Το 4ο Τακτικό Συνέδριο του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικού
Πρέβεζα.- Αρχισε την Πέμπτη στην Πρέβεζα το 4ο Τακτικό Συνέδριο του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικού, στο Ξενοδοχείο Margarona Royal.
Τις εργασίες της πρώτης μέρας άνοιξε ο κ. Χρυσόστομος Δήμου, πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου, αφου χαιρέτησε του παρευρισκομένους, αναφέρθηκε εν ολίγοις στο πρόγραμμα του Συνεδρίου.
Στη συνέχεια απηύθυνε χαιρετισμό ο δήμαρχος Πρεβέζης κ. Χρήστος Μπαΐλης ως οικοδεσπότης του συνεδρίου και συνεχίστηκε με τον χαιρετισμό του Πανοσιολογιότατου Αρχιμανδρίτου Αρσενίου ο οποίος μετέφερε τις ευχές το Σεβασμιωτά Μητροπολίτου Πρεβέζης Χρυσοστόμου.
Η εκδήλωση συνεχίστηκε με ζτην εισήγηση της Επίκουρης Καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Ιωαννινων με θέμα « Η Ήπειρος των τεχνών από την αρχαιότητα έως σήμερα».
Τέλος πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια ΄Εκθεσης ζωγραφικής με έργα του Ζωγράφου
Γιώργου Θ. Μήτση, «Μοναστήρια, εκκλησίες, εξωκλήσια και εικονίσματα της Άνω Δερόπολης». Ως γνωστόν ο Γιώργος Μήτσης τιμήθηκε το 2014 από την Ακαδημία Αθηνών, ως καλλιτέχνης, με έργο μεγάλης ιστορικής αξίας. Τον καλλιτέχνη προλόγισε ο Ιερολογιώτατος Αρχιδιάκονος Βησσαρίων Βακάρος.
Τέλος θα βραβεύτηκανπροσωπικότητες από τον χώρο της Αυτοδιοίκησης, Παιδείας, Επιχειρηματικότητας και Κοινωνικής Προσφοράς.
Η βραδιά έκλεισε με ένα κοκτέηλ στοχώρος του Ξενοδοχείου.
Χθες Παρασκευή, κηρύσσοντας την επίσημη έναρξη των εργασιών, ο Προέδρος του ΠΣΗΕ κ. Χρυσόστομος Δήμου απηύθυνε τον ακόλουθο χαιρετισμό:
<<Αξιότιμοι προσκεκλημένοι, Αγαπητοί σύνεδροι, Αγαπητές συμπατριώτισσες, αγαπητοί συμπατριώτες,
Εκ μέρους του ΔΣ, σας καλωσορίζω στο Τέταρτο κατά σειρά Τακτικό Συνέδριο του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικού. Ένα συνέδριο, το όποιο φιλοδοξεί να γίνει θεσμός.
Γίνεται σε μια στιγμή, όπου Στην Ελλάδα παρότι γινεται ορατή μια καλυτερευση των μακρο-οικονομικών δεικτών, έχουµε 27% ανεργία, η οποία ειναι στους νέους της τάξεως του 50%. Δυστυχως, Πάνω απο 400.000 νέοι επιστήμονες έχουν αφήσει την Ελλάδα της κρίσεως για το Εξωτερικό. Το λεγόμενο Brain drain πρέπει να σταματήσει.
Πρέπει να προωθηθεί η επιχειρηματικότητα, ιδιαίτερα η νεοφυή επιχειρηµατικότητα. Πρέπει να ενισχυθεί η ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ με την διεύρυνση των αεροπορικών συνδεσεων της, με το εξωτερικό. Θα ακουστούν προτάσεις σήμερα.
Με τον ρόλο του ΠΣΗΕ ώς κορυφαίου τριτοβάθμιου όργανου των Ηπειρωτών του Εξωτερικού, αποτελωντας το γνωμοδοτικό και εισηγητικό όργανο προς την Ελληνική Πολιτεία θα θέλαμε να τονίσουμε, ότι για να δημιουργηθούν οι απαιτούμενες συνέργειες μεταξύ του μητροπολιτικού κέντρου και της ομογένειας θα πρέπει να διευρυνθουν οι δυνατότητες της, όπως του εκλέγειν (και δεν λέγω εκλέγεσθαι) απο τον τόπο κατοικίας μας, της υπάρξης μιας ίσας φορολογικής μεταχείρισης και η εγκατάσταση των ΚΕΠ αποδήμου ελληνισμού.
Ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Καραγιάννης, παρευρέθηκε στο 4ο Τακτικό Συνέδριο του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικού που πραγματοποιείται στην Πρέβεζα και απεύθυνε τον ακόλουθο χαιρετισμό:
“Εκ μέρους της Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς της Ελληνικής Βουλής, χαιρετίζω το 4ο Τακτικό Συνέδριο του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικού.
Τις προηγούμενες μέρες είχαμε την χαρά και την τιμή να φιλοξενήσουμε στην Βουλή την 11η Γενική Συνέλευση της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού (Πα.Δ.Ε.Ε). Μας δόθηκε, έτσι η δυνατότητα να ανταλλάξουμε σκέψεις και ιδέες με τους ομογενείς συναδέλφους μας βουλευτές από πολλά ξένα κοινοβούλια για όλα τα ζητήματα που αφορούν το παρόν και το μέλλον του απόδημου ελληνισμού.
Η Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς, χωρίς να έχει νομοθετικές αρμοδιότητες, ασχολείται με ζητήματα όπως η καταγραφή των προβλημάτων των ομογενών και η επίλυσή τους, η προσπάθεια διατήρησης του φιλελληνισμού και της ελληνικής γλώσσας στις νέες γενιές ομογενών, η προώθηση του ελληνικού πολιτισμού και των εθνικών θεμάτων, η διατήρηση και προαγωγή των σχέσεων και των δεσμών της εθνικής αντιπροσωπείας και του ελληνικού λαού με τον απανταχού Ελληνισμό, καθώς και η ενίσχυση των σχέσεων με τα ελληνικής καταγωγής μέλη άλλων κοινοβουλίων.
Ως υπεύθυνος της επιτροπής για ζητήματα επενδύσεων και προώθησης ελληνικών προϊόντων, απευθύνω πρόσκληση αρωγής στην εθνική προσπάθεια εξόδου από την κρίση, με το επενδυτικό σας ενδιαφέρον και την στήριξη των ελληνικών εξαγωγών. Ιδιαίτερα για μας τους Ηπειρώτες το ενδιαφέρον θα πρέπει να είναι μεγαλύτερο, ως συνέχεια της παράδοσης των μεγάλων εθνικών μας ευεργετών, αλλά και της αγωνίας μας για το μέλλον της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας της Αλβανίας. Παρακολουθούμε με προσοχή τα όσα συμβαίνουν στην Χειμάρα και επαναλαμβάνουμε σε όλους τους τόνους ότι το ευρωπαϊκό μέλλον της Αλβανίας εξαρτάται από τον σεβασμό των δικαιωμάτων και των περιουσιών της ομογένειας.
Κλείνοντας θέλω να σας ευχαριστήσω θερμά για την πρόσκληση και να ευχηθώ από καρδιάς υγεία, δύναμη και προκοπή!”
ΥΦΥΠΟΥΡΓΌΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΏΝ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ
Κορυφαίο παράδειγμα στην απόδοση δεκάδων ευεργετών και παράδειγμα οργάνωσης και λειτουργίας του Ελληνισμού της Ομογένειας,
χαρακτήρισε τους Ηπειρώτες ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τον απόδημο Ελληνισμό, Τέρενς Κουίκ. Κηρύσσοντας τις εργασίες του Δ’ Τακτικού Συνεδρίου του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικού, που πραγματοποιείται αυτό το τριήμερο στην Πρέβεζα, ο κ. Κουίκ τόνισε οι Ηπειρώτες έχουν ένα Παγκόσμιο Συμβούλιο, που το οργάνωσαν και το εξέλεξαν μόνοι, χωρίς την ανάμειξη της Ελλάδας και των κυβερνήσεών της, μέσα από αυτοργανωμένα συμβούλια που έχουν εκλέξει σε κράτη και ηπείρους.
Κινούμενος στο ίδιο μήκος κύματος, ο κ. Κουίκ επισήμανε πως την κορυφή της Παγκόσμιας Ηπειρωτικής Διασποράς απαρτίζουν νέοι και επιτυχημένοι άνθρωποι, όπως ο σημερινός πρόεδρός της, Χρυσόστομος Δήμου. «Είναι το “νέο αίμα” που προωθούν, χωρίς εγωισμούς, χωρίς να είναι γαντζωμένοι σε καρέκλες, οι Ηπειρώτες της προηγούμενης ομογενειακής γενιάς, πατριώτες με ωριμότητα και σοφία» υπογράμμισε.
Παράλληλα, στο χαιρετισμό του ο υφυπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στα αιτήματα που έθεσε στην προκαταρκτική του ομιλία ο πρόεδρος του συμβουλίου Χρυσόστομος Δήμου, επαναλαμβάνοντας τις πάγιες θέσεις του για τις προϋποθέσεις επαναλειτουργίας του νέου αυτο-οργανομένου και αυτοχρηματοδοτούμενου Συμβούλιου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) και διευκρινίζοντας θέματα σχετιζόμενα με την την ψήφο των ομογενών. «Χαίρομαι που το θέμα της ψήφου το ζητάτε από τη σημερινή κυβέρνηση. Είναι ένα θέμα που τουλάχιστον τρεις δεκαετίες τώρα – ίσως και τέσσερις – θα μπορούσαν να το είχαν λύσει όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, όλα τα προηγούμενα κόμματα που κυβερνούσαν και δεν το έπραξαν. Ένας νόμος που θα μπορούσε να έχει ψηφιστεί, και όταν τον έφερε το 2008-9 στη Βουλή, ο τότε υπουργός Εσωτερικών και νυν Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, και που κάποιοι το τορπίλισαν μια νύχτα πριν από την ψηφοφορία» προσέθεσε.
Μάλιστα, ανέφερε πως το ζήτημα είναι πως το θέμα της ψήφου είναι μέσα στα 17 «βήματα» της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής για τον Ελληνισμό της Διασποράς της ελληνικής Βουλής και έχει «ανοίξει» ως θέμα προς επίλυση από το υπουργείο Εξωτερικών της σημερινής συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τις κατεδαφίσεις ακινήτων μελών της ελληνικής εθνικής μειονότητας στις Δρυμάδες Χειμάρρας και σε ενέργειες ή δηλώσεις της αλβανικής κυβέρνησης που στρέφονται κατά της Ελλάδας, ο κ. Κουίκ παρέπεμψε στην πρόσφατη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών και επισήμανε: «Γενικότερα, τα όσα συμβαίνουν κατά καιρούς από πλευράς της αλβανικής κυβέρνησης, με στόχο την ελληνική εθνική μειονότητα, αλλά και τα όσα ανιστόρητα ισχυρίζονται, επίσης κατά καιρούς, τα Τίρανα, είναι στη συνεχή ατζέντα του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά. Μπορώ να σας παραπέμψω και σε διμερείς του συναντήσεις με την αλβανική πλευρά και σε προσωπικές του δηλώσεις, αλλά και σε ανακοινώσεις του ΥΠΕΞ».
«Κανένας δεν μπορεί να παίζει με την Ελλάδα και τον Ελληνισμό» διαμήνυσε ο κ. Κουίκ και τόνισε: «Άπαντες οφείλουν να σέβονται συνθήκες και δίκαια. Ειδικότερα, για τα δρώμενα από πλευράς της αλβανικής κυβέρνησης – και αφού διευκρινίσω ότι για εμάς είναι πρωτεύον στοιχείο η καλή, ήρεμη και ειρηνική συνύπαρξη με γείτονες χώρες – το ελληνικό ΥΠΕΞ τονίζει ότι όλα αυτά προσκρούουν στις σαφείς προϋποθέσεις, σύμφωνα με την Ε.Ε., για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια».
Επίσης, σημείωσε πως Ελλάδα και ΕΕ έχουν καταστήσει σαφή την ευρωπαϊκή απαίτηση, για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων της γηγενούς ελληνικής εθνικής μειονότητας και επανέλαβε πως η Ελλάδα τάσσεται υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων, συμπεριλαμβανομένης της Αλβανίας. «Προϋπόθεση όμως, της ευρωπαϊκής αυτής πορείας, είναι η προσήλωση των χωρών αυτών στους ευρωπαϊκούς κανόνες και στις αρχές του κράτους δικαίου., συμπλήρωσε και υπογράμμισε πως η παραβίαση αυτών των αρχών, από το υποψήφιο κράτος, σημαίνει ότι στην πραγματικότητα αυτό το κράτος δεν επιθυμεί τον ευρωπαϊκό του δρόμο.
Τέλος, ο κ. Κουίκ τόνισε «την αναγκαιότητα της συσπείρωσης και της ομόνοιας στους κόλπους της ελληνικής εθνικής μειονότητας, σε αντίθεση με την εικόνα που παρουσίασε στις τελευταίες εθνικές εκλογές της Αλβανίας».
Σχόλια Facebook