ΓΝΩΜΗ: Ομογενειακός “πυρετός” στην Ελλάδα του καύσωνα
ΓΝΩΜΗ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ
Στην Ελλάδα βρέθηκαν πολλοί ομογενειακοί παράγοντες τις τελευταίες μέρες, όπως ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης, Πέτρος Γαλάτουλας. Επισκέφθηκε τη Χίο, πέρασε από την Αθήνα.
Επίσης στην Ήπειρο βρέθηκε και παραμένει ακόμη, ο Χρυσόστομος Δήμου, για το 4ο Παγκόσμιο Συνέδριο των Ηπειρωτών Εξωτερικού. Στην Costa Navarino είναι οι Μεσσήνιοι ενώ αναχώρησαν για τις χώρες τους ο Διαμαντής Γκίκας, που τα έδωσε και τα πήρε όλα από τους Θεσσαλούς, και τα περισσότερα μέλη της ΠαΔΕΕ με εξαίρεση τον Σωτήρη Δελή που συνδυάζει την Γενική Συνέλευση με ολιγοήμερες οικογενειακές διακοπές, στην γενέτειρα Πάτρα…
Επαφές με Έλληνες πολιτικούς των ομογενειακών παραγόντων, έγιναν σε όλα ή περίπου σε όλα τα επίπεδα. Το ‘χουμε ξαναγράψει: Οι πόρτες, ακόμη και οι υψηλότερες, είναι ανοικτές στους ομογενείς, κάποτε και αδιακρίτως …εκτοπίσματος!
Ποιο είναι το συμπέρασμα του δεκαήμερου έντονης ομογενειακής παρουσίας στην Ελλάδα που “ζεματάει” κάτω από τον καυτό ήλιο; Ποιο είναι το αποτέλεσμα των επαφών και των συνεδρίων; Σε ό,τι αφορά το οργανωτικό, τα Συνέδρια, τα Ανταμώματα και οι Συνελεύσεις έχουν ένα σταθερό εθιμοτυπικό, εκλογή προεδρείου, απολογισμός, σχεδιασμός. Κυρίως, όμως, όταν αυτά συντελούνται στην Ελλάδα έχουν έντονο το αίσθημα της θεραπείας του νόστου. Και από αυτή την άποψη είναι πάντα καλοδεχούμενα και εποικοδομητικές οι εργασίες τους.
Σε ό,τι αφορά τις επαφές, σχεδόν τίποτα δεν έχει ανακοινωθεί πέραν τυπικών συνηθισμένων φιλοφρονήσεων προς την ομογένεια. Μάλλον, οι συναντήσεις εξαντλήθηκαν σ΄ αυτές…
Η ΠαΔΕΕ
Εάν επικεντρώσουμε στην Γενική Συνέλευση της ΠαΔΕΕ, τα αποτελέσματα ελπίζουμε να φανούν αργότερα. Όταν θα συνταχθεί το action plan. Βέβαια, θα μας επιτραπεί να εκφράσουμε την άποψη ότι μία μεγάλη, σοβαρή οργάνωση και μάλιστα ελληνικής καταγωγής πολιτικών, θα έπρεπε από συστάσεως να είχε συγκεκριμένη ατζέντα και ορισμένο action plan και πάνω σ΄ αυτό να δούλευαν, ασχέτως εναλλαγών στην ηγετική ομάδα. Ας το αποκτήσουν έστω και τώρα.
Θετική εντύπωση μας έκαναν όσα είπαν στις συνεντεύξεις τους στην panhellenic post τόσο ο νέος Πρόεδρος Παναγιώτης Κατσαμπάνης όσο και ο βουλευτής Σουηδίας Σωτήρης Δελής.
Ιδιαίτερα ικανοποίησε το γεγονός ότι είναι και οι δύο ανοικτοί σε νέες ιδέες, με ανοιχτά μυαλά και ανοικτούς πόρους. Και δεν το σημειώνουμε αυτό γιατί ο κ. Δελής έκανε κατ΄ αρχήν αποδεκτή σαν ιδέα την ανακήρυξη ως επίτιμων μελών, ομογενών πολιτικών που έχουν γράψει ιστορία. Το παραθέτουμε διότι το γεγονός πως δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα, αποτελεί –κατά την άποψή μας- παράλειψη σοβαρή, που κόστισε. Κόστισε σε κύρος και σε επιβολή της οργάνωσης.
Και μιλάμε για προσωπικότητες του διαμετρήματος ενός Σαρμπάνη, ενός Μπιλιράκη, μιας Ολυμπίας Σνόου, ενός Γιάτρον, ενός Μαικ Δουκάκη, ενός Κρις Σπύρου, ενός Γιουτζίν Ρωσσίδη για να αναφέρουμε μερικούς μόνον από τις ΗΠΑ ενώ αντίστοιχα έχουμε πολιτικά πρόσωπα και από άλλες χώρες ενώ επίτιμα μέλη μπορούν να γίνουν και Φιλέλληνες πολιτικοί.
Και εδώ χρειάζεται σχέδιο και μελέτη.
Οι Ηπειρώτες
Οι Ηπειρώτες, από τη δική τους πλευρά, υπέπεσαν σε ένα λάθος. Αιφνιδιάστηκαν και άφησαν αρχικά τον Υφυπουργό Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ να επιχειρήσει να γίνει επίδοξος ρυθμιστής των ομιλητών. Στα συνέδρια λόγο επί του οργανωτικού έχει μόνο το προεδρείο του συνεδρίου. Και ουδείς άλλος. Την κατάσταση έσωσε αφενός μεν η ευγένειά τους, αφετέρου δε η παρέμβαση του Ηλία Γαλανού που υπερασπιζόμενος και το ΣΑΕ και τη Γραμματέα του έψεξε την ενέργεια του Τέρενς Κουίκ. Το προεδρείο, πάντως, κατά την άποψή μας, όφειλε να έχει επαναφέρει στην τάξη τον κ. Κουίκ. Πολύ περισσότερο που επιχείρησε να φιμώσει ένα άτομο που ήταν επίσημος καλεσμένος ομιλητής του προεδρείου.
Οι Θεσσαλοί
Οι Θεσσαλοί περισσότερο αποφασιστικοί και λιγότερο ενδοτικοί σε πιέσεις της εξουσίας, με λόγο ευθύ και καταγγελτικό όταν χρειάζεται, δεν κάλεσαν καν τον κ. Κουίκ. Αντίθετα, τίμησαν με πλακέτα την Όλγα Σαραντοπούλου την επομένη του ανεπίτρεπτου συμβάντος στην Ήπειρο…
Παρένθεση
Παρενθετικά να σημειώσουμε ότι κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι το ΣΑΕ σήμερα είναι «νεκρό», όταν εξακολουθεί να δραστηριοποιείται, και μάλιστα επιτυχώς, με αθλητικές, πολιτιστικές και άλλες εκδηλώσεις, στις Περιφέρειες Ωκεανίας και Άπω Ανατολής, Ν. Αμερικής και Χωρών πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Το ΣΑΕ «τραυματίστηκε» από τους κακούς χειρισμούς των ελληνικών κυβερνήσεων και του προέδρου Στέφανου Ταμβάκη. Και δεν θα ιδρυθεί εξαρχής. Το Ειρηνοδικείο Θεσσαλονίκης, μετά από προσφυγή του υπουργείου Οικονομικών, αποφάσισε σύμφωνα με το Καταστατικό να αναλάβει προσωρινή διοίκηση στο Ίδρυμα Απόδημου Ελληνισμού, η διοίκηση του ΣΑΕ. (σ.σ. Άρα την θεωρεί ως υφιστάμενη και, μάλιστα, με την εντολή να προετοιμάσει την Γενική Συνέλευση για εκλογή νέου προεδρείου). Κάτι που ούτε ν΄ ακούσει θέλει το Υπουργείο Εξωτερικών. Κλείνει η παρένθεση.
Οι Παμμακεδονικές
Οι Παμμακεδόνες στο δικό τους Συνέδριο έβγαλαν ένα ψήφισμα για το Κυπριακό. Δεν τους πτόησε το πρόσφατο ναυάγιο των Συνομιλιών στην Ελβετία. Όπως δεν τους έχει καταβάλει (και, ορθώς μεν άσκοπα δε, εξακολουθούν να αρνούνται σύνθετη ονομασία για τα Σκόπια) το γεγονός ότι την σύνθετη ονομασία την έχει ήδη αποδεχθεί η Ελλάδα από το 1993 που υπέγραψε την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με την οποία αναγνώρισε τα Σκόπια ως «πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας»! Για την αναγνωρίσουν –κακώς- ουκ ολίγες χώρες μετά από αυτό, ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας»! Έκτοτε, όποια λύση αναζητείται αφορά σύνθετη ονομασία!.. Ώστε ας μην μέμφονται τον Κυριάκο Μητσοτάκη…
Μεσσήνιοι, Πόντιοι
Οι εργασίες στο 12ο Τακτικό Συνέδριο της Μεσσηνιακής Αμφικτιονίας στην Costa Navarino, το Σάββατο 5 Αυγούστου δεν είχαν ολοκληρωθεί όταν γράφονταν αυτές οι γραμμές. Επίσης σήμερα ξεκινάει το 8ο Παγκόσμιο Συνέδριο Ποντιακού Ελληνισμού στη Θεσσαλονίκη.΄Oθεν θα χρειασθεί να επανέλθουμε για να έχουμε μία σφαιρική αποτίμηση της ομογενειακής επικαιρότητας στην Ελλάδα…
Σχόλια Facebook