ΑΝΑΛΥΣΗ: Οι απόψεις του ΥΠΕΣ για την ψήφο και οι Απόδημοι Έλληνες
ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ
Τη φορά αυτή στο πολυμιλημένο θέμα της ψήφου των Αποδήμων Ελλήνων Ψηφοφόρων, αναφέρθηκε ο Γενικός γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών Κώστας Πουλάκης, μιλώντας από το συνέδριο της «Συν-πραξις».
Ο κ. Πουλάκης ανήκει στο Υπουργείο το οποίο θα καταθέσει το Νομοσχέδιο στη Βουλή (αν ποτέ κατατεθεί). Για το λόγο αυτό, ενσκήψαμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στα όσα είπε. Τα αποκωδικοποιήσαμε δε ως ακολούθως:
Πρώτον. Σε τι χρειάζεται να δηλώνει ένας κυβερνητικός παράγοντας ότι η κυβέρνηση θα κάνει διάλογο; Τον διάλογο τον συνεννοείται με τα κόμματα και τον κάνει! Αλλά μια και τον προαναγγέλλει δεσμευτικά (;) ο κ. Γενικός, τίθεται το ερώτημα, ποιοι είναι οι «εμπλεκόμενοι φορείς»; Μήπως ο κ. Πουλάκης εννοεί τα κόμματα, τα προξενεία-Πρεσβείες, τα Ταχυδρομεία κλπ.; Και τι διάλογο θα κάνουν; Πως θα προστατέψουν «εαυτούς και αλλήλους» από την ψήφο των εκτός Ελλάδος Ελλήνων ψηφοφόρων;
Πάλι για τους Απόδημους Έλληνες, χωρίς τους Απόδημους Έλληνες;
Διότι όλη η αγωνία τους, αυτή τουλάχιστον που προκύπτει από τα λεχθέντα, είναι μία! Πως θα αποδυναμώσουν την ψήφο των Αποδήμων! Θα την «στριμώξουμε» στο Επικρατείας; Θα την «παγιδέψουμε» στις Περιφέρειες Εξωτερικού; Θα την δυσκολέψουμε στήνοντας κάλπες στο εξωτερικό; Ένα πράγμα δεν θέλει η Κυβέρνηση: Να μπορεί η ψήφος των εκτός Ελλάδος Ελλήνων Ψηφοφόρων να εξελιχθεί σε καθοριστικό παράγοντα της εκλογής μιας κυβέρνησης!
Δεύτερο. Προσφέρει (;) ψήφο άνευ πολιτικού βάρους! Και τι επικαλείται; Ότι, λέει, οι απόδημοι ψηφοφόροι απουσιάζουν πολλά χρόνια στο εξωτερικό! Αλλά τα «πολλά χρόνια» δεν εμποδίζουν το σύστημα να επιβάλει ΕΝΦΙΑ σε ανθρώπους που έχουν να πατήσουν στην Ελλάδα 40 ή και περισσότερα χρόνια! Δεν εμποδίζει τις Ένοπλες Δυνάμεις να «κυνηγάνε» ακόμα και σαραντάχρονους Απόδημους για να υπηρετήσουν τη θητεία τους, ασχέτως αν ποτέ δεν θα ζήσουν στην Ελλάδα! Δεν θεωρείται κριτήριο η πολυετής απουσία, ούτε το αν γεννήθηκες στο εξωτερικό, σε απαλλάσσει από τη φορολογία για την «καλύβα» του παππού στο χωριό!
Τρίτο. Τι προσφέρουν (;) λοιπόν; 5-10 Έδρες βουλευτών, που θα τους εκλέγουν οι ψηφοφόροι κάτοικοι εξωτερικού και οι οποίοι «θα πρέπει να διαγραφούν από τους εκλογικούς καταλόγους των Δήμων που ανήκουν τώρα και να εγγραφούν σε ειδικούς εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού»! Τι να πει κανείς εδώ! Θα αρκεστούμε σε τούτο: η πρόταση αυτή και περιπαικτική για τον Απόδημο Ελληνισμό είναι και αντισυνταγματική (και ας μην είμαστε συνταγματολόγοι). Αντισυνταγματική γιατί προσδιορίζει τον αριθμό των βουλευτών που θα εκλέγονται στις Περιφέρειες εξωτερικού (αν ποτέ ήθελε συσταθούν) κατά την κυβερνητική επιθυμία και όχι «με βάση το νόμιμο πληθυσμό της περιφέρειας…» (Άρθρο 54 Παρ. 2)
Περιπαικτική δε, διότι ποια πρακτική αξία μπορεί να έχει η παρουσία «5-10» βουλευτών στη Βουλή των 300ων, εκλεγμένων από τους ψηφοφόρους εξωτερικού, δηλαδή, ένας από Αυστραλία, δύο από Αμερική κλπ; Καμία. Απλώς θα αποτελούν το «φύλλο συκής» του ελληνικού κράτους ότι τάχατες συμμορφώθηκε με το Σύνταγμα! (Να το πούμε με άλλα λόγια: Θα «κλείσουν» το στόμα των Αποδήμων που ζητούν ψήφο!)
Τέταρτο. Το περίεργο είναι ότι αυτά προτείνονται από μία ΑΡΙΣΤΕΡΗ κυβέρνηση η οποία πρεσβεύει και προσπάθησε να επιβάλλει την ΑΠΛΗ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ!
Πέμπτο. Και εάν οι «5-10» έδρες είναι εμπαιγμός (αφού ούτε δύναμη θα διαθέτουν στη Βουλή, ούτε τα προβλήματα της ομογένειας θα μπορούν πρακτικά να προωθούν), η αιτιολογία για την οποία ο κ. Πουλάκης αρνείται να αποδεχθεί τους Απόδημους Έλληνες Ψηφοφόρους ως αυτό που ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΙΝΑΙ, δηλαδή ΕΤΕΡΟΔΗΜΟΤΕΣ, είναι, επιεικώς, παρεξηγήσιμη.
Τι μας λέει; Ότι το να αντιμετωπίζονται ως ετεροδήμοτες οι Απόδημοι “…έχει «τεχνικές δυσκολίες, αφετέρου δημιουργεί τον προβληματισμό ότι τυχόν μαζική άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των Ελλήνων του εξωτερικού είναι πιθανό να επιδρούσε καταλυτικά στη λήψη των αποφάσεων…». Σοβαρά κ. Γενικέ;
Ε, τότε μοιράστε καθρεφτάκια στους Απόδημους να μην μπλέκονται στα πόδια σας!!! Αυτό λέει το Σύνταγμα, κύριε Πουλάκη; Ωραίες απόψεις καταθέσατε για προβληματισμό στο «Τhink Τank Ελλήνων Επιστημόνων»!
Αλλά κ. Γενικέ, πάλι το Σύνταγμα σας διορθώνει. Το Σύνταγμα δεν ξεχωρίζει τους «εκτός» από τους «εντός» ψηφοφόρους, περιοριζόμενος ο Συνταγματολόγος στο αυτονόητο: «…η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων διενεργείται όποτε αυτό γίνεται και σε ολόκληρη την Επικράτεια»! Που σημαίνει σε απλά ελληνικά πως ο Συνταγματολόγος θέλει τους εκτός Ελλάδος ψηφοφόρους να ψηφίζουν για το σύνολο της Επικράτειας από εκεί όπου κατοικούν (ετεροδημότες) ΚΑΙ ΟΧΙ ΧΩΡΙΑ ΣΕ ΔΙΚΕΣ τους ΑΚΙΝΔΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ, ΩΣ ΑΠΟΒΛΗΤΟΙ!
Έκτο. Α, και επειδή σπεύσατε να καλυφθείτε (νομίζετε) πίσω από την απόφαση του «Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου» ότι τα σχετικά με την ψήφο των αποδήμων «πρέπει αναπόφευκτα να παίρνουν υπόψη τις εθνικές ιδιαιτερότητες», είμαστε πεπεισμένοι ότι δεν θα μπορέσετε να πείσετε το ίδιο Δικαστήριο πως αποτελεί τάχα «εθνική ιδιαιτερότητα» η «προφύλαξη» του πολιτικού συστήματος και της κυβερνητικής καρέκλας, από την ψήφο των εκτός Ελλάδος Ελλήνων ψηφοφόρων!
Σχόλια Facebook