Από την …Ομογένεια θα μάθουμε εάν λογοδοτούν οι Έλληνες Πολιτικοί!
Μελβούρνη.- Με το θέμα αν λογοδοτούν οι Έλληνες πολιτικοί για τις πράξεις τους, πρόκειται να ασχοληθεί ο καθηγητής Νίκος Αλιβιζάτος, σε ειδική διάλεξη που δώσει, τη Δευτέρα, 3 Ιουλίου, στις 7.00μμ., στο Ελληνικό Κέντρο (Mezzanine Level, 168 Lonsdale Street), Melbourne, στο πλαίσιο των Σεμιναρίων Ελληνικής Ιστορίας και Πολιτισμού που προσφέρει η Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης.
Στην Ελλάδα -όπως πολλοί θα έλεγαν, αλλά και στην Ευρώπη γενικότερα-, η παρούσα κρίση δεν είναι μόνο δημοσιονομική. Είναι και κρίση αντιπροσώπευσης. Και οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο ότι κλονίσθηκε η αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος. Σε αυτό συνέτεινε η ευρύτατα διαδεδομένη πεποίθηση του λαού μας ότι οι Έλληνες πολιτικοί δεν λογοδοτούν για τις πράξεις και τις παραλείψεις τους.
Με αναφορές σε μερικά ζητήματα ταμπού, όπως ο σταυρός προτίμησης, η ασυλία των βουλευτών και ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, θα εξετασθεί κατά τη διάρκεια της διάλεξης αν η πεποίθηση αυτή είναι ακριβής ή όχι. Ο καθηγητής Ν. Αλιβιζάτος, γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και το 1977 αναγορεύθηκε διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Paris II. Την περίοδο 1980-1983 διετέλεσε ειδικός επιστήμονας στην Νομική Σχολή Αθηνών και το 1983 εξελέγη επίκουρος καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου. Το 1988 εξελέγη αναπληρωτής καθηγητής και το 1992 τακτικός καθηγητής.
Έχει παραμείνει μεγάλα διαστήματα ως επισκέπτης ερευνητής στα Πανεπιστήμια Στάνφορντ (1989), Πρίνστον (1997) και Οξφόρδης (2005). Δικηγορεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στο Στρασβούργο. Στις 13 Φεβρουαρίου 2004 διορίστηκε υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης στην κυβέρνηση Κώστα Σημίτη, θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι και τις 10 Μαρτίου, οπότε και ορκίστηκε η κυβέρνηση Καραμανλή.
Έχει υπάρξει ιδρυτικό μέλος και γενικός γραμματέας της Ένωσης Ελλήνων Συνταγματολόγων, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (1989–1990), μέλος της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (1997 – 2002), πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου κ.ά. Αρθρογραφεί τακτικά σε εφημερίδες όπως Το Βήμα, Τα Νέα, Η Καθημερινή κ.ά. Στις 17 Φεβρουαρίου 2015 ανακοινώθηκε η υποψηφιότητά του για τη θέση του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας.
Σχόλια Facebook