Έξοδος στις αγορές με πενταετές ομόλογο – Βαρουφάκης: Είναι ανοησία
Αθήνα.- Σε έκδοση πενταετούς ομολόγου προχωρά η Ελλάδα, μαζί με πρόσκληση σε κατόχους στους κατόχους των ομολόγων που λήγουν το 2019 με στόχο την επέκταση της ωρίμανσης. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρε ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ, ως ανάδοχοι για την έκδοση έχουν προσληφθεί πέντε ξένες τράπεζες.
Η ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ, η οποία δημοσιεύτηκε στο ΧΑΑ, ανέφερε πως για την έκδοση του 5ετούς ομολόγου επιλέχθηκαν οι τράπεζες BNP, Bank of America Merrill Lynch, Citi, Deutsche Bank και HSBC.
Όσον αφορά τους κατόχους των ομολόγων που λήγουν το 2019 (τα οποία είχαν εκδοθεί με επιτόκιο 4,75%), προσκλήθηκαν να τα ανταλλάξουν προς το 102,6% της ονομαστικής τους αξίας.
Η κυβέρνηση επιδιώκει επιτόκιο της τάξης του 4,2% ή και ιδανικά οριακά κάτω του 4%. Ωστόσο, όπως αναφέρει το Βήμα επικαλούμενο τραπεζικές πηγές, εκτιμάται ότι είναι δύσκολο να το πετύχει και το πιθανότερο είναι να βρει τα χρήματα με επιτόκιο 4,3%-4,5%.
Η αποτίμηση του τίτλου αναμένεται να πραγματοποιηθεί την Τρίτη 25 Ιουλίου, ενώ η εκκαθάριση θα γίνει την 1η Αυγούστου.
Μετά την ανακοίνωση της απόφασης, οι αγορές αντέδρασαν θετικά με τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγνω να καταγράφουν υποχώρηση.
Η απόδοση του διετούς ομολόγου στη δευτερογενή αγορά σημείωνε πτώση κατά 0,013% και κυμαίνονταν στο 3,34% ενώ το 10ετές ομολόγο κινείτο σταθεροποιητικά, διαπραγματευόμενο με απόδοση 5,27%.
Βαρουφάκης: Ανοησία η έξοδος στις αγορές
Ως ανοησία χαρακτήρισε την έξοδο στις αγορές, ο Γιάνης Βαρουφάκης, πρώην υπουργός Οικονομικών και επικεφαλής της πολιτικής κίνησης Diem25.
Σε συνέντευξή του στο διαδικτυακό ραδιόφωνο του The Press Project, ο κ. Βαρουφάκης, είπε μεταξύ άλλων: «Tα πράγματα είναι απλά: Όταν έχεις πτωχεύσει το πρόβλημα της χρεοκοπίας δεν επιλύεται μέσα από δάνεια. Αν προσπαθείς να ξεπεράσεις τη χρεοκοπία μέσα από δανεικά είσαι ανόητος. Το ποιος σε δανείζει δεν έχει καμία σημασία. Η όλη φιλολογία που αναπτύσσει η ελληνική κυβέρνηση στερείται νοήματος, εφόσον το ίδιο το ΔΝΤ έχει χαρακτηρίσει το ελληνικό χρέος σαν εξαιρετικά μη βιώσιμο. Οπότε, θα πανηγυρίζουμε που δανειζόμαστε από ιδιώτες και μάλιστα με υψηλό επιτόκιο;»
Για τον κ. Βαρουφάκη, μόνο ο δανεισμός με αρνητικό επιτόκιο έχει νόημα για την Ελλάδα. Δηλαδή, όπως είπε χαρακτηριστικά, «ας πούμε με επιτόκιο -15%, πάντως με αρνητικό πρόσημο, που σημαίνει ότι τα χρήματα που δίνονται, κουρεύονται την ίδια στιγμή που καταβάλλονται».
Ερωτηθείς για τον σάλο που έχει ξεσπάσει με αφορμή τις αποκαλύψεις στο νέο του βιβλίο, ο πρώην υπουργός Οικονομικών τόνισε μεταξύ άλλων «η έξαρση γύρω από τι λέει ο Βαρουφάκης παρατηρείται κοντά στην επέτειο του δημοψηφίσματος ώστε να δαιμονοποιηθεί αυτό το 62% του ελληνικού λαού που είπε ‘όχι’ στις απαιτήσεις των δανειστών». Και επιπλέον ότι το απώτερο ζητούμενο είναι «άρνηση αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους».
Ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι ορθώς ο Αλέξης Τσίπρας καλλιεργούσε μια αισιοδοξία ότι στην μάχη με τους δανειστές η Ελλάδα θα νικήσει, διότι «έπρεπε να δώσει το μήνυμα ότι είμαστε όλοι ενωμένοι και δεν φοβόμαστε καμία απειλή. Εάν δεν διανοηθείς τη ρήξη, δεν πας για πόλεμο». «Το λάθος ήταν ότι αυτοί που έλεγαν ότι δεν φοβόμαστε τη ρήξη, δεν το εννοούσαν», ανέφερε αφήνοντας αιχμές για τον Πρωθυπουργό και το περιβάλλον του.
Ερωτηθείς εάν θα συνεργαζόταν με άλλα κόμματα και στελέχη που έχουν αποχωρήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ, είπε : «Και με τον Μεφιστοφελή τον ίδιον θα συμμαχούσα εάν ήταν να σταματήσω την ερημοποίηση της Ελλάδας».
«Σαν ‘Μεφιστοφελή’ δεν εννοώ τον Παναγιώτη Λαφαζάνη και τη Ζωή Κωνσταντοπούλου» ανέφερε χαριτολογώντας ο Βαρουφάκης, τονίζοντας ότι τους αγαπά και τους δύο σε προσωπικό επίπεδο. Όπως υπογράμμισε, θα συνεργαζόταν χωρίς κανέναν δισταγμό «με αριστερούς, νεοφιλελεύθερους, δραχμιστές, ευρωπαϊστές, με κάθε περίεργο κ.λπ αρκεί να συμφωνεί ότι η ‘κοσοβοποίηση’ της Ελλάδας πρέπει να σταματήσει».
Σχόλια Facebook