«Τρέμουν» οι τράπεζες για τις καταθέσεις που θα αδειάσει η Εφορία

Αθήνα.- Έντονη ανησυχία επικρατεί στις τραπεζικές διοικήσεις για τις επιπτώσεις που θα έχουν οι αυξημένες φορολογικές υποχρεώσεις των νοικοκυριών στη διαχείριση των κόκκινων δανείων και στα επίπεδα ρευστότητας του συστήματος.

Μέχρι και το τέλος του ερχόμενου Ιανουαρίου, θα πρέπει να πληρωθούν βεβαιωμένες οφειλές συνολικού ύψους 6,5 δισ. ευρώ για φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ και τέλη κυκλοφορίας, γεγονός που έχει σημάνει συναγερμό στις αρμόδιες γενικές διευθύνσεις των τεσσάρων συστημικών ομίλων.

Όπως επισημαίνει έμπειρο τραπεζικό στέλεχος, τα χρήματα αυτά δεν θα λείψουν μόνο από την αγορά, αλλά και από τα Ταμεία των τραπεζών, εκτιμώντας ότι τους επόμενους μήνες θα ασκηθούν πιέσεις τόσο στις καταθέσεις, αλλά και στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

«Πολλά νοικοκυριά, λόγω της οικονομικής τους δυσχέρειας, θα κληθούν να επιλέξουν τι θα πληρώσουν. Τους φόρους ή τις δόσεις των δανείων τους» σημειώνει ο ίδιος σχετικά.

Προσθέτει δε ότι οι πληρωμές προς το Δημόσιο θα προκαλέσουν αναπόφευκτα εκροές καταθέσεων, καθώς περίπου το 80% των φόρων εξοφλείται από τα έτοιμα, με τη χρήση των αποταμιεύσεων των φορολογούμενων.

Νέα κόκκινα στεγαστικά 

Ο περιορισμός του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών ήταν εμφανής στο πρώτο εξάμηνο του 2017.

Σε αυτήν την περίοδο συμπλήρωσαν για πρώτη φορά τρεις συνεχείς μήνες καθυστέρησης στεγαστικά δάνεια ύψους 1,34 δισ. ευρώ, αντιστρέφοντας τις θετικές τάσεις που είχαν καταγραφεί στο δεύτερο μισό του 2016.

Η αρνητική αυτή επίδοση, παρ΄ ότι συνδέεται με το κλίμα αβεβαιότητας που επικράτησε λόγω των παρατεταμένων διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους δανειστές για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, σημειώθηκε σε μία «νεκρή» φορολογικά περίοδο για τα νοικοκυριά.

Με αυτό το δεδομένο, οι εσωτερικές μονάδες διαχείρισης επισφαλειών των τραπεζών αναμένουν με αγωνία τις εισπράξεις των επόμενων τριμήνων, ευελπιστώντας ότι η ενεργοποίηση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και η ανάκαμψη, έστω και αδύναμη ακόμη της οικονομίας, θα συγκρατήσει τις επισφάλειες.

Από την άλλη πλευρά, μετά το θετικό γ΄ τρίμηνο της χρονιάς στο ζήτημα της ρευστότητας, λόγω τουρισμού και βελτίωσης της εμπιστοσύνης από το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, εκτιμούν ότι θα υπάρξει κόπωση στο ρυθμό επιστροφής καταθέσεων στο σύστημα.

Οι καλοκαιρινοί μήνες πήγαν αρκετά καλά, με αποτέλεσμα να «σβήσουν» οι απώλειες που είχαν καταγραφεί στο πρώτο τετράμηνο της χρονιάς, ωστόσο οι φόροι που πρέπει να πληρωθούν δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για τη συνέχεια.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζικών στελεχών, τα πιστωτικά ιδρύματα θα ήταν ευχαριστημένα εάν η χρονιά έκλεινε με καθαρές εισροές καταθέσεων της τάξης των 2 δισ. ευρώ.

in.gr