρωση του διαγγέλματος του, όπου θα ανακοίνωσε την απόφαση του για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες έως τις 20 Δεκεμβρίου.

 Η ανακοίνωση δια στόματος Πουτζδεμόν θα γινόταν στις 14:30 ώρα Ελλάδος. Στις 15:00 ανακοινώθηκε ότι αναβάλλεται για τις 15:30 και στη συνέχεια απλά… ακυρώθηκε.

ΝΩΡΙΤΕΡΑ

Ισπανία.- Κεκλεισμένων των θυρών θα ξεκινήσει την Πέμπτη στις 13.00 ώρα Ελλάδος, η συνεδρίαση της δεκαμελούς εξεταστικής επιτροπής της ισπανικής Γερουσίας που έχει ορισθεί να εξετάσει τα μέτρα τα οποία θα ληφθούν κατά της καταλανικής Τζενεραλιτάτ στο πλαίσιο των διατάξεων του Άρθρου 155 του Συντάγματος, επιφέροντας τροποποιήσεις, ή ακόμη και επεκτάσεις, στις προτάσεις που έχει καταθέσει η κυβέρνηση.

Η διορία που έχει δοθεί για στην καταλανική πλευρά, η οποία δεν θα εκπροσωπηθεί από τον πρόεδρο Κάρλες Πουτζδεμόν, για να εκθέσει τα αντεπιχειρήματά της και να αποποιηθεί της μονομερούς ανακήρυξης της ανεξαρτησίας της, εκπνέει σήμερα στις 11.00, ώρα Ελλάδος, και δύο ώρες αργότερα έχει προβλεφθεί η συνεδρίαση της επιτροπής, τα μέλη της οποίας ορίσθηκαν χθες.

Πρόκειται για τρεις Γερουσιαστές από το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα (ΡΡ), με επικεφαλής τον εκπρόσωπο του κόμματος στην Άνω Βουλή, δύο από τους Σοσιαλιστές του PSOE, έναν των Unidos Podemos, ο εκπρόσωπος του βασκικού εθνικιστικού κόμματος PNV, έναν από τα καταλανικά κόμματα PDeCat και ERC και έναν από το κόμμα UPN, που εκπροσωπεί την μικτή ομάδα των ανέντακτων Γερουσιαστών.

Οι δέκα Γερουσιαστές ανήκουν στην ευρύτερη 27μελή επιτροπή που θα επιβάλλει τα μέτρα που προβλέπονται από το Άρθρο 155 και για την εφαρμογή των οποίων απαιτείται η συναίνεση της απόλυτης πλειοψηφίας του Σώματος. Όμως, προτού συζητηθούν και ψηφισθούν τα μέτρα στην έκτακτη συνεδρίαση της Γερουσίας, που έχει συγκληθεί για αύριο στις 11.00, ώρα Ελλάδος, θα πρέπει να περάσουν πρώτα από την εξεταστική επιτροπή.

Σήμερα τα ξημερώματα, στις 03.00 ώρα Ελλάδος ολοκληρώθηκε στην έδρα της καταλανικής κυβέρνησης η μαραθώνια σύσκεψη που συγκάλεσε ο Πουτζντεμόν, στην οποία εκτός από τα κόμματα του κυβερνητικού (PDeCat, ERC) , μαζύ και ο πρώην πρόεδρος της Τζενεραλιτάτ Αρτούρ Μας, συμμετείχαν εκπρόσωποι οργανώσεων υπέρ της ανεξαρτησίας (ANC) και της Καταλανικής Ένωσης Δήμων, για να εξετάσουν τη στάση των αρχών της περιοχής απέναντι στο ενδεχόμενο να εφαρμοσθεί το Άρθρο 155.

Σήμερα το απόγευμα εξάλλου, παράλληλα με τις εργασίες στην ισπανική Βουλή, συνεδριάζει και η ολομέλεια του καταλανικού Κοινοβουλίου, όπου σύμφωνα με την αίσθηση όλων, η κυβέρνηση θα ρίξει το βάρος στην ανακήρυξη της ανεξαρτησίας.

Σύμφωνα με πηγές, η κυβέρνηση θα προτάξει «την αξιοπρέπεια» στα μέτρα που θα λάβει για να αντισταθμίσει την επικείμενη εφαρμογή του Άρθρου 155. Απέναντι στην σκέψη αυτή, οι πιο μετριοπαθείς κύκλοι του κυβερνητικού PDeCat (όπως οι Σάντι Βίλα και Μεριτσέλ Μποράς) έχουν εκφράσει τις ανησυχίες τους για το γεγονός ότι η Καταλωνία ενδέχεται να εισέλθει σε μία «άγνωστη διάσταση» και προκρίνουν τη λύση των πρόωρων εκλογών, ως μία εναλλακτική για να μην εφαρμοσθεί το Άρθρο 155.

Μάλιστα, σύμφωνα με πηγές, κάποια υψηλόβαθμα στελέχη έχουν ζητήσει την κάθοδο σε κοινό ψηφοδέλτιο όλων των κομμάτων που υποστηρίζουν την ανεξαρτησία με τους οπαδούς της ενδιάμεσης λύσης (Catalunya en Comú), ίσως και τους τοπικούς Σοσιαλιστές του PSC, με βάση το αίτημα για ένα νέο δημοψήφισμα—αυτή τη φορά συμφωνημένο μέσα από τον διάλογο—και την απελευθέρωση των ‘κρατουμένων’ της διαδικασίας για την ανεξαρτησία (των δύο ‘Τζόρδις’). Ένα ψηφοδέλτιο που θα κέρδιζε κατά κράτος και θα έδινε στην Ευρώπη το μήνυμα ότι θα πρέπει να συμβάλει και να εξαναγκάσει τη Μαδρίτη να προσέλθει σε μία διαπραγμάτευση.

Ωστόσο, η πλειονότητα του στρατοπέδου της ανεξαρτησίας κλίνει προς την μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας και να κατατεθεί για ψήφιση αύριο στην ολομέλεια του Παρλαμέντ, που θα συνεδριάσει για να αποφασίσει για τα αντίμετρα στην εφαρμογή του Άρθρου 155.

Όπως δήλωσε στο πρακτορείο Associated Press ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κι επικεφαλής του ERC Οριόλ Τζουνκέρας η ανεξαρτησία «είναι η μόνη διέξοδος που μας αφήνει το ισπανικό κράτος».

Ένα βήμα πριν την κήρυξη της ανεξαρτησίας της είναι η επαρχία, την ώρα που η Μαδρίτη ετοιμάζεται να τη θέσει υπό κηδεμονία 

Η Καταλονία ετοιμάζεται να κηρύξει την Πέμπτη την ανεξαρτησία της, με ανυπολόγιστες συνέπειες, μία ημέρα προτού η Γερουσία στη Μαδρίτη δώσει την έγκρισή της για την ενεργοποίηση του άρθρου 155 που θα αναστείλει το καθεστώς αυτονομίας της επαρχίας αυτής.

Η πρόεδρος του καταλανικού κοινοβουλίου, η Κάρλε Φορκαντέλ, ανακοίνωσε ότι θα συγκληθεί στις 17:00 (τοπική ώρα, 18:00 ώρα Ελλάδας). Η ώρα δεν επιλέχθηκε τυχαία. Εκείνη τη στιγμή στη Μαδρίτη μια επιτροπή της Γερουσίας αποτελούμενη από 27 μέλη θα ξεκινήσει να συζητά την αναστολή του καθεστώτος αυτονομίας της Καταλονίας.

Στο μεταξύ η ισπανική Γερουσία, στην οποία οι Συντηρητικοί διαθέτουν άνετη πλειοψηφία, πρόκεται να συγκληθεί αύριο προκειμένουν να αποφασίσει αν θα επιτρέψει τον Ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι να ενεργοποιήσει το άρθρο 155 του Συντάγματος.

Η πιθανότητα η Καταλονία να τεθεί υπό επιτροπεία σε δύο ημέρες μοιάζει αναπόδραστη, μετά τη διακοπή κάθε διαλόγου ανάμεσα στη Βαρκελόνη και τη Μαδρίτη η οποία θα δώσει «τη μοναδική δυνατή απάντηση» στις φιλοδοξίες για ανεξαρτησία.

«Μου λέτε πως οι καταλανικοί θεσμοί ζήτησαν διάλογο και η απάντησή μου είναι το άρθρο 155» του Συντάγματος, που επιτρέπει να τεθεί υπό επιτροπεία η Καταλονία, «και είναι αλήθεια», απάντησε ο αρχηγός της κυβέρνησης Μαριάνο Ραχόι σε έναν καταλανό βουλευτή που τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας, επιμένοντας: «είναι η μοναδική δυνατή απάντηση, η μοναδική».

Ο πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν απάντησε ανακοινώνοντας ότι δεν πρόκειται να μιλήσει ενώπιον της Γερουσίας η οποία τον έχει καλέσει προτού πάρει μέτρα για να θέσει την περιφέρεια υπό επιτροπεία.

Εκπρόσωπος διευκρίνισε πως δεν βλέπει πια τη χρησιμότητα καθώς ο Ραχόι εμφανίζεται να αποκλείει τον διάλογο.

Το άρθρο 155 θα οδηγήσει σε μια ντε φάκτο αναστολή της αυτονομίας, που εγκαθιδρύθηκε μετά το τέλος της δικτατορίας του Φρανθίσκο Φράνκο (1939-1976).

Η Μαδρίτη θα αποπέμψει την καταλανική κυβέρνηση και θα αναλάβει τον έλεγχο της περιφέρειας, ιδίως της αστυνομίας της. Το κοινοβούλιο θα τεθεί υπό επιτροπεία για έξι μήνες έως τη διεξαγωγή εκλογών, καθώς και τα μμε της περιφέρειας.

Τα μέτρα αυτά διατρέχουν τον κίνδυνο να προσκρούσουν σε αντιστάσεις, σε μια καταλανική κοινωνία που είναι διαιρεμένη σχεδόν σε ίσα τμήματα ανάμεσα σε υπέρμαχους και πολέμιους της ανεξαρτησίας και να προκαλέσουν μια μονομερή κήρυξη ανεξαρτησίας της Καταλονίας.

Ο Πουτζδεμόν είχε προειδοποιήσει στις 19 Οκτωβρίου ότι αν η ισπανική κυβέρνηση «συνεχίσει να εμποδίζει τον διάλογο και να συνεχίζει την καταστολή, το κοινοβούλιο της Καταλονίας μπορεί, αν το κρίνει σκόπιμο, να ψηφίσει μια επίσημη κήρυξη ανεξαρτησίας».

Χθες βράδυ συγκάλεσε εκτάκτως το υπουργικό συμβούλιο, σύμφωνα με καταλανικά μμε. Και η εφημερίδα La Vanguardia ανέφερε πως τείνει προς τη ρήξη, ενώ η περιφερειακή κυβέρνηση είναι διαιρεμένη.

Το να τεθεί η Καταλονία υπό επιτροπεία και μια τελική κήρυξη ανεξαρτησίας, καθώς και η αστάθεια που θα προκαλείτο ως αποτέλεσμα, προκαλούν φόβους για αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία της περιφέρειας αυτής που αντιπροσωπεύει το 19% του ισπανικού ΑΕΠ και της Ισπανίας στο σύνολό της.

Η κύρια καταλανική εργοδοτική οργάνωση, Fomento del Trabajo, που τάσσεται κατά της ανεξαρτησίας, κάλεσε χθες τους ηγέτες της περιφέρειας να «επιδείξουν όραμα».

Ήδη 1.500 καταλανικές επιχειρήσεις μετέφεραν την έδρα τους από τον φόβο αστάθειας.

Με αυτό τον φόβο πολλά μέλη της καταλανικής κυβέρνησης τάχθηκαν προχθές το βράδυ κατά μιας μονομερούς κήρυξης ανεξαρτησίας και υπέρ πρόωρων περιφερειακών εκλογών, σύμφωνα με πηγή της καταλανικής κυβέρνησης.

Οι εκλογές θα επέτρεπαν σε όλους τους Καταλανούς να εκφραστούν και θα ανανέωνε ένα κοινοβούλιο στο οποίο επικρατούν όσοι τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας.

Εξάλλου, για μία εβδομάδα, η συντηρητική ισπανική κυβέρνηση και το Σοσιαλιστικό Κόμμα άφηναν να εννοηθεί ότι η προκήρυξη εκλογών από τον Πουτζντεμόν θα ερμηνευόταν ως μια επιστροφή στη συνταγματική τάξη, που θα απέτρεπε τη θέση υπό επιτροπεία.

Όμως ο Μαριάνο Ραχόι, που διαθέτει απόλυτη πλειοψηφία στη Γερουσία, είναι αποφασισμένος να προχωρήσει.

Μοιάζει να ανταποκρίνεται κυρίως στα επιχειρήματα των φιλελεύθερων Ciudadanos (κεντροδεξιά), που απαίτησαν με επιμονή το κράτος να επιτηρήσει τις επόμενες εκλογές στην Καταλονία στο πλαίσιο της άσκησης επιτροπείας, ώστε να μην αφεθεί στους τασσόμενους υπέρ της ανεξαρτησίας η ευθύνη της διοργάνωσης της ψηφοφορίας.

«Η διοργάνωση των εκλογών από ένα πρόσωπο (τον Κάρλες Πουτζντεμόν) ο οποίος δεν είναι πλέον εντός της νομιμότητας δεν έχει νόημα», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο κυβερνητική πηγή.

Εν τω μεταξύ, στην Καταλονία, οι «Επιτροπές Άμυνας του Δημοψηφίσματος» (CDR), πλατφόρμες πολιτών που κινητοποίησαν χιλιάδες Καταλανούς για να «προστατεύσουν» τα εκλογικά τμήματα του απαγορευμένου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία, άρχισαν να ηχούν τα τύμπανα.

Οι CDR, όπως και η καταλανική κυβέρνηση και οι μεγάλες αυτονομιστικές ενώσεις, εκτιμούν πως η ανεξαρτησία είναι νόμιμη από αυτή την ψηφοφορία στην οποία συμμετείχε το 43% των ψηφοφόρων, που ψήφισαν «ναι» σε ποσοστό 90%, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που δεν μπορούν να επιβεβαιωθούν.

«Ούτε 155, ούτε εκλογές. Η Δημοκρατία τώρα»: αυτό ήταν το σύνθημα μιας διαδήλωσης που είχε προγραμματιστεί για τις 20:30 χθες βράδυ, από το κέντρο της Βαρκελόνης έως το κτίριο του περιφερειακού κοινοβουλίου.

«Όχι στο 155», έγραφε ένα πανό.

in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ