Μοσκοβισί: Υπό εποπτεία η Ελλάδα έως ότου ξεπληρώσει το 75% της βοήθειας
Αθήνα.- Σε καθεστώς εποπτείας και χωρίς δικαίωμα ψήφου σε περίπτωση που ζητηθούν νέα δημοσιονομικά μέτρα θα παραμείνει η Ελλάδα για αρκετά χρόνια μετά την ολοκλήρωση του Μνημονίου, όπως υπενθυμίζει ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί.
Σε απάντηση του επιτρόπου που παραθέτει ο ευρωβουλευτής Νίκος Χουντής, ο κ. Μοσκοβισί παραπέμπει σε κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης που προβλέπουν ότι κάθε κράτος-μέλος που έχει λάβει βοήθεια παραμένει υπό εποπτεία και μετά την ολοκλήρωση προγράμματος, έως ότου αποπληρώσει «τουλάχιστον το 75% της χρηματοδοτικής συνδρομής» που έχει λάβει από το τα ευρωπαϊκά ταμεία.
Στο πλαίσιο της εποπτείας η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να συστήσει την λήψη περαιτέρω δημοσιονομικών μέτρων. Τα μέτρα θα πρέπει στη συνέχεια να εγκριθούν από τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η ψήφος της Ελλάδας.
Ο έλεγχος για τη σύσταση τυχόν μέτρων θα γίνεται τακτικά από την Κομισιόν, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Στην απάντησή του ο κ. Μοσκοβισί αποφεύγει να δώσει διευκρινίσεις για την εποπτεία για την Ελλάδα. Οι σχετικά συζητήσεις, αναφέρει, θα πραγματοποιηθούν «πλησιέστερα προς το τέλος του προγράμματος, σύμφωνα με τη συνήθη πρακτική, ώστε να ληφθούν υπόψη η κατάσταση της χώρας και τα πλέον ενημερωμένα στοιχεία για τις οικονομικές και χρηματοπιστωτικές συνθήκες και προοπτικές της αγοράς εκείνη τη χρονική στιγμή».
Έως σήμερα οι θεσμοί έχουν εκταμιεύσει 234,1 δισεκατομμύρια ευρώ για την Ελλάδα, που σημαίνει ότι εάν η χώρα μας έβγαινε σήμερα από το Μνημόνιο θα έπρεπε να εξοφλήσει τουλάχιστον 175,58 δισεκ. ευρώ προκειμένου να θέσει τέλος στην εποπτεία.
Ο εν λόγω υπολογισμός είναι καθαρά προσωρινός, καθώς από τη μία πλευρά η Αθήνα πρόκειται να λάβει κι άλλα χρήματα στο πλαίσιο του τρέχοντος Μνημονίου, όμως από την άλλη στα 234,1 δισεκ. περιλαμβάνεται και μέρος της βοήθειας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που δεν καλύπτεται από τον ευρωπαϊκό κανονισμό.
Σημειώνεται πως οι επίμαχοι ευρωπαϊκοί κανονισμοί έχουν τεθεί σε ισχύ από το 2013, δηλαδή από την περίοδο του δεύτερου Μνημονίου.
Τα δύο έγγραφα της ΕΕ ΕΔΩ και ΕΔΩ
Πηγή: skai.grttp:/
Σχόλια Facebook