Λίστα με αιτήματα και τελεσίγραφο να «συμμορφωθεί» έλαβε το Κατάρ
Οι κυρώσεις έχουν διακόψει τις κύριες οδούς εισαγωγής αγαθών, οδικώς από τη Σαουδική Αραβία και μέσω της θάλασσας από μεγάλα φορτηγά πλοία με κοντέινερ που έχουν βάση τα Εμιράτα.
Συντάκτες της λίστας είναι οι κυβερνήσεις της Σαουδικής Αραβίας, των Εμιράτων, του Μπαχρέιν και της Αιγύπτου. Συνοδεύεται και από τελεσίγραφο 10 ημερών προκειμένου να ικανοποιηθούν αυτά τα αιτήματα.
Μεταξύ αυτών: να κλείσει το Al Jazeera, να κλείσει η τουρκική στρατιωτική βάση, να περιοριστούν οι σχέσεις με το Ιράν, να παραδοθούν όλοι οι ύποπτοι για υποθέσεις τρομοκρατίας, να διακοπούν οι σχέσεις με την Μουσουλμανική Αδελφότητα της Αιγύπτου, την Χεζμπολάχ του Λιβάνου, το Ισλαμικό Κράτος, την αλ Κάιντα κλπ.
Το ρόλο του μεσολαβητή στην υπόθεση έχει αναλάβει το Κουβέιτ. Το Κατάρ αρνείται κατηγορηματικά όσα του αποδίδουν.
Η διαμάχη έχει ανοίξει ρήγμα στις σχέσεις κύριων συμμάχων των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, με τον Ντόναλντ Τραμπ να υποστηρίζει σκληρά μέτρα εναντίον του Κατάρ, ενώ τα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας να παραμένουν ουδέτερα.
Το Κατάρ υπολογίζει στην Τουρκία, ενώ συνομιλεί και με την Ρωσία. Στις αρχές της εβδομάδας διεξήγαγε στρατιωτικά γυμνάσια με την Τουρκία, κάνοντας εμφανή επίδειξη της στενής συμμαχίας με τον Ερντογάν.
Ο υπουργός Εξωτερικών, σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν αλ Θάνι, είπε ότι η Ντόχα είναι έτοιμη να «συνομιλήσει και να απαντήσει» στις ανησυχίες των άλλων αραβικών κρατών του Κόλπου, σε διάλογο με αρχές, αλλά τόνισε ότι πρώτα πρέπει να αρθούν οι κυρώσεις.
Newsroom ΔΟΛ
Φωτοφραφία: Ο ορίζοντας με τους δεκάδες ουρανοξύστες στην Ντόχα (Φωτογραφία: Reuters )
Σχόλια Facebook