Η αλλαγή φύλου απειλή για την κυβερνητική συνοχή
Αθήνα– Ήδη, τουλάχιστον δύο βουλευτές των ΑΝΕΛ (Δημήτρης Καμμένος και Κώστας Κατσίκης), αλλά και μία του ΣΥΡΙΖΑ (Γεωργία Γεννιά) έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν το νομοσχέδιο. Μεταξύ των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν, δε, και άλλοι οι οποίοι διατυπώνουν ενστάσεις για τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου.
Υπό αυτό το κλίμα, το βάρος πέφτει στον υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή που θα προχωρήσει σε «ψυχολογικό μασάζ» της κοινοβουλευτικής ομάδας. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πριν από τη συνεδρίαση της Ολομέλειας ο κ. Κοντονής θα έχει συνάντηση με μέλη του προεδρείου της ΚΟ και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
Μένει να φανεί η στάση που θα τηρήσουν οι ΑΝΕΛ, καθώς είναι δεδομένο ότι υπάρχει συμφωνία σε επίπεδο κορυφής (Τσίπρα – Καμμένου) για υπερψήφιση του νομοσχεδίου. Ωστόσο, οι διαφωνούντες επικαλούνται οδηγία για ψήφο κατά συνείδηση.
Σε ό,τι αφορά τη ΝΔ, βρίσκεται σε ανάλογα δύσκολη θέση με αυτήν της κυβέρνησης, ιδίως λόγω των σφοδρών αντιδράσεων της Εκκλησίας για το νομοσχέδιο. Αν και η ηγεσία του κόμματος επιθυμεί να προβάλει το φιλελεύθερο προφίλ της, δεν μπορεί να παραβλέψει τις αναταράξεις στο εσωτερικό της παράταξης. Για το λόγο αυτό έχει επιφυλαχθεί για το εάν θα ψηφήσει το νομοσχέδιο.
Σε αυτό το πλαίσιο έχει ασκήσει κριτική στο νομοσχέδιο και έχει ζητήσει αλλαγές. Όπως έχει προαναγγείλει και ο αντιπρόεδρος του κόμματος Κωστής Χατζηδάκης, πρόκειται να κατατεθεί τροπολογία που θα ανεβάζει το όριο ηλικίας από τα 15 στα 18 έτη.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η τροπολογία της ΝΔ θα προβλέπει ακόμη την θεσμοθέτηση ειδικής επιτροπής για επίσημη ιατρική διάγνωση και σειρά άλλων αυστηρών ρυθμίσεων. Σε περίπτωση που δεν γίνουν δεκτές οι προτάσεις της, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι η ΝΔ θα ψηφίσει το νομοσχέδιο.
Εν τω μεταξύ, κάθετα αρνητικός για το νομοσχέδιο είναι ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, επικαλούμενος το λαϊκίστικο επιχείρημα ότι δεν μπορεί να ψηφίσει κάτι που δεν μπορεί να εξηγήσει στην γυναίκα του.
Έτσι, η κυβέρνηση αναμένεται να αναζητήσει ψήφους υποστήριξης του νομοσχεδίου κυρίως στα κόμματα της Κεντροαριστεράς.
Οι διεργασίες θα συνεχιστούν και αύριο Τρίτη, οπότε και θα πραγματοποιηθεί η ψηφοφορία επί του νομοσχεδίου.
in.gr
Σχόλια Facebook