Με νέο σχήμα η Παμμακεδονική Ομοσπονδία Αυστραλίας
Μελβούρνη.- Σύμφωνα με Δελτίο Τύπου που εξέδωσε η Παμμακεδονική Ένωση Αυστραλίας, μετά το Συνέδριο του περασμένου Μαίου, ως συντονιστικό τους ηγέτη, εξέλεγαν τον Πρόεδρο της Παμμακεδονικής Ένωσης Μελβούρνης, κ. Παναγιώτη Ιασωνίδη.
Ειδικότερα το Δελτίο Τύπου της Παμμακεδονικής, έχει ως ακολούθως:
«Μετά το συνέδριο των Παμμακεδονικών Ενώσεων στη Μελβούρνη στις αρχές Μάη 2017 και τη συμφωνία των αντιπροσώπων των Ενώσεων Δυτικής Αυστραλίας, Κουinσλάνδης, Νότιας Αυστραλίας και Βικτωρίας για διεύρυνση της βάσης, προσέλκυση περισσοτέρων μακεδονικών σωματείων στις πολιτειακές Ενώσεις των Μακεδόνων, την αναβάθμιση της διοίκησης και την προσαρμογή της στα σύγχρονα τεχνολογικά δεδομένα, οι ηγέτες των Παμμακεδονικών Ενώσεων στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης που είχαν την περασμένη εβδομάδα, αποφάσισαν να εκλέξουν ως συντονιστικό τους ηγέτη, τον Πρόεδρο της Παμμακεδονικής Ένωσης Μελβούρνης, κ. Παναγιώτη Ιασωνίδη.
Ως συντονιστής της Παμμακεδονικής Ομοσπονδίας Αυστραλίας (πλην της ηγεσίας της Παμμακεδονικής Ν.Ν.Ουαλάις, που δεν έλαβε μέρος στις συσκέψεις που προηγήθηκαν), ο κ. Ιασωνίδης θα παραστεί στο επερχόμενο συνέδριο των Παμμακεδονικών Ενώσεων Αμερικής, Καναδά, Ευρώπης και Αυστραλίας, που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη, την Κυριακή 23 Ιουλίου 2017.
Το Συνέδριο θα ανοίξει τις εργασίες του στην αίθουσα τελετών της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, παρουσία των ελληνικών πολιτικών, πολιτειακών και εκκλησιαστικών αρχών. Η πρώτη ημέρα του Συνεδρίου, οργανώνεται από το Δίκτυο Επικοινωνίας Αποδήμων Μακεδόνων, που αποτελεί τμήμα της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών και τον συντονιστή της πρώην βουλευτή και πρόεδρο της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Απόδημου Ελληνισμού, Δρ. Βασίλη Παππά, είναι αποκλειστικά επιστημονικού περιεχομένου, αφού θα παρουσιαστούν στην ολομέλεια επτά επιστημονικές ανακοινώσεις για την Αμφίπολη, τα Στάγειρα, τις πρόσφατες εξελίξεις του Μακεδονικού αλλά και θέματα που αφορούν την ομογένεια της διασποράς. Μετά το άνοιγμα του Συνεδρίου των
Παμμακεδονικών οι εργασίες τους θα συνεχιστούν στο Αλεξάνδρειο Μέγαρο, στο Δίον στις 24 και 25 Ιουλίου 2017.
«Αποτελεί κοινή επιδίωξη των ηγετών των Παμμακεδονικών Ενώσεων η άμεση συνεργασία μας, η ευχερέστερη επικοινωνία μας με την Ελλάδα και τον μακεδονικό Ελληνισμό της Διασποράς και η αξιοποίηση του επιστημονικού δυναμικού που έχουμε στη διάθεσή μας για την εναργέστερη πλέον προβολή του πολιτισμού και της ιστορίας της Μακεδονίας» είπε ο κ. Ιασωνίδης.
«Στόχος μας είναι να αξιοποιήσουμε επίσης τις ευκαιρίες που έχουμε στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη και συνεργαζόμενοι να ζητήσουμε να ανακληθεί οποιαδήποτε αναγνώριση που έχει διαδραματιστεί μέχρι σήμερα με το όνομα «Μακεδονία», αποδιδόμενο στην ΠΓΔΜ. Η αποδόμηση του μύθου μιας εθνολογικής Μακεδονίας, θα αποτελέσει κύριο στόχο μας στα επόμενα χρόνια» πρόσθεσε ο κ. Ιασωνίδης.
Ως παναυστραλιανός συντονιστής του Εκτελεστικού Προεδρείου της Παμμακεδονικής Ομοσπονδίας Αυστραλίας, ο πρόεδρος της Παμμακεδονικής Ένωσης Μελβούρνης και Βικτωρίας καλείται να διαμορφώσει σχέσεις συνεργασίας και σύμπλευσης με τους αυστραλογεννημένους επιστήμονες ελληνικής καταγωγής, ώστε να μεθοδευτεί η στρατηγική που θα ακολουθήσει ο ελληνισμός της διασποράς αναφορικά με τη Μακεδονία στα επόμενα πέντε χρόνια.
«Αρχίσαμε μια εκστρατεία προσέγγισης με τα μακεδονικά σωματεία που είχαν αποχωρήσει από την Παμμακεδονική ή δεν είχαν ενταχθεί, στην προσπάθειά μας να αγκαλιάσουμε το μεγαλύτερο μέρος της πατριάς. Αξιοποιώντας το νέο ανθρώπινο δυναμικό που έχουμε πλέον στην Παμμακεδονική, αλλά και συνεχίζοντας τη συνεργασία μας με το Αυστραλιανό Ινστιτούτο Μακεδονικών Σπουδών και της Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών στη Θεσσαλονίκη σε θέματα που αφορούν την επιστημονική διάσταση των θεμάτων μας, έχουμε δημιουργήσει ένα σύστημα ταχείας και αποτελεσματικής εκστρατείας και αντίδρασης σε θέματα που μάς απασχολούν. Στα χρόνια που θα έρθουν, ήδη διαβλέπουμε μία αποστασιοποίηση των θέσεων των Σκοπιανών της Αυστραλίας, πολλοί από τους οποίους ακόμη διαβιώνουν συνθήματα του 1960, από τις θέσεις της ηγεσίας των Σκοπίων, η οποία έχει ήδη αποκηρύξει ως προβοκάτσια και λάθος την πολιτική του Γκρούεφσκι και των εθνικιστών οπαδών του» διευκρίνισε ο κ. Ιασωνίδης.
Ο πρόεδρος της Παμμακεδονικής Ένωσης Δυτικής Αυστραλίας, κ. Παύλος Άφκος, δήλωσε πως είναι «πεπεισμένος ότι με το νέο σχήμα της Ομοσπονδίας, δεν αποκλείουμε ομογενειακά σωματεία της Μακεδονίας να συμμετέχουν, αλλά τα ενθαρρύνουμε όλα να λάβουν ενεργή δράση. Οι επόμενες γενιές, η συνέχεια μας ενδιαφέρει άμεσα και προς αυτή την κατεύθυνση θα στραφούν οι ενέργειές μας. Εξάλλου, με τον ανασχηματισμό που έχουμε κάνει όλοι έχουμε πλέον εξίσου ευθύνη, όλες οι πολιτείες συμμετέχουν ισότιμα, και οι σχέσεις μας είναι πλέον στενές. Είμαστε Πολιτειακές Παμμακεδονικές με μια δυνατή και δυναμική φωνή» υπογράμμισε ο κ. Άφκος.
Ο πρόεδρος της Παμμακεδονικής Ένωσης Κουηνσλάνδης, κ. Δημήτρης Παπαγιάννης, και αυτός της δεύτερης γενιάς Ελληνο-Αυστραλός, τόνισε πως «η προσέγγισή μας με τις νέες τεχνολογίες έχει ήδη ξεκινήσει την επομένη του πρόσφατου Παναυστραλιανού μας συνεδρίου στη Μελβούρνη,» και συνέχισε: «Έχουμε πολλούς επιστήμονες της δεύτερης, της τρίτης ακόμη και της τέταρτης γενιάς που ασχολούνται επαγγελματικά με τις νέες τεχνολογίες. Πολλοί από αυτούς, έχουν διαπρέψει. Εμείς, και όταν αναφέρομαι στο εμείς εννοώ όλους που συμμετέχουν στον οργανωμένο χώρο, έχουμε ζητήσει την συμβολή τους. Μέχρι στιγμής, κανένας δεν αρνήθηκε να υπηρετήσει μαζί μας, να συμπλεύσουν μαζί μας, προκειμένου να πετύχουμε τους νέους μας στόχους. Δηλαδή, την ενημέρωση, την προβολή και την προώθηση του επίμαχου ζητήματος», κατέληξε ο κ. Παπαγιάννης.
Τέλος, από την Ελλάδα συμμετείχε στην τηλεδιάσκεψη, ο πρόεδρος της Παμμακεδονικής Ένωσης Νότιας Αυστραλίας, κ. Ευάγγελος Τσιαπαρής, ο οποίος επισκέπτεται την γενέτειρα οικογενειακώς αυτές τις μέρες.
«Είμαι αισιόδοξος πως θα συνεχίσουμε το προοδευτικό πρόγραμμα που έχουμε ξεκινήσει ως Πολιτειακές Παμμακεδονικές, καθώς και ως τριτοβάθμιος, Παναυστραλιανός φορέας» εννοώντας ο κ. Τσιαπαρής, προφανώς, την Παμμακεδονική Ομοσπονδία Αυστραλίας. Ο κ. Τσιαπαρής τόνισε ότι «θα συνεργαστούμε με όλους τους ομογενειακούς φορείς, καθώς και με τα θεσμικά όργανα της Ελλάδας, προκειμένου να αναδείξουμε το επίμαχό μας θέμα διεθνώς. Κανείς δεν αμφισβητεί την ιστορία μας. Αυτό θα προβάλλουμε στην ευρύτερη κοινωνία, ξεκινώντας από την πολυπολιτισμική κοινωνία της Αυστραλίας. Σεβόμαστε τον συμπολίτη μας που κατάγεται από την γείτονα χώρα, βόρεια της Μακεδονίας μας, και απαιτούμε να σεβαστεί ο συμπολίτης μας την ιστορία μας και να μην προκαλεί με ψεύδη».
Σχόλια Facebook