Σεμπάστιαν Κουρτς: Η σκληρή στάση του απέναντι στην Ελλάδα
Οι κάλπες της 15ης Οκτωβρίου στην Αυστρία έβγαλαν αυτό που όλοι περίμεναν. Ο 31χρονος Σεμπάστιαν Κουρτς, επικεφαλής του αυστριακού Λαϊκού Κόμματος (ÖVP), αναδείχθηκε νικητής και βάζει πλώρη για την καγκελαρία. Λαμβάνοντας εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον ομοσπονδιακό πρόεδρο, Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, θα ξεκινήσει διαβουλεύσεις με τους αρχηγούς των κομμάτων που θα εκπροσωπούνται στη νέα βουλή για τον σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού και πολύ σύντομα θα είναι, όπως όλα δείχνουν, ο νεότερος ηγέτης στον κόσμο.
Μετά την ανακοίνωση του εκλογικού αποτελέσματος, ο Κουρτς δήλωσε ενώπιον υποστηρικτών του πως είναι έτοιμος να αναλάβει την καγκελαρία. Οι συνομιλίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης στην Αυστρία, που έχει παράδοση στις κυβερνήσεις συνεργασίας, αναμένεται να διαρκέσουν εβδομάδες. Το μόνο βέβαιο είναι πως ο Κουρτς θα έχει τον πρώτο λόγο τόσο χάρη στο εκλογικό ποσοστό του ÖVP, όσο και χάρη στο ρεύμα που φαίνεται να έχει.
Ποιος είναι, όμως, ο 31χρονος που φιλοδοξεί να αλλάξει την Αυστρία και την Ευρώπη; Και πώς κατάφερε να διεκδικεί το αξίωμα του καγκελάριου σε αυτή την ηλικία;
«Παιδί» του Λαϊκού Κόμματος
Ο Σεμπάστιαν Κουρτς γεννήθηκε στις 27 Αυγούστου 1986 στην Αυστρία. Το 2004 ολοκλήρωσε τη δευτεροβάθμια εκπαίδευσή του και αμέσως μόλις εκπλήρωσε τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις, εντάχθηκε στη νεολαία του Λαϊκού Κόμματος της Αυστρίας. Το 2009 εξελέγη επικεφαλής της νεολαίας του ÖVP, ενώ το 2010 και το 2011 αναδείχθηκε μέλος του δημοτικού συμβουλίου της Βιέννης.
Ως «παιδί» του κομματικού σωλήνα, η πολιτική του καριέρα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον εσωκομματικό μηχανισμό του ÖVP. Ήταν ανέκαθεν ιδιαίτερα δημοφιλής στις τάξεις των συντηρητικών, οι οποίοι βλέπουν στο πρόσωπό του το μέλλον του κόμματος και προσβλέπουν σε ιδεολογική ηγεμονία της κεντροδεξιάς στη χώρα τα επόμενα χρόνια.
Το 2011 διορίστηκε στη νεοσυσταθείσα θέση του κρατικού γραμματέα για την κοινωνική ενσωμάτωση, στο Αυστριακό Υπουργείο Εσωτερικών. Σε γενική εκλογική αναμέτρηση συμμετείχε για πρώτη φορά με το Λαϊκό Κόμμα της Αυστρίας το 2013 και κατόπιν ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Εξωτερικών. Υπό την ιδιότητά του αυτή, ανέλαβε το 2017 και την προεδρία του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).
Επί της ουσίας, το 2013 ήταν η χρονιά που πήρε το βάπτισμα του πυρός στην κεντρική πολιτική σκηνή. Τότε, το όνομά του έκανε τον γύρο του κόσμου, καθώς στα 28 του μόλις χρόνια έγινε ο νεότερος Υπουργός Εξωτερικών στον κόσμο. Ένα επίτευγμα εντυπωσιακό, ιδίως αν αναλογιστεί κανείς πως ο Αυστριακός πολιτικός δεν διαθέτει ούτε αξιοσημείωτη διπλωματική εμπειρία, ούτε ιδιαίτερη ακαδημαϊκή κατάρτιση επί των διεθνών σχέσεων.
Ο δρόμος προς την καγκελαρία
Ο Σεμπάστιαν Κουρτς δεν έκρυψε ποτέ τις μεγάλες πολιτικές φιλοδοξίες του. Ο δρόμος για να διεκδικήσει την καγκελαρία άνοιξε πριν από λίγους μήνες. Θρυαλλίδα των ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων στην Αυστρία αποτέλεσε η παραίτηση του μέχρι πρότινος αρχηγού του Λαϊκού Κόμματος και αντικαγκελάριου της κυβέρνησης Ράινχολντ Μιτερλένερ από όλα τα αξιώματά του. Ο Κουρτς έθεσε υποψηφιότητα και τον διαδέχθηκε, κατόπιν συνεδρίασης της διοικούσας επιτροπής του κόμματος.
Το πρώτο πράγμα που έκανε αμέσως μόλις ανέλαβε τα ηνία του ÖVP, ήταν να αποχωρήσει από τον κυβερνητικό συνασπισμό με το κεντροαριστερό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα Αυστρίας (SPÖ) προκαλώντας την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.
Νίκη με σκληρή, αντιμεταναστευτική ατζέντα
Οι πολιτικοί αντίπαλοι του Σεμπάστιαν Κουρτς έχουν να του καταλογίσουν άκρατο λαϊκισμό και «φλερτ» με ακροδεξιές θέσεις. Στις εκλογές του Οκτωβρίου κατέβηκε με αντιμεταναστευτική ατζέντα και σκληρή ρητορική, ακριβώς όπως προσερχόταν πάντα στις συνεδριάσεις των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Έχει προαναγγείλει την περικοπή όλων των επιδομάτων προς ξένους πολίτες που ζουν στην Αυστρία, καθώς και το κλείσιμο των ισλαμικών νηπιαγωγείων στη χώρα. «Μπορώ να σας υποσχεθώ σήμερα πως θα κάνουμε τα πάντα για να βάλουμε τέλος στην κακοδιαχείριση και τη μετανάστευση, έτσι ώστε μόνο όσοι έχουν πραγματική ανάγκη το κράτος πρόνοιας, να επωφελούνται από αυτό», είχε δηλώσει σε μία από τις τελευταίες προεκλογικές του συγκεντρώσεις.
Είναι ο άνθρωπος που πρότεινε και οργάνωσε το κλείσιμο της λεγόμενης «βαλκανικής οδού»για τους πρόσφυγες και έχει επιτεθεί ουκ ολίγες φορές στη Γερμανίδα Καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, για τη στάση της στη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος.
Οι λαϊκιστικές και αντιμεταναστευτικές του θέσεις «απογείωσαν» τα ποσοστά του συντηρητικού κόμματος και άπαντες περιμένουν να δουν αν το «Wunderwuzzi» (το «παιδί-θαύμα»), όπως τον αποκαλούν στο εσωτερικό του ÖVP, θα τείνει χείρα κυβερνητικής συνεργασίας στο ακροδεξιό κόμμα των Ελευθέρων.
Ο Κουρτς και η Ελλάδα
Η χώρα μας βρίσκεται συχνά στο επίκεντρο της κριτικής του Κουρτς. Στο παρελθόν, έχει χαρακτηρίσει το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη ως ένα γεγονός αντιμετωπίσιμο για τα υπόλοιπα κράτη-μέλη, ενώ έχει δηλώσει πως η Αυστρία έχει δεχτεί περισσότερους πρόσφυγες από την Ελλάδα.
«Δεν είμαι πλέον διατεθειμένος να περιμένω μέχρι να αντιληφθεί επιτέλους η Ελλάδα πως απαιτείται μια λύση στην προσφυγική κρίση», είχε τονίσει τον Φεβρουάριο του 2016, ενώ έχει ταχθεί υπέρ του κλεισίματος των συνόρων Ελλάδας- Σκοπίων. «Εάν κλείσουν τα βόρεια σύνορα και μείνει η Ελλάδα για περισσότερα από ένα 24ωρο με τους πρόσφυγες στην επικράτειά της, τότε θα αλλάξει ραγδαία και το ενδιαφέρον της να δεχθεί ευρωπαϊκή βοήθεια», είχε δηλώσει.
Στο ίδιο ύφος είχε, επίσης, δηλώσει: «δεν γίνεται να στηρίζουμε την Ελλάδα με δισεκατομμύρια ευρώ και να αφήνουμε αυτό το θέμα στην άκρη. Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ποια θα είναι η συνεισφορά της στην κρίση του ασύλου».
Κύμα αντιδράσεων είχε προκαλέσει όταν πρότεινε την υιοθέτηση ενός αυστραλιανού μοντέλου στη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος, με τη μετατροπή των hotspot, όπως αυτά στη Μυτιλήνη και στη Λαμπεντούζα, σε στρατόπεδα κράτησης προσφύγων.
Σχόλια Facebook