«Επινόηση των Δημοκρατικών», κατά τον Τραμπ, o φερόμενος ρωσικός δάκτυλος
«Είναι δικαιολογία που έχασαν τις εκλογές» είπε ενώπιον υποστηρικτών του, ενώ προηγουμένως είχε κατηγορήσει το Κογκρέσο για το «επικίνδυνα χαμηλό επίπεδο των σχέσεων με τη Ρωσία».
Η αναφορά πως ο ειδικός εισαγγελέας Ρόμπερτ Μιούλερ χρησιμοποιεί το παραπεμπτικό συμβούλιο ενόρκων -το οποίο συγκροτείται από μέλη του κοινού και έχει πρόσβαση κεκλεισμένων των θυρών σε στοιχεία- δείχνει ότι πλέον η έρευνα έχει αρχίσει να κινείται πιο επιθετικά.
Αναφορές συνήθως καλά πληροφορημένων πηγών (όπως το Reuters αλλά και πληθώρα αμερικανικών ΜΜΕ) κάνουν επίσης λόγο για κλήτευση του υιού Τραμπ για τη συνάντηση με τη ρωσίδα δικηγόρο.
Μιλώντας σε συγκέντρωση υποστηρικτών του τη νύχτα της Πέμπτης (πρωί Παρασκευής, ώρα Αθήνας) στο Χάντιγκτον της Δυτικής Βιρτζίνια, ο Τραμπ εμφάνισε την έρευνα ως αποτέλεσμα κατηγοριών που χαρακτήρισε «επινόηση των ηττημένων Δημοκρατικών».
«Η ιστορία με τη Ρωσία είναι απόλυτη επινόηση, είναι δικαιολογία για τη μεγαλύτερη ήττα στην πολιτική ιστορία των ΗΠΑ» είπε. Οι Δημοκρατικοί, συνέχισε, μιλούν για την «εντελώς κατασκευασμένη υπόθεση της Ρωσίας επειδή δεν έχουν κάνενα μήνυμα, κανένα πρόγραμμα και κανένα όραμα».
Αρνήθηκε για άλλη μία φορά ρωσική υποστήριξη στην προεκλογική του εκστρατεία: «Δεν υπήρχαν Ρώσοι στην ομάδα εκστρατείας, δεν κερδίσαμε χάρη στη Ρωσία, κερδίσαμε χάρη σε σας» είπε στο κοινο που τον χειροκροτούσε. Η υπόθεση, συνέχισε, είναι «ταπεινωτική για όλους μας, για τη χώρα και για το Σύνταγμά μας».
Η έρευνα του Μιούλερ έχει επικεντρωθεί τις τελευταίες ημέρες στις συναντήσεις τόσο του υιού του Τραμπ, του Ντόναλντ Τραμπ του νεότερου, όσο και στο ρόλο του γαμρπού του, Τζάρεντ Κούσνερ και του τέως επικεφαλής της προεκλογικής του εκστρατείας, Πολ Μάναφορτ.
Επιπλέον, πέραν και των επαφών διάφορων άλλων στελεχών της εκστρατείας του, εξετάζεται επίσης εάν υπήρξε απόπειρα παρακώλυσης της Δικαιοσύνης με το «ξήλωμα» του αρχηγού του FBI.
Από την πλευρά του Λευκού Οίκου, άλλες αναφορές θέλουν τα στελέχη της προεδρίας να συλλέγουν στοιχεία για τον ίδιο τον Μιούλερ και τους συνεργάτες του – κάτι που έχει εγείρει εικασίες για τις προθέσεις της προεδρίας.
Καθώς επίσης το καθεστώς υπό το οποίο τελεί ο Μιούλερ τον θέτει (έστω και θεωρητικά) υπό την αίρεση του προέδρου, τις τελευταίες ημέρες έχουν υπάρξει στο Κογκρέσο φωνές που καλούν να διασφαλιστεί με τροπολογία η ανεξαρτησία του ειδικού εισαγγελέα.
Newsroom ΔΟΛ
Σχόλια Facebook