Αυτά είναι τα «αγκάθια» της τρίτης αξιολόγησης
Αθήνα.- Συντάξεις, Δημόσιο, συνδικαλιστικός νόμος, «κόκκινα» δάνεια και πώληση των σταθμών της ΔΕΗ θα είναι τα προβλήματα που θα επικεντρωθεί το σημερινό υπουργικό εν όψει της τρίτης αξιολόγησης μετά και τις κίτρινες κάρτες που πήρε ο υπουργός Οικονομικών στο Ταλίν της Εσθονίας.
Μετά τις παραινέσεις όλων στο Ταλίν να μην υπάρξει καθυστέρηση και στην τρίτη αξιολόγηση, σήμερα αναμένεται να δοθεί από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό σήμα επιτάχυνσης σε θέματα που έρχονται από την δεύτερη αξιολόγηση, αλλά συνεχίζουν να καθυστερούν.
Τα θέματα δεν είναι καινούργια. Είναι αυτά που αναβλήθηκαν με την συναίνεση των δανειστών αφού το βάρος έπεσε στα μέτρα και τα αντίμετρα για την διετία 2019 -2020. Όσο όμως καθυστερούν , συμπληρώνονται και με καινούργια «κεφάλαια», ενώ ο χρόνος πιέζει. Για παράδειγμα:
– Η αξιολόγηση και το σχέδιο μόνιμης κινητικότητας του Δημοσίου που καθυστερεί, ενώ έπρεπε να έχει τελειώσει από τις αρχές του χρόνου και πλέον περιλαμβάνει και το διορισμό νέων Γενικών Διευθυντών, αλλά και την μείωση του αριθμού των συμβασιούχων από τις 52.000 που έχουν φτάσει σήμερα στις 47.000.
– Ο επανϋπολογισμός των συντάξεων που «έχασε» την προθεσμία του Ιουνίου για ολοκλήρωση κατά το 10 %. Η νέα προθεσμία είναι να έχει ολοκληρωθεί η όλη διαδικασία μέχρι και το τέλος του χρόνου. Ωστόσο, στα μέσα του επόμενου μήνα θα πρέπει το αρμόδιο υπουργείο Εργασίας να παρουσιάσει συγκεκριμένα αποτελέσματα.
– Η εφαρμογή των αλλαγών στον συνδικαλιστικό νόμο, ειδικά στο σκέλος που αφορά τις προϋποθέσεις για την κήρυξη απεργίας.
– Στα «κόκκινα» δάνεια θα πρέπει να ολοκληρωθεί το θεσμικό πλαίσιο για τον εξωδικαστικό μηχανισμό που θα επιτρέπει την αυτόματη ρύθμιση των οφειλών μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων με συνολικές οφειλές σε φόρους, εισφορές, δάνεια και προμηθευτές σε 120 δόσεις μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του εξωδικαστικού μηχανισμού. Το θέμα αυτό προχωρά και οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις αναμένεται να εκδοθούν στις αρχές Οκτωβρίου.
– Ο Μπενουά Κερέ και τα τεχνικά κλιμάκια από το Ταλίν στο πεδίο «κόκκινα» δάνεια ζήτησαν επιτάχυνση και στη λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας πλειστηριασμών, η οποία, ενώ ήταν προγραμματισμένη για τον Σεπτέμβριο, αναβάλλεται για τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο.
Η «αναστοχοθέτηση» των κοινωνικών επιδομάτων. Θα πρέπει να επαναπροσδιοριστούν το ύψος και οι δικαιούχοι οικογενειακών αναπηρικών στεγαστικών και μεταφορικών επιδομάτων μετά την εφαρμογή από 1/1/2017 του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης. Σε αυτά τα συναρμόδια υπουργεία θα πρέπει να έχουν συγκεκριμένο σχέδιο δράσης και χρονοδιάγραμμα που θα συζητηθεί τις επόμενες μέρες.
Το πακέτο των παρεμβάσεων στην αγορά και την βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος όπου εκκρεμούν αποφάσεις για το άνοιγμα του επαγγέλματος του μηχανικού των φαρμακείων και των μονάδων βραχείας νοσηλείας που καθυστερούν από πέρσι. Τώρα οι αποφάσεις θα πρέπει να εκδοθούν μέχρι και το τέλος του μήνα.
Ζητούν ξήλωμα και σε ψηφισμένα μέτρα
Παράλληλα, όπως και στις προηγούμενες αξιολογήσεις οι δανειστές εκφράζουν αντιρρήσεις ακόμη και σε ψηφισμένα μέτρα, όπως η εξαγορά πλασματικών ετών για συνταξιοδότηση, η μείωση του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια και κάποιες φοροαπαλλαγές που θεωρούν ότι δεν έπρεπε να παραμείνουν σε ισχύ.
Τα θέματα αυτά είχαν συμφωνηθεί με τους θεσμούς, αλλά υπάρχουν διατυπώσεις και άρθρα που αποκλίνουν από αυτά που είχαν συμφωνηθεί και γι’ αυτό ζητούνται διορθώσεις. Ακόμη και αν δεν αλλάξει τίποτα επί της ουσίας αυτή η διαδικασία θα είναι άλλη μια καθυστέρηση σε μια διαδικασία όπως η τρίτη αξιολόγηση που επιβάλλεται να ολοκληρωθεί στην ώρα.
Πηγή: enikonomia.gr
Σχόλια Facebook