«Μεγάλης σημασίας η σχέση της Βικτώριας με την Ελλάδα»
Βικτώρια.- Την υπόσχεση ότι η χρηματοδότηση της πολιτειακής κυβέρνησης για υπηρεσίες εγκατάστασης νέων μεταναστών ελληνικής καταγωγής, έδωσε ο πρωθυπουργός της Βικτώριας, Daniel Andrews, αναγγέλλοντας, παράλληλα, το επερχόμενο ταξίδι του στην Ελλάδα.
Ο κ. Andrews, κατά τη συνέντευξη που παραχώρησε στο Νέο Κόσμο, αναφέρθηκε και σε μία σειρά θεμάτων ομογενειακού ενδιαφέροντος, στην Ελλάδα, την οικονομική κρίση, τους δεσμούς της Βικτώριας με την Ελλάδα αλλά και τις αλλαγές στην διαδικασία πολιτογράφησης που προωθεί η ομοσπονδιακή κυβέρνηση.
Η συνέντευξη του πρωθυπουργού έχει ως εξής:
Ας αρχίσουμε από την επικείμενη και πρώτη σας επίσκεψη, αν δεν κάνω λάθος, στην Ελλάδα.
Το τελικό πρόγραμμα της επίσκεψης δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί, αλλά το ταξίδι έχει καθοριστεί κατά τα τέλη Αυγούστου και, εκτός από την Ελλάδα, θα επισκεφθώ και το Ισραήλ. Με λυπεί το γεγονός ότι δεν θα έχω τη δυνατότητα να μείνω στην Ελλάδα πάνω από τρεις μέρες το πολύ. Εντούτοις, επειδή αυτή είναι η πρώτη φορά που την επισκέπτομαι, νοιώθω ιδιαίτερη χαρά καθώς μου δίνεται η ευκαιρία να δω από κοντά αυτήν την υπέροχη χώρα και να βρεθώ στον τόπο καταγωγής χιλιάδων Ελλήνων της Βικτώριας, που για χρόνια τώρα εμπλουτίζουν την κοινωνία της πολιτείας μας με τον πολιτισμό τους. Πιστεύω ότι είμαστε όλοι πολύ περήφανοι που η καρδιά της ελληνικής διασποράς χτυπά τόσο δυνατά στη Βικτώρια και ότι δεν πρέπει επ’ ουδενί λόγο να παίρνουμε την επιρροή και την προσφορά της ελληνικής διασποράς στη Βικτώρια και στην Αυστραλία ως δεδομένη, όπως δεν πρέπει να παίρνουμε ως δεδομένη και την γενικότερη προσφορά των Ελλήνων στον κόσμο και πρέπει να την αναγνωρίζουμε. Μέσα από αυτό το πρίσμα βλέπω την επίσκεψή μου στην Ελλάδα. Ως μία συμβολική «πράξη» της εκτίμησης που τρέφω προς τους Έλληνες και την πολύτιμη προσφορά τους.
Είπατε ότι το τελικό πρόγραμμα της επίσκεψης δεν έχει ακόμα καθοριστεί. Μπορείτε, εντούτοις, να μας δώσετε μία ιδέα για τις επαφές που θα έχετε;
Όπως γνωρίζετε πολύ καλά, ένας μεγάλος αριθμός αξιωματούχων της ελληνικής κυβέρνησης έχει επισκεφθεί την Βικτώρια τον τελευταίο καιρό. Πρόσφατα είχαμε την τιμή να μας επισκεφθεί και ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, αλλά και αποστολή των ενόπλων δυνάμεων της Ελληνικής Δημοκρατίας επ’ ευκαιρία των εκδηλώσεων μνήμης για τη Μάχη της Κρήτης οι οποίοι και με προσκάλεσαν να τους επισκεφθώ όταν βρεθώ εκεί. Ήδη ξέρω ότι θα έχω επαφές και με αξιωματούχους του Δήμου Αθηναίων ενώ πιστεύω ότι θα συναντηθώ και με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, κ. Τσίπρα, αλλά δεν μπορώ να το επιβεβαιώσω αυτήν την στιγμή, καθώς δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί το τελικό πρόγραμμα.
Βέβαια, ανυπομονώ να επισκεφθώ και τα μνημεία του ελληνικού πολιτισμού, όπως είναι η Ακρόπολη. Θα είναι μία μοναδική εμπειρία η επίσκεψή μου στην Ακρόπολη. Αυτά τα μνημεία δεν είναι σημαντικά μόνο για τους Έλληνες, αποτελούν μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Θα είναι μεγάλη τιμή να βρεθώ εκεί.
Τα τελευταία χρόνια είναι σχεδόν αδύνατο να ακούσει κάποιος την λέξη «Ελλάδα» και να μην σκεφθεί αυτόματα «οικονομική κρίση». Ποιες οι σκέψεις σας πάνω σε αυτό;
Χωρίς να θέλω να μπω σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, μιας και αυτό ανήκει στη δικαιοδοσία των συναδέλφων μου της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, θα πω ότι αυτό που συμβαίνει τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα πρέπει να λειτουργήσει ως μια ισχυρή υπενθύμιση προς όλους μας, για το πόσο τυχεροί είμαστε και για το ότι τα υψηλά επίπεδα διαβίωσης που απολαμβάνουμε εδώ στη Βικτώρια δεν πρέπει να τα παίρνουμε ποτέ ως δεδομένα, αλλά ως καρπούς σκληρής δουλειάς, καρπούς που αν θέλουμε να συνεχίσουμε να απολαμβάνουμε πρέπει να συνεχίζουμε να δουλεύουμε εξίσου σκληρά.
Είναι αληθινό και, παράλληλα, λυπηρό αυτό που λέτε, ότι δηλαδή με το άκουσμα της λέξης «Ελλάδα» σκέφτεται κανείς «οικονομική κρίση» και σίγουρα πρέπει να είμαστε ειλικρινείς και προσγειωμένοι όσον αφορά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια η ελληνική οικονομία και κοινωνία. Την ίδια στιγμή, όμως, δεν θα πρέπει να επιτρέπουμε σ’ αυτές τις προκλήσεις να επισκιάζουν την έννοια της Ελλάδας και να επιδρούν αρνητικά στην αντίληψή μας για τη χώρα που είναι αναμφισβήτητα από τις σημαντικότερες κοιτίδες πολιτισμού του κόσμου. Ελπίζω ότι η επίσκεψή μου εκεί δίνει ένα ισχυρό μήνυμα όχι μόνο στην ελληνική κυβέρνηση αλλά και στην ελληνική κοινότητα της Βικτώριας ότι εκτιμούμε τη σχέση μας με την Ελλάδα, την βλέπουμε ως σημαντική και θέλουμε να προωθήσουμε τον τουρισμό, τις επενδύσεις και όλες τις άλλες ευκαιρίες που προκύπτουν από μία τέτοια σχέση.
Ας αφήσουμε την Ελλάδα τώρα και ας έρθουμε στη Μελβούρνη και τους ελληνικής καταγωγής νέους μετανάστες. Πριν από τρία χρόνια, η κυβέρνησή σας επιδότησε την Πρόνοια με ποσό $380,000 προκειμένου να παράσχει κοινωνικές υπηρεσίες υποστήριξης εγκατάστασης για τους νεοφερμένους Έλληνες ή Ελληνοαυστραλούς που εγκαταστάθηκαν στην Βικτώρια φεύγοντας από την Ελλάδα λόγω της κρίσης; Θα ανανεωθεί η χρηματοδότηση;
Το κονδύλι που η κυβέρνηση παραχώρησε στην τότε Αυστραλοελληνική Πρόνοια είναι απόδειξη ότι ακούμε την ελληνική διασπορά και ότι ανταποκρινόμαστε στις ανάγκες της. Παράλληλα, αναγνωρίζουμε το έργο που επιτελεί η Πρόνοια και διαπιστώνουμε ότι το κονδύλι για υπηρεσίες στήριξης για τους νεοφερμένους ελληνικής καταγωγής, αποτελεί μία πολύ καλή επένδυση για την Πολιτεία μας. Γι’ αυτό και πιστεύω ότι η επιδότηση για παροχή των συγκεκριμένων υπηρεσιών θα συνεχιστεί με νέα κονδύλια. Δεν βλέπω κάποια αλλαγή στα προγράμματα μετά το πέρας του 2018.
Ένα κοινωνικό πρόβλημα που ακούμε πολύ συχνά ότι υπάρχει στην παροικία μας, είναι η κακοποίηση ηλικιωμένων. Την ίδια στιγμή, διαπιστώνουμε και μας μετέφεραν από την Πρόνοια, ότι αυτήν τη στιγμή και ενώ περίπου εκατό θύματα ενδοοικογενειακής βίας τον χρόνο ζητούν την βοήθεια του οργανισμού αυτού, η κυβέρνησή σας δεν έχει ακόμα διαθέσει χρήματα για σχετικά προγράμματα. Υπάρχουν κάποια σχέδια να γίνει κάτι προς αυτήν την κατεύθυνση;
Το θέμα της ενδοοικογενειακής βίας και της αντιμετώπισης του φαινομένου αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησής μου και η απόδειξη ότι είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε βασικές τομές για την πάταξή της είναι το γεγονός, ότι έχουμε επενδύσει πάνω από $2 δις προς αυτήν την κατεύθυνση, περισσότερα από οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση της χώρας, συμπεριλαμβανομένης και της ομοσπονδιακής, επένδυσε ποτέ.
Η στιγμή που κάποιο θύμα αποφασίζει να αποκαλύψει το δράμα του όπως έχουν αποφανθεί οι ειδικοί είναι και η δυσκολότερη. Συνεπώς καταλαβαίνουμε ότι η Πρόνοια βρίσκεται σε καλύτερη θέση για να προσφέρει αυτού του είδους τη στήριξη. Το έργο που έχει αναλάβει η νέα υπηρεσία Family Safety Victoria από την 1η του Ιούλη είναι να επιβλέψει την σωστή διάθεση των $2 δις που εξαγγείλαμε ότι θα επενδύσουμε για την καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας. Και είμαι σίγουρος ότι μεταξύ των συνεργασιών που θα αναπτύξει η υπηρεσία θα είναι και αυτή με την Πρόνοια. Γνωρίζουμε, επίσης, ότι το πρόβλημα της ελλιπούς καταγραφής κρουσμάτων είναι μεγάλο, κάποια θύματα είναι ελληνικής καταγωγής, κάποια θύματα είναι ηλικιωμένοι, κάποια θύματα δεν εμπιστεύονται την οποιαδήποτε υπηρεσία για να αποκαλύψουν την κακοποίηση γιατί δεν νοιώθουν ότι τους αντιπροσωπεύει ότι μπορεί να τους καταλάβει. Αυτό θέλουμε να το αλλάξουμε και θα το αλλάξουμε. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι για να γίνει αυτό η ανάπτυξη συνεργασιών με εθνοτικούς οργανισμούς παροχής κοινωνικών υπηρεσιών, όπως η Πρόνοια ή άλλοι κοινωνικοί φορείς της ελληνικής διασποράς στη Βικτώρια είναι απαραίτητη.
Θα ήθελα να κλείσουμε με την τοποθέτησή σας στο θέμα του νέου τεστ αγγλικής γλώσσας που θέλει να εφαρμόσει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση στη διαδικασία πολιτογράφησης.
Το να πάρει κάποιος την αυστραλιανή υπηκοότητα είναι μεγάλη τιμή και σημαντικό προνόμιο καθώς με αυτόν τον τρόπο, αφενός, αναγνωρίζεται από την πολιτεία και, αφετέρου, θεσμοθετείται η επιλογή και οι προσπάθειες του κάθε μετανάστη να χτίσει μία νέα ζωή γι’ αυτόν και την οικογένειά του στην Αυστραλία. Ας μην ξεχνάμε ότι είμαστε ένα έθνος που χτίστηκε από ανθρώπους που πήραν αυτές τις γενναίες αποφάσεις, που αναγκάστηκαν λόγω των συνθηκών είτε κάποιας τραγωδίας να αφήσουν πίσω τα πάντα (μία ιδιαίτερα τραυματική εμπειρία) και ήρθαν εδώ για να χτίσουν τη ζωή τους, χωρίς πολλές φορές να γνωρίζουν την γλώσσα ή την κουλτούρα μας. Πρέπει να είμαστε ανοικτοί, να ενθαρρύνουμε τη συμμετοχή των μεταναστών και να κατανοήσουμε ότι ένας μεγάλος αριθμός μεταναστών που σήμερα αποκαλούν την Αυστραλία σπίτι τους και συνέβαλαν στο να είμαστε μία δυναμική και πλούσια χώρα δεν θα κατάφερναν να περάσουν αυτό το τεστ αγγλικής γλώσσας. Δεν ξέρω πόσοι μετανάστες που έφτασαν εδώ την δεκαετία του ’50 και του ’60 θα περνούσαν αυτό το τεστ, αυτό θέλω να πω. Πρέπει να βρούμε την σωστή ισορροπία σε αυτό το θέμα, μία ισορροπία που θα πρέπει όμως να βασιστεί στις αρχές της καλοσύνης, της φιλοξενίας και της ανθρωπιάς γιατί αυτό είμαστε και πάνω σε αυτές τις αρχές χτίστηκε η Αυστραλία.
ΕΥΓΕΝΙΑ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ
Neoskosmos.gr
Σχόλια Facebook