Πρώτες εικόνες από τη βουτιά στην Ερυθρά Κηλίδα του Δία

Πασαντίνα, Καλιφόρνια
Η NASA δημοσιοποίησε την Πέμπτη τις πρώτες από τις εικόνες που συνέλεξε η αποστολή Juno περνώντας σε μικρή απόσταση από την περίφημη Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα -μια τερατώδη θύελλα, αρκετά μεγάλη για να καταπιεί τη Γη, που μαίνεται εδώ και αιώνες στην ταραγμένη ατμόσφαιρα του Δία.

Τα ξημερώματα της 11ης Ιουλίου ώρα Ελλάδας, το Juno έφτασε μόλις 3.500 χιλιόμετρα από τα ανώτερα σύννεφα του Δία, και λίγα λεπτά αργότερα πέταξε 9.000 χιλιόμετρα πάνω από την εμβληματική κηλίδα.

«Για ολόκληρες γενιές, άνθρωποι από όλο τον κόσμο θαυμάζουν τη Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα» σχολίασε ο Σκοτ Μπόλτον, επικεφαλής της αποστολής στο Εργαστήριο Αεριώθησης (JPL) της NASA στην Καλιφόρνια. «Τώρα, επιτέλους, θα δούμε με τι μοιάζει αυτή η θύελλα από κοντά».

Η NASA δημοσιοποιεί εικόνες και δεδομένα πριν υποστούν την τελική επεξεργασία για την ανάδειξη λεπτομεριών. Οι εικόνες που παρουσιάζονται εδώ έχουν υποστεί επεξεργασία από εθελοντές σε όλο τον κόσμο.

Η αποστολή συμπλήρωσε αυτόν τον μήνα έναν χρόνο σε τροχιά γύρω από τον Δία -είναι το πρώτο σκάφος που κινείται σε πολική τροχιά και μπορεί να παρατηρεί τις δίνες που μαίνονται στους πόλους.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα, διαμέτρου 16.000 χιλιομέτρων, παρακολουθείται με τηλεσκόπια από το 1830, πιθανότατα όμως υπάρχει εδώ και περισσότερα από 350 χρόνια. Τις τελευταίες δεκαετίες δείχνει να έχει συρρικνωθεί.

Θυμίζει τις τροπικές καταιγίδες ή τους τυφώνες της Γης, σε αντίθεση όμως με αυτά τα συστήματα δεν δείχνει να αλλάζει θέση ή να χάνει ενέργεια.

Τα δεδομένα του Juno ίσως αποκαλύψουν τώρα πόσο βαθιά στην ατμόσφαιρα φτάνουν οι «ρίζες» της κηλίδας.

Newsroom ΔΟΛ