Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος χρηματοδοτεί έργα που αλλάζουν την εικόνα της Θεσσαλονίκης
Θεσσαλονίκη.- Η δημιουργία ενός τουριστικού περιπάτου πλάι στα ανατολικά τείχη της πόλης της Θεσσαλονίκης, η ανάπλαση κομβικών ζωνών μπροστά από σπουδαία εβραϊκά μνημεία και η εγκατάσταση ενός ηλεκτρονικού συστήματος ελέγχου για τη θωράκιση των πεζόδρομων απέναντι στους ασυνείδητους οδηγούς που συχνά τους παραβιάζουν είναι μόνο ορισμένες από τις παρεμβάσεις του δήμου Θεσσαλονίκης, που πρόκειται να χρηματοδοτηθούν μέσω του ιδρύματος “Σταύρος Νιάρχος”.
Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων και Περιβάλλοντος Θανάσης Παππάς κάνει λόγο για έργα πνοής που θα μεταβάλουν την εικόνα της πόλης. Σύμφωνα με τον κ. Παππά, τα τεχνικά έργα που θα χρηματοδοτηθούν μέσω του “Σταύρος Νιάρχος” είναι προϋπολογισμού πέντε εκατομμυρίων ευρώ, ενώ η συνολική δωρεά του ιδρύματος προς το δήμο Θεσσαλονίκης ανέρχεται σε 10 εκατ. ευρώ.
Όπως εξήγησε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων και Περιβάλλοντος, οι παρεμβάσεις που έχουν σχεδιαστεί θα υλοποιηθούν με ενδιάμεσο φορέα το Κέντρο Επιχειρηματικής και Πολιτιστικής Ανάπτυξης. Το πλαίσιο της συνεργασίας μεταξύ δήμου Θεσσαλονίκης και ιδρύματος “Σταύρος Νιάρχος” για το σκέλος των τεχνικών έργων αναμένεται να κατατεθεί προς έγκριση στην σημερινή συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής. “Είναι στο σύνολό τους έργα ώριμα”, τόνισε ο κ. Παππάς, προσθέτοντας πως ένα προς ένα θα κατατίθενται προς έγκριση στο δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης.
Ένα προς ένα τα έργα
1. Κέντρο αρωγής εξαρτημένων – Ιανός: Το έργο περιλαμβάνει την κατάλληλη διαμόρφωση του πρώτου ορόφου του δημοτικού κτιρίου της οδού Παπαρρηγοπούλου 7, στην περιοχή Βαρδαρίου, το οποίο -μετά την προ τετραετίας μεταφορά των δημοτικών υπηρεσιών που στέγαζε- λειτουργεί πλέον ως ένας χώρος όπου αναπτύσσονται κοινωνικές δράσεις. Το κόστος των παρεμβάσεων που θεωρούνται αναγκαίες έχει προϋπολογιστεί στο ύψος των 220.013 ευρώ. Η διεύθυνση Αστικού Σχεδιασμού και Αρχιτεκτονικών Μελετών του δήμου Θεσσαλονίκης εκτιμά ότι οι εργασίες μπορούν να ολοκληρωθούν μέσα σε διάστημα 3,5 μηνών.
2. Ανάπλαση παιδικών χαρών: Σύμφωνα με τον προγραμματισμό των τεχνικών υπηρεσιών του δήμου Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της συνεργασίας με το ίδρυμα “Σταύρος Νιάρχος” θα προχωρήσει η ανάπλαση τριών παιδικών χαρών και συγκεκριμένα αυτών που βρίσκονται στην πλατεία Μακεδονομάχων, στη Θερμοπυλών και στο πάρκο της Νέας Ελβετίας. Τα έργα στις τρεις παιδικές χαρές θα κοστίσουν 655.300 ευρώ και θα διαρκέσουν έξι μήνες.
3. Ανάπλαση περιβάλλοντος χώρου Αγίου Μηνά – Εβραϊκό Μουσείο: Στο ύψος των 146.630 ευρώ προϋπολογίζονται οι παρεμβάσεις που έχουν σχεδιαστεί για την ανάπλαση της περιοχής μπροστά από το Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης, το οποίο στεγάζεται στην οδό Αγίου Μηνά. Μπροστά από το Εβραϊκό Μουσείο δεν θα επιτρέπεται η στάθμευση των οχημάτων, ενώ στο μέσον του πεζοδρομίου θα δημιουργηθεί μια ζώνη στάσης των πεζών με την κατασκευή καθιστικών ανάμεσα στα δέντρα. Σύμφωνα με τη μελέτη του έργου, “ειδικά μπροστά στην πρόσοψη του Εβραϊκού Μουσείου δημιουργούνται ειδικές κατασκευές – δενδροδόχοι με ενσωματωμένα καθιστικά, τα οποία αποτελούν σταθερές κατασκευές μόνιμου χαρακτήρα και λειτουργούν ως προστατευτικά – αποτρεπτικά εμπόδια”. Στην περιοχή προβλέπεται η δημιουργία δέκα θέσεων στάθμευσης για δίκυκλα όπως και η διαπλάτυνση του πεζοδρομίου με υλικά ανάλογα με αυτά που χρησιμοποιήθηκαν στο πλαίσιο του έργου ανάπλασης της ευρύτερης περιοχής της πλατείας Χρηματιστηρίου. Τα έργα μπροστά από το Εβραϊκό Μουσείο υπολογίζεται ότι θα ολοκληρωθούν μέσα σε διάστημα 2,5 μηνών από την εγκατάσταση του αναδόχου.
4. Ανάπλαση περιβάλλοντος χώρου συναγωγής Γιαντ Λεζικαρόν: Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα εβραϊκά μνημεία της Θεσσαλονίκης, το οποίο λειτουργεί επί της οδού Βασιλέως Ηρακλείου 24. Η πρόταση των μελετητών του δήμου Θεσσαλονίκης περιλαμβάνει μεταξύ των άλλων τη διαπλάτυνση του πεζοδρομίου μπροστά από την είσοδο της συναγωγής, την ενίσχυση του πρασίνου και την τοποθέτηση ειδικών κατασκευών, οι οποίες θα λειτουργούν συγχρόνως ως καθιστικά και προστατευτικά εμπόδια. Η εκτέλεση των έργων, που είναι προϋπολογισμού 246.202 ευρώ, υπολογίζεται ότι θα διαρκέσει 2,5 μήνες. Η συναγωγή Γιαντ Λεζικαρόν, η οποία είναι αφιερωμένη στη μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος, εγκαινιάστηκε το 1984. Σύμφωνα με στοιχεία της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, χτίστηκε στη θέση του μικρού ευκτήριου οίκου “Μπουρλά” -γνωστού και ως “Καλ ντε λα Πλάσα” (Συναγωγή της Αγοράς)- που λειτουργούσε από το 1921 για την εξυπηρέτηση των λατρευτικών αναγκών των πολυάριθμων εβραίων που εργάζονταν στην παρακείμενη αγορά.
5. Ανάπλαση περιβάλλοντος χώρου συναγωγής Μοναστηριωτών: Παρεμβάσεις, ύψους 245.520 ευρώ, σχεδιάζονται για το τμήμα της οδού Συγγρού μεταξύ της Κρυστάλλη και της Ολύμπου, όπου βρίσκεται η συναγωγή των Μοναστηριωτών. Ειδικότερα, θα απαγορευτεί η στάθμευση των οχημάτων, θα διαπλατυνθούν τα πεζοδρόμια και θα τοποθετηθούν καθιστικά όμοια με αυτά που προβλέπονται και για την Αγίου Μηνά, μπροστά από το Εβραϊκό Μουσείο. Οι παρεμβάσεις για την ανάπλαση του χώρου πέριξ της συναγωγής των Μοναστηριωτών προβλέπεται να ολοκληρωθούν μέσα σε 2,5 μήνες από την εγκατάσταση του αναδόχου. Η συναγωγή Μοναστηριωτών ιδρύθηκε με δωρεά της Ίντας Αροέστη και αφιερώθηκε στη μνήμη του συζύγου της Ισαάκ. Στην ανέγερσή της συνέβαλαν με δωρεές και οικογένειες που κατάγονται από το Μοναστήρι και εγκαταστάθηκαν στη Θεσσαλονίκη μετά τους Βαλκανικούς και τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Όταν οι εβραίοι της πόλης εκτοπίστηκαν στα ναζιστικά στρατόπεδα, η συναγωγή Μοναστηριωτών χρησιμοποιήθηκε από τον Ερυθρό Σταυρό ως αποθήκη και έτσι διασώθηκε. Σήμερα συνεχίζει τη λειτουργία της, εξυπηρετώντας τις θρησκευτικές ανάγκες της ισραηλιτικής κοινότητας.
6. Ανάπλαση περιβάλλοντος χώρου παλιού αρχαιολογικού μουσείου: Στο ύψος των 197.780 ευρώ προϋπολογίζονται τα έργα που έχουν σχεδιαστεί για την αναβάθμιση του περιβάλλοντος χώρου του παλιού αρχαιολογικού μουσείου. Στην οδό Αρχαιολογικού Μουσείου μεταξύ της Εδμόνδου Ροστάν και της Πραξιτέλους, όπου βρίσκεται το Γενί Τζαμί, προβλέπονται διαπλατύνσεις στα πεζοδρόμια. Εξάλλου, για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών του μνημείου αλλά και των μαθητών του 1ου πρότυπου πειραματικού δημοτικού σχολείου, που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το Γενί Τζαμί, σχεδιάζεται η κατασκευή υπερυψωμένης διάβασης. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί από τις τεχνικές υπηρεσίες του δήμου Θεσσαλονίκης, τα έργα ανάπλασης στον περιβάλλοντα χώρο του παλιού αρχαιολογικού μουσείου θα διαρκέσουν 2,5 μήνες. Το Γενί Τζαμί χτίστηκε το 1902 από τον ιταλό αρχιτέκτονα Βιταλιάνο Ποζέλι και χρησίμευε ως τόπος λατρείας των εβραίων που είχαν εξισλαμιστεί, των επονομαζόμενων ντονμέδων. Μετά την ανταλλαγή των πληθυσμών το 1922 στέγασε πρόσφυγες, ενώ από το 1925 μέχρι και το 1963 χρησιμοποιήθηκε ως αρχαιολογικό μουσείο. Σήμερα είναι εκθεσιακός χώρος του δήμου Θεσσαλονίκης.
7. Ανάδειξη του άξονα Δημητρίου Γούναρη (πλατεία Φαναριωτών): Με το ποσό των 1.322.000 ευρώ πρόκειται να χρηματοδοτηθεί ο δήμος Θεσσαλονίκης για την ανάπλαση με βιοκλιματικά κριτήρια της πλατείας Φαναριωτών, στην απόληξη του άξονα της Δημητρίου Γούναρη. Σήμερα η πλατεία Φαναριωτών είναι σχεδόν αδύνατο ακόμη και να γίνει αντιληπτή, αφού έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο πάρκιγκ. Στόχος της παρεμβάσεων, που υπολογίζεται ότι θα διαρκέσουν οκτώ μήνες, είναι η επανένταξη της κατακερματισμένης σήμερα πλατείας Φαναριωτών στον άξονα της Δημητρίου Γούναρη και η ενοποίηση του χώρου. Τα άναρχα σταθμευμένα αυτοκίνητα πρόκειται να απομακρυνθούν, ενώ η διέλευση των οχημάτων θα εξακολουθήσει να επιτρέπεται από την οδό Παύλου Μελά προς τη λεωφόρο Νίκης και αντιστρόφως, ώστε να μη διακόπτεται η σύνδεση μεταξύ βασικών δρόμων. Η Στρατηγού Καλλάρη και η Δημητρίου Γούναρη προβλέπεται να μετατραπούν σε μονόδρομους ήπιας κυκλοφορίας. Η παρέμβαση που έχει σχεδιαστεί ακολουθεί τις αρχές της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής. Προς αυτήν την κατεύθυνση προβλέπονται μεταξύ των άλλων η αύξηση του πρασίνου και η έντονη παρουσία του υγρού στοιχείου.
8. Ηλεκτρονική διαχείριση πεζόδρομων: Ο σχεδιασμός του δήμου Θεσσαλονίκης αφορά στην εγκατάσταση και λειτουργία ενός ηλεκτρονικού συστήματος για τον έλεγχο κομβικών πεζοδρόμων της πόλης, με σκοπό αυτοί να θωρακιστούν απέναντι στους ασυνείδητους οδηγούς που συχνά τους παραβιάζουν. Σε αυτό το πλαίσιο προτείνεται να εγκατασταθούν ηλεκτρονικά πασσαλάκια, ώστε να αποτρέπεται η παράνομη είσοδος Ι.Χ. σε κεντρικούς πεζοδρόμους. Ο προϋπολογισμός του έργου έχει προϋπολογιστεί στο ύψος των 688.098 ευρώ.
9. Αρχαιολογικός – τουριστικός περίπατος: Μέσω του ιδρύματος “Σταύρος Νιάρχος” πρόκειται να χρηματοδοτηθεί ο δήμος Θεσσαλονίκης με το ποσό των 1.187.568 ευρώ για το έργο της δημιουργίας ενός αρχαιολογικού – τουριστικού περιπάτου πλάι στα ανατολικά τείχη της πόλης. Το έργο αυτό είναι χωρισμένο σε τρεις φάσεις. Η πρώτη αφορά στην ανάπλαση της οδού Κάστρων, με προϋπολογισμό 700.000 ευρώ και χρόνο περαίωσης τους οκτώ μήνες. Η δεύτερη φάση αφορά στην ανάπλαση της οδού Αποστόλου Παύλου από την Αγίου Δημητρίου μέχρι την Αρμενοπούλου. Οι παρεμβάσεις σε αυτό το κομμάτι της Αποστόλου Παύλου θα διαρκέσουν τρεις μήνες και θα κοστίσουν 160.208 ευρώ. Η τρίτη φάση του έργου αφορά την ανάπλαση της Αποστόλου Παύλου από την Κασσάνδρου μέχρι και την Αγίου Δημητρίου. Σε αυτό το δεύτερο τμήμα της Αποστόλου Παύλου οι παρεμβάσεις προϋπολογίζονται στο ύψος των 327.360 ευρώ και εκτιμάται ότι θα διαρκέσουν τρεις μήνες.
Ο σχεδιασμός του δήμου Θεσσαλονίκης προβλέπει τη διαμόρφωση μιας διαδρομής στην οδό Κάστρων, η οποία θα διατρέχει σημεία ιστορικού και τουριστικού ενδιαφέροντος, όπως το ανατολικό τείχος, τα κοιμητήρια των Διαμαρτυρομένων και της Αρμενικής Κοινότητας -είναι χαρακτηρισμένα ως ιστορικά διατηρητέα μνημεία- καθώς και το επίσης διατηρητέο μηχανουργείο Αξυλιθιώτη. Αυτός ο περίπατος θα λειτουργεί και σαν “μπαλκόνι”, που θα προσφέρει υπέροχη θέα σε όλη την πόλη. Η Αποστόλου Παύλου σχεδιάζεται να μετατραπεί σε οδό ήπιας κυκλοφορίας στο τμήμα από την Αγίου Δημητρίου μέχρι τη Μελενίκου και σε πεζόδρομο, στο κομμάτι από τη Μελενίκου μέχρι την Κ. Μανωλάκη.
Σχόλια Facebook