Αντιδράσεις προκαλεί η κατάργηση των e-εφαρμογών ταξί
Σύμφωνα με πληροφορίες, το νομοσχέδιο που εξετάζει ο υπουργός Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης προβλέπει ότι οι εταιρείες που έχουν ήδη αναπτύξει αυτές τις εφαρμογές, θα πρέπει να μετατραπούν σε ολοκληρωμένες επιχειρήσεις παροχής μεταφορικού έργου, ικανοποιώντας το αίτημα του συνδικαλιστή Θύμιου Λυμπερόπουλου ο οποίος έχει κατά καιρούς ταχθεί εναντίον των Beat (πρώην Taxibeat) και Uber.
Κάτι τέτοιο δεν σημαίνει πως οι εταιρείες θα κλείσουν αλλά όπως σημειώνει και ο CEO της «Beat» Νίκος Δρανδάκης «η εταιρεία θα συνεχίσει να λειτουργεί ακόμα και αν ο προτεινόμενος νόμος ψηφισθεί και εφαρμοσθεί, με τη διαφορά ότι ο μεγάλος χαμένος θα είναι ο τελικός καταναλωτής, η επιχειρηματικότητα και η καινοτομία, και τελικά η ελληνική οικονομία με την έννοια της παγίωσης της εικόνας μιας χώρας εχθρικής προς τα παραπάνω».
«Είναι προφανές ότι προσπαθεί να μετατρέψει την The BEAT App από μια υπηρεσία διαμεσολάβησης ανάμεσα στον ελεύθερο επαγγελματία ταξιτζή και τους πελάτες του, σε μια εταιρεία που “παρέχει μεταφορικό έργο”. Το πρώτο ερώτημα που προκύπτει είναι ποιό πρόβλημα λύνει αυτή η αλλαγή, αλλά φαντάζομαι αυτό δεν θα απαντηθεί ποτέ» σημειώνει ο κ. Δρανδάκης και συμπληρώνει πως «το δεύτερο πρόβλημα είναι να δούμε αν έχει την οποιαδήποτε λογική βάση μια τέτοια αλλαγή».
«Ο προτεινόμενος νόμος λοιπόν μας επιτρέπει μόνο να ορίζουμε το ύψος της προμήθειας που λαμβάνουμε και τίποτε άλλο, αλλά να έχουμε την πλήρη ευθύνη του μεταφορικού έργου, με οδηγούς – υπαλλήλους (ή σχεδόν υπαλλήλους) που δεν είναι υπάλληλοι μας, με οχήματα που δεν έχουμε επιλέξει εμείς ως πιο κατάλληλα» συμπληρώνει ο δημιουργός και CEO του «Beat».
Πρώτες αντιδράσεις από πελάτες και Beat
Όπως είναι βέβαιο, οι εταιρείες που έχουν αναπτύξει δράση στο χώρο εδώ και περίπου τρία χρόνια δεν θα αφήσουν τη δουλειά τους να «φύγει» από τα χέρια τους, την ώρα που έκαναν επενδύσεις πάνω στο προϊόν τους.
Άμεσα δημιουργήθηκε πλατφόρμα συλλογής ηλεκτρονικών υπογραφών μέσω της οποίας χιλιάδες πολίτες ζητούν να μην ψηφιστεί το νομοσχέδιο του Χρήστου Σπίρτζη και υποστηρίζουν τη λειτουργία της Beat ως έχει.
«Με τον τρόπο αυτό το υπουργείο εξαναγκάζει τους οκτώ και πλέον χιλιάδες οδηγούς της Beat σε σχέση αποκλειστικής απασχόλησης με την εταιρεία, κάτι που είναι πρωτοφανές στην ιστορία των Διαδικτυακών Εφαρμογών. Βασικός στόχος αυτής της αλλαγής είναι το ίδιο το μοντέλο της Beat: η αξιολόγηση και το υψηλό επίπεδο υπηρεσιών προς τον σημερινό Έλληνα πολίτη» αναφέρει η σελίδα και συμπληρώνει πως «τέτοιου είδους πρωτοβουλίες είναι ο μόνος και ασφαλής τρόπος να σκοτώσει κάποιος την καινοτομία και επιχειρηματικότητα. Κανείς δεν θα θέλει πλέον να δημιουργήσει στην Ελλάδα μια καινοτόμα τεχνολογική επιχείρηση όταν θα ξέρει ότι μπορεί να έρθει αντιμέτωπος με νόμους που αντιμετωπίζουν την επιχειρηματική του ιδέα με νοοτροπίες της δεκαετίας του ’60».
Την ίδια ώρα και ο κ. Δρανδάκης εκφράζει την βεβαιότητα πως αν ψηφιστεί το εν λόγω νομοσχέδιο «θα αναγκαστούμε να προσφύγουμε σε κάποια ανώτερη αρχή είτε σε Ελλάδα είτε σε Ευρώπη».
in.gr
Σχόλια Facebook