Σημαντική παρουσία αντιπροσώπων στις εργασίες της ΕΓΣ του ΣΑΕ Ωκεανίας και Άπω Ανατολής
Σίδνεϊ.- Με σημαντική παρουσία αντιπροσώπων ομογενειακών οργανισμών μελών του ΣΑΕ Ωκεανίας και Άπω Ανατολής και παρατηρητών ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εργασίες της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του ΣΑΕ Ωκεανίας και Άπω Ανατολής που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 30 Ιουλίου 2017 στην Κυπριακή Κοινότητα Σύδνεϋ.
Στην Συνέλευση προήδρευσε ο Συντονιστής του ΣΑΕ Ωκεανίας και Άπω Ανατολής Γιώργος Αγγελόπουλος με τα μέλη του Συντονιστικού Συμβουλίου Γιάννη Μπέλλα -Αναπληρωτή Συντονιστή από την Βρισβάνη, Δημήτρη Κανελλάκο -Γραμματέα από την Μελβούρνη, Μιχάλη Χριστοδούλου -Ταμία από το Σύδνεϋ, του Prof. Ανδρέα Ευδοκίου από την Αδελαΐδα – και με την παρουσία του Alex Petrakis, αντιπροσώπου της Λογιστικής Eταιρείας Rothsay Chartered Accountants που τηρεί τα λογιστικά στοιχεία του ΣΑΕ Ωκεανίας και Άπω Ανατολής.
Πριν από την Γενική Συνέλευση συνεδρίασε το Συντονιστικό Συμβούλιο και συζήτησε μια σειρά από θέματα σχετικά με τη λειτουργικότητα του ΣΑΕ στην Περιφέρεια Ωκεανίας, τους Πανελλήνιους Αγώνες Ωκεανίας και θέματα που άπτονται άμεσα της Γενικής Συνέλευσης.
Στη Γενική Συνέλευση, μετά την έγκριση των πρακτικών της προηγούμενης Γενικής Συνέλευσης του Ιουνίου 2016, παρουσιάστηκαν τα οικονομικά για το οικονομικό έτος 2016 καθώς επίσης και τα οικονομικά για το Διασυλλογικό Τουρνουά Ελληνικών Ομάδων που πραγματοποιήθηκε με επιτυχία τον περασμένο Ιανουάριο στο Σύδνεϋ, και εγκρίθηκαν ομόφωνα όπως επίσης εγκρίθηκε και η αναφορά του Συντονιστικού Συμβουλίου σχετικά με τις δραστηριότητες και τα πεπραγμένα μέσα στο 2016 και στο πρώτο εξάμηνο του 2017.
Ομόφωνα εγκρίθηκε και ο διορισμός του Ορκωτού Λογιστή και της Λογιστικής Εταιρείας Rothsay Chartered Accountants και σχετικό ευχαριστήριο ψήφισμα για τον κ. Alex Petrakis και την Λογιστική Εταιρεία για την δεκάχρονη προσφορά τους προς το ΣΑΕ Ωκεανίας αλλά και στους οργανισμούς που λειτουργούν με την αρωγή του ΣΑΕ στην Περιφέρεια Ωκεανίας.
Το Συντονιστική Συμβούλιο στην αναλυτική αναφορά, εκτός των θεμάτων που προωθήθηκαν στις αρμόδιες ελληνικές υπηρεσίας σύμφωνα με προηγούμενες αποφάσεις, εστιάστηκε :
· Στις δημόσιες τοποθετήσεις του Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Τέρενς Κουίκ σε μια σειρά θεμάτων που απασχολούν την ομογένεια συμπεριλαμβανομένων και εκείνων της επανίδρυσης του ΣΑΕ και της ψήφου Ελλήνων του εξωτερικού εκφράζοντας ταυτόχρονα τη δυσαρέσκεια του που δεν του δόθηκε η δυνατότητα να συζητήσει και να τοποθετηθεί πάνω σε αυτά κι σε άλλα ζητήματα της ομογένειας που έχουν σχέση με την γενέτειρα και όχι μόνο.
-Στη συνεργασία με το ΑΠΘ/ Σώμα Ομότιμων καθηγητών για Καταγραφή Ελλήνων επιστημόνων, Λογοτεχνών, Ελληνικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και πολιτιστικών Κέντρων του Εξωτερικού και των Πανελλήνιων Αγώνων Ωκεανίας.
Όπως αναφέρεται σε σχετικό Δελτίο Τύπου που εκδόθηκε την 31 Ιουλίου 2017 από την Περιφέριεα ΣΑΕ Ωκεανίας και Άπω Ανατολής, κατά τις εργασίες του συνεδρίου ναφέρθηκαν οι εργασίες που ολοκληρώθηκαν και προωθήθηκαν αλλά και οι δυσκολίες που παρουσιάζονται σε άλλες όπου η συγκομιδή στοιχείων είναι χρονοβόρα και η συνεργασία των επιτροπών μας με ομογενειακούς τομείς δεν είναι η προσδοκώμενη.
–Έκδοση Ελληνικών Ομολόγων για τους Έλληνες του Εξωτερικού
Το ΣΑΕ Ωκεανίας στήριξε και στηρίζει την αναθέρμανση από ΑΠΘ της πρωτοβουλίας του ΣΑΕ εδώ και αρκετό καιρό για την Έκδοση Ομολόγων για του Έλληνες εξωτερικού. Η αρχική εισήγηση είχε έρθει στο Προεδρείο του ΣΑΕ από τον αείμνηστο Συντονιστή στις ΗΠΑ Θόδωρο Σπυρόπουλο το 2010. Τότε υπήρξε δια του Τύπου ανταπόκριση του Οικονομικού Επιτελείου της Κυβέρνησης στην πρόταση του ΣΑΕ για την έκδοση ομολόγων για τους ομογενείς των ΗΠΑ, Αυστραλίας , Καναδά και Γερμανίας.
Η πρόταση σήμερα στηρίζεται εκτός από το Σώμα Ομότιμων Καθηγητών του ΑΠΘ, το ΣΑΕ Ωκεανίας και Άπω Ανατολής, ως και από την ΠαΔΕΕ «Παγκόσμια Διακοινοβουλευτική Ένωση Ελληνισμού»
-Η συμβολή των Ελλήνων του Εξωτερικού στη Γενική ανάπτυξη της χώρας.
Το ΣΑΕ Ωκεανίας συμμετείχε εγγράφως με τις σχετικές τοποθετήσεις του στην Εκδήλωση για το παραπάνω θέμα που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης από το Σώμα ομότιμων καθηγητών και του Συλλόγου αποφοίτων του ΑΠΘ και υπό την αιγίδα της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου.
-Ραδιοτηλεοπτικός σταθμός των Ελλήνων Εξωτερικού
Αξιολόγηση δυνατοτήτων και εκδήλωση ενδιαφέροντος και στήριξη από την ομογένεια των πρωτοβουλιών του Ομότιμου Καθηγητή της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ κ. Ιωάννη Τουλουμάκου και δημοτικών αρχών του Νομού Ξάνθης για την ίδρυση του σταθμού (Πρώην «Φωνή της Αμερικής») στο Δασοχώρι Ν. Ξάνθης.
-Περί εισαγωγής στα ΑΕΙ-ΤΕΙ της Ελλάδος αποφοίτων Ελλήνων του Εξωτερικού και στην προώθηση των αποφάσεων και του σχετικού υλικού σε ενδιαφερόμενα Πανεπιστημιακά Ελληνικά Τμήματα.
-Στους Πανελλήνιους Αγώνες Ωκεανίας και το Διασυλλογικό Συλλογικό Τουρνουά Ελληνικών Ομάδων για 8χρονα παιδιά που ολοκληρώθηκε με επιτυχία τον Ιανουάριο του 2017 και
-Για τη δρομολόγηση ηλεκτρονικής συνεργασίας αθλητών μας με μαθητές του 13ου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης ύστερα από σχετικό αίτημα του Γυμνασίου.
– Στη συνέχεια ακολούθησε συζήτηση και ανταλλάχτηκαν απόψεις πάνω στις προηγούμενες εισηγήσεις για την ίδρυση του Νέου ΣΑΕ, τη δομή του και τη λειτουργικότητά του στην περιφέρεια και
όχι μόνο. Πιστεύεται ότι το Νομοσχέδιο που θα ετοιμαστεί από την ελληνική πολιτεία θα βγει σε διαβούλευση και να δοθεί χρόνος να τοποθετηθεί η ομογένεια.
-Τα μέλη συζήτησαν και για την ψήφο των αποδήμων πάνω στις θέσεις όπως είχαν διατυπωθεί παλαιότερα από το Προεδρείο και την Γενική μας Συνέλευση αλλά ακούστηκαν και διαφορετικές απόψεις να δρομολογηθεί το θέμα και να ψηφίζουν οι έλληνες του Εξωτερικού στις Εθνικές εκλογές στο τόπο διαμονής τους χωρίς να υπάρξουν μεγάλες θεσμικές αλλαγές. Στο θέμα της ψήφου όταν δρομολογηθεί η διαδικασία συζήτησης αλλαγής εκλογικού νόμου θα απασχολήσει άμεσα την οργανωμένη και μη ομογένεια.
– Μεταξύ άλλων συζητήθηκαν θέματα εκπαιδευτικά και ελληνομάθειας , η ψήφιση της τροπολογίας για την Working Visa και ο ρόλος του ΣΑΕ στην περιφέρεια Ωκεανίας με τα νέα δεδομένα.
Η Γενική Συνέλευση έκλεισε τις εργασίες της με τις ευχαριστίες του Προεδρείου προς τους αντιπροσώπους των Οργανισμών που συμμετείχαν ενεργά και εποικοδομητικά στις εργασίες της.
Δρ. Όλγα Σαραντοπούλου
Στην γενική Συνέλευση διαβάστηκε χαιρετισμός της π. Γενικής Γραμματέως του ΣΑΕ Δρ. Όλγας Σαραντοπούλου όπου μεταξύ άλλων επεσήμαινε πως “…μπροστά στα τεράστια οικονομικά προβλήματα (της γενέτειρας) η πολιτική για τον Απόδημο μπήκε σε δεύτερο πλάνο. Το ΣΑΕ, αν και το μόνο θεσμοθετημένο όργανο για τον Απανταχού Ελληνισμό, και με δικά μας λάθη απαξιώθηκε (…) Μαθαίνοντας από τα λάθη μας έχουμε μόνον μια επιλογή, να σχεδιάσουμε προσεκτικά το μέλλον. Το μέλλον των παιδιών της ομογένειας. Το μέλλον της νέας γενιάς Ελλήνων, που έχουν γεννηθεί και σπουδάσει στην Ελλάδα, ζουν, όμως σήμερα και εργάζονται στο εξωτερικό. Αλλά και το μέλλον των νέων που μένουν Ελλάδα.
(…) Με αυτό-οργάνωση, με αυτό-χρηματοδότηση αλλά και με την ενεργή συμμετοχή της νέας γενιάς, θα σχεδιάσουμε και θα επιτύχουμε τη νέα μορφή του ΣΑΕ. Αυτή πρέπει να είναι υπόθεση που μας αφορά όλους. Αλλά και η ελληνική Πολιτεία, από την πλευρά της οφείλει να συνδράμει σ’ αυτό τον στόχο. Πρέπει, επίσης, να θεσμοθετηθεί το δικαίωμα ψήφου στους Απόδημους Έλληνες ψηφοφόρους. Και να ενισχυθούν οι δομές σύνδεσης του μητροπολιτικού κέντρου με την ομογένεια”.
Φωτογραφία πρώτης σελίδας: Παλαιότερη φωτογραφία μελών του ΣΑΕ Ωκεανίας.
Σχόλια Facebook