Ελληνοαυστραλός επιστήμονας πρωτοστατεί στη θεραπεία των ιώσεων μεταξύ των οποίων συμεριλαμβάνεται και η γρίπη
Μελβούρνη.-Επιστήμονες του Πανεπιστημίου RMIT-ανάμεσά τους και ο ομογενής Δρ. Σταύρος Σελεμίδης-, ηγούνται διεθνούς έρευνας με στόχο την αποτελεσματικότερη θεραπεία των ιώσεων, συμπεριλαμβανομένου του ιού της γρίπης και του κοινού κρυολογήματος. Τα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν μόλις χθες στο έγκυρο επιστημονικό ιατρικό περιοδικό Nature Communications.
Μόνο ο ιός της γρίπης στέλνει κάθε χρόνο 13.500 Αυστραλούς στο νοσοκομείο και ευθύνεται για 3.000 θανάτους ατόμων ηλικίας άνω των 50 ετών. Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι αριθμοί βαραίνουν πολύ περισσότερο καθώς τα περιστατικά μόλυνσης από τον ιό ξεπερνούν τα 5 εκατομμύρια ετησίως, εκ των οποίων το 10% πεθαίνει.
Ο Δρ. Σταύρος Σελεμίδης και η Δρ. Eunice από το πανεπιστήμιο RMIT της Μελβούρνης, συνεργάστηκαν με τους καθηγητές Doug Brooks (από το Πανεπιστήμιο Νότιας Αυστραλίας), John O’Leary (από το Κολλέγιο Trinity του Δουβλίνου), Christopher Porter (από το Πανεπιστήμιο Monash της Μελβούρνης) και άλλους επιστήμονες και κλινικούς γιατρούς, για να ολοκληρώσουν την έρευνα σχετικά με τον τρόπο που ένας ιός κάνει το ανθρώπινο σύστημα να νοσήσει.
Ύστερα από πειράματα σε ποντίκια, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι ιώσεις ενισχύονται από μία βιολογική διαδικασία που συμβαίνει εδώ και 1.5 δισεκατομμύρια χρόνια στα κύτταρα που συναντάμε σε φυτά, μύκητες και θηλαστικά. Η ομάδα αναγνώρισε μια πρωτεΐνη, την Nox2 οξειδάση, που ενεργοποιείται από ιούς (όπως η γρίπη, το κοινό κρυολόγημα, ο δάγκειος πυρετός και ο HIV) και η οποία καταστέλλει τη βασική αντίδραση του σώματος ενάντια στον ιό και την ικανότητά του να πολεμήσει και να καθαρίσει τη μόλυνση. Αυτό, με τη σειρά του, είχε ως αποτέλεσμα στο πείραμα η νόσος να εξελίσσεται σε λοίμωξη.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η πρωτεΐνη Nox2 οξειδάση βρίσκεται σε ένα κύτταρο που ονομάζεται ενδόσωμα και δοκίμασαν ένα νέο φάρμακο για την αντιμετωπίσουν,
τροποποιώντας τις χημικές ουσίες που αναστέλλουν ή περιορίζουν την δραστηριότητα της πρωτεΐνης, κατασκεύασαν ένα φάρμακο πολύ αποτελεσματικό στην καταστολή της ασθένειας που προκαλείται από τη μόλυνση της γρίπης.
“Οι στρατηγικές που εφαρμόζουμε έως τώρα, στοχεύουν σε γνωστούς ιούς” αναφέρει ο Δρ Σελεμίδης. “Είναι, ωστόσο, ελάχιστα αποτελεσματικές ενάντια σε νέους που εμφανίζονται στον ανθρώπινο πληθυσμό. Η ομάδα μας ανακάλυψε την πρωτεΐνη του αμυντικού συστήματος που συμβάλει στη νόσο εξαιτίας των ιών της γρίπης ανεξάρτητα από την έντασή τους. Αναπτύξαμε, επίσης, ένα καινοτόμο φάρμακο που στοχεύει σε αυτή την πρωτεΐνη και το οποίο έδρασε ανακουφιστικά. Το ισχυρό σημείο της δουλειάς μας είναι η διεπιστημονική μας προσέγγιση και η συνεργασία της ομάδας μας, η οποία περιλαμβάνει ερευνητές και κλινικούς γιατρούς από 8 πανεπιστήμια της Αυστραλίας, των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ιρλανδίας. Η έρευνά μας προκάλεσε εντύπωση στο περυσινό συνέδριο NADPH Oxidase GORDON, που έγινε στις ΗΠΑ, καθώς θεωρήθηκε ότι πρόκειται για μια θεραπεία με προοπτική να μειώσει τα συμπτώματα που προκαλούν μερικοί από τους πιο καταστροφικούς ιούς παγκοσμίως”.
Με τη σειρά του, ο αντιπρόεδρος του RMIT, καθηγητής Calum Drummond, υπογράμμισε αυτές τις μεγάλες προοπτικές. “Η σχέση μας με τον Δρ Σελεμίδη και τους συνεργάτες του στο Τμήμα Υγείας και Βιοϊατρικών Επιστημών του RMIT, συνεχίζεται καθώς ο καθηγητής και η ομάδα του προχωρούν περαιτέρω στην έρευνα για την ανάπτυξη αυτού του νέου φαρμάκου”.
Η έρευνα χρηματοδοτήθηκε από την Επιτροπή Εθνικής Υγείας και Ιατρικής Έρευνας Αυστραλίας καθώς και από την Επιτροπή Αυστραλιανής Έρευνας.
Υπενθυμίζουμε ότι, όπως είχε γράψει ο Νέος Κόσμος προ καιρού, από το πρόγραμμα NHMRC δυο ομογενείς επιστήμονες έλαβαν συνολική επιχορήγηση ύψους $2,5 εκατομμυρίων για να διεξάγουν έρευνα όσον αφορά την λεγόμενη «αναπνευστική νόσο», τα αίτια που την προκαλούν (ενδέχεται να εξελιχθεί σε επικίνδυνη για τη ζωή), τις επιπτώσεις από τη μόλυνση που προκαλεί, αλλά και τους τρόπους πρόληψης και αντιμετώπισής της. Πρόκειται για τον αναπληρωτή καθηγητή του RMIT Ρος Βλάχο, και τον Δρ Σταύρο Σελεμίδη.
πηγή:neoskosmos.com
Σχόλια Facebook