Εμμένει στη «μεταρρύθμιση» της Δικαιοσύνης η πολωνική κυβέρνηση
Η πρωθυπουργός Μπεάτα Σίντλο, ξεκαθάρισε ότι δεν θα υποχωρήσει «στις πιέσεις από το δρόμο και το εξωτερικό», αναφερόμενη προφανώς στις διαδηλώσεις που έλαβαν χώρα στη Βαρσοβία, αλλά και τις προειδοποιήσεις των Βρυξελλών.
Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της Πολωνίας, Αντρέι Ντούντα, άσκησε βέτο στους δύο νόμους, οι οποίοι ουσιαστικά επιτρέπουν στην κυβέρνηση να επιλέγει η ίδια δικαστές. Ο τρίτος νόμος -της 12ης Ιουλίου- υπεγράφη από τον Πρόεδρο.
«Όλοι θέλουμε να ζούμε σε μια δίκαιη Πολωνία, για αυτό χρειάζεται η μεταρρύθμιση. Το προεδρικό βέτο επιβραδύνει αυτή τη μεταρρύθμιση. Δεν θα υποχωρήσουμε στις πιέσεις του δρόμου ή αυτές που έρχονται από το εξωτερικό. Έχουμε σταθερή πλειοψηφία και θα περάσουμε τους νόμους» δήλωσε η πρωθυπουργός.
Η απόφαση του προέδρου Ντούντα αιφνιδίασε πολλούς στη χώρα, δεδομένου ότι και αυτός προέρχεται από το κυβερνών δεξιό κόμμα.
Ο πρόεδρος δήλωσε ότι πέρασε ένα Σαββατοκύριακο έντονων συζητήσεων με τους συμβούλους του, ιδίως την Σοφία Ρομαζέφσκα, μια εμβληματική προσωπικότητα που πέρασε χρόνια στη φυλακή την περίοδο του στρατιωτικού νόμου του στρατηγού Γιαρουζέλσκι, τη δεκαετία του 1980.
«Δεν θέλω να γυρίσουμε στα χρόνια που ο Γενικός Εισαγγελέας μπορούσε πρακτικά να κάνει τα πάντα» φέρεται να είπε στον πρόεδρο της χώρας.
Τι γίνεται μετά το βέτο
Η κυβέρνηση της Σίντλο μπορεί ασφαλώς να προκαλέσει το βέτο του προέδρου, αλλά χρειάζεται πλειοψηφία 3/5 στη Βουλή. To κόμμα της PiS έχει οριακή πλειοψηφία 234 εδρών επί συνόλου 460.
Το πιθανότερο σενάριο είναι η κυβέρνηση να «ξαναγράψει» τους επίμαχους νόμους και να ξεκινήσει από την αρχή, ελπίζοντας ότι αυτή τη φορά ο πρόεδρος δεν θα ασκήσει βέτο.
Όπως παρατηρεί το BBC, πολλά θα εξαρτηθούν από τις αποφάσεις (και τις κινήσεις) του Γιάροσλαβ Καζίνσκι, του ανθρώπου που κινεί τα νήματα πίσω από την κυβέρνηση της Μπεάτα Σίντλο…
Newsroom ΔΟΛ
Φωτογραφία: H πρωθυπουργός Μπεάτα Σίντλο (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Σχόλια Facebook