Συνάντηση Ελλήνων Νεομεταναστών Αυστραλίας
Μελβούρνη.- Ήταν ένα ξεχωριστό Σαββατοκύριακο για τους νεοφερμένους της Μελβούρνης και της Αδελαΐδας, οι οποίοι, τα τελευταία χρόνια, αναζητώντας ένα καλύτερο αύριο εγκατέλειψαν την Ελλάδα της κρίσης και με μια βαλίτσα όνειρα μετανάστευσαν στην Αυστραλία.
Παρ’ όλες τις δυσκολίες και τις κατά καιρούς απογοητεύσεις, πολλοί από αυτούς αποφάσισαν να «ξεκλέψουν» λίγο χρόνο από την καθημερινότητά τους και έτσι το περασμένο Σαββατοκύριακο συναντήθηκαν στις δύο Πολιτείες, φέρνοντας μαζί τους ο καθένας τις γνώσεις, τις εμπειρίες, την καλή τους διάθεση και, φυσικά, ένα κομμάτι Ελλάδας στην ξενιτιά.
«Μαζευτήκαμε πάνω από 200 άτομα στην αίθουσα που μας παραχώρησε η Κρητική Αδελφότητα Μελβούρνης στο Brunswick, και βρεθήκαμε εκεί όλοι μαζί για ένα βράδυ που τελικά εξελίχθηκε σε ένα γεμάτο και ευχάριστο για όλους πεντάωρο» δήλωσε στο Νέο Κόσμο ο χημικός μηχανικός Πέτρος Γυφτόπουλος, ο οποίος ήλθε στην Αυστραλία το Σεπτέμβρη του 2013, με την σύζυγό του, όταν, μαζί με χιλιάδες άλλους που βίωναν στην Ελλάδα τις τραγικές συνέπειες της οικονομικής κρίσης, πήρε την απόφαση να μεταναστεύσει στην Αυστραλία. Ο Πέτρος σήμερα είναι ο εμπνευστής της κίνησης Ε.Ν.Α. (Έλληνες Νεομετανάστες Αυστραλίας 2010+) της Μελβούρνης που στόχο έχει να γεφυρώσει το χάσμα και να φέρει πιο κοντά τους νεομετανάστες όχι μόνο της Μελβούρνης αλλά και της Αυστραλίας γενικότερα.
«Η επόμενη συνάντησή μας στη Μελβούρνη δεν έχει καθοριστεί ακόμα αλλά αυτό το Σαββατοκύριακο θα ταξιδέψω στο Σίδνεϊ και την Κυριακή πρόκειται να έρθω σε επαφή και να κάνω την πρώτη μου γνωριμία με νεοφερμένους ομογενείς που ζουν εκεί» λέει ο Πέτρος, ενώ στη σελίδα που έχει ο ίδιος δημιουργήσει έχουν εγγραφεί μέσα σε λίγες εβδομάδες πάνω από 1.200 μέλη, ο αριθμός των οποίων αυξάνεται διαρκώς.
«Στην ομάδα που έχουμε δημιουργήσει απαγορεύονται τα αρνητικά σχόλια και οι πολιτικές συζητήσεις. Είμαι πολύ κάθετος σ’ αυτό και έχει συμβεί να διαγράψω μέλη. Εμείς δημιουργήσαμε την ομάδα για να κάνουμε θετικά πράγματα. Προσφέρουμε αφιλοκερδώς ό,τι μπορούμε. Μερικοί, για παράδειγμα, κάνουν μαθήματα Αγγλικών χωρίς να πληρώνονται. Κάποιος μπορεί να χρειάζεται βοήθεια με το βιογραφικό του. Τον βοηθάμε και βρίσκει δουλειά. Κάνουμε εκδηλώσεις όπου οι νεομετανάστες Έλληνες έρχονται οικογενειακώς και τα παιδιά επικοινωνούν μεταξύ τους και είναι ευλογία να βλέπεις τη χαρά και την ικανοποίηση στα πρόσωπά τους. Γιατί, ας μη γελιόμαστε, εκείνο που τους λείπει είναι, πάνω απ’ όλα, η επικοινωνία με άλλα παιδιά που μιλούν την ίδια γλώσσα» λέει ο Πέτρος.
«Επίσης, οι περισσότεροι, γνωρίζοντας τη γλώσσα του τόπου, θα πρέπει να προωθήσουμε το ελληνικό πνεύμα, κάτι που δυνητικά γίνεται μέσα από την καθημερινότητα. Να μη μείνουμε κλεισμένοι στο καβούκι μας. Δεν μας ταιριάζει, άλλωστε. Οι περισσότεροι είμαστε πτυχιούχοι και βρίσκουμε δουλειά. Φύγαμε από την Ελλάδα, την πατρίδα μας, που τη μάστιζε και εξακολουθεί όλο και σκληρότερα να τη μαστίζει η ανεργία, και βρεθήκαμε σε μια χώρα που μας προσφέρει την ευκαιρία να ζήσουμε ανθρώπινα. Να είμαστε ήρεμοι. Προσωπικά, το θεωρώ θείο δώρο το ότι βρήκα δουλειά στο αντικείμενό μου, έχω ηρεμία και όταν ξυπνώ το πρωί έχω την πολυτέλεια να συζητώ με τη γυναίκα μου πού θα πάμε όταν δεν δουλεύουμε».
«Προσπαθούμε, λοιπόν, να δημιουργήσουμε τις ανάλογες συνθήκες, ώστε να γεφυρώσουμε το χάσμα που υπάρχει ανάμεσα στους νεοφερμένους Έλληνες. Η προσπάθεια αποδίδει και θα συνεχιστεί» καταλήγει ο Πέτρος.
Φανερά αισιόδοξη, ιδιαίτερα θετική και ευχαριστημένη με το αποτέλεσμα της συνάντησης των νεοφερμένων που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο, 10 Ιουνίου στην αίθουσα του Παμμακεδονικού Συλλόγου, εμφανίστηκε και η ομογενής Σοφία Δημητρακοπούλου, η οποία αποφάσισε τον Ιανουάριο του 2016 να φύγει από την Ελλάδα και να επιστρέψει στην Αυστραλία για να αναζητήσει ένα καλύτερο μέλλον στην πόλη που γεννήθηκε, αλλά και να βρει τους δικούς της ανθρώπους στην ξενιτιά. Μετά την εγκατάστασή της και με την καθοδήγηση του Πέτρου Γυφτόπουλου από τη Μελβούρνη δημιούργησε την αντίστοιχη ομάδα Ε.Ν.Α. Αδελαΐδα και μέσα από την σελίδα τους στο Facebook έχει ήδη μέσα σε μόλις πέντε εβδομάδες δημιουργηθεί μια μικρή κοινότητα με περίπου 100 μέλη που αυξάνονται συνεχώς.
«Η ανταπόκριση όλων και τα σχόλιά τους για την συνάντηση και το εγχείρημά μας, ήταν ιδιαίτερα συγκινητικά και ενθαρρυντικά και αυτό μας δίνει τη δύναμη και τη θέληση να συνεχίσουμε» εξηγεί η Σοφία, η οποία προέρχεται από καλλιτεχνική οικογένεια και έχει ήδη δημιουργήσει την δική της πενταμελή ελληνική μουσική ορχήστρα στην Αδελαΐδα με την επωνυμία «Φλόγα».
«Πρωταρχικός μου στόχος είναι η αμφίδρομη ανταλλαγή συναισθημάτων. Μέλημά μου είναι να δώσω και να πάρω αγάπη και σταδιακά όλοι μαζί σαν μια μεγάλη παρέα να γεφυρώσουμε την απόσταση μεταξύ των νεομεταναστών» λέει η 29χρονη, η οποία γεννήθηκε στην Αδελαΐδα και στα εννέα της χρόνια επέστρεψε με τους γονείς της στην Ελλάδα.
«Πριν από ένα χρόνο περίπου, αποφάσισα να επιστρέψω και να δημιουργήσω εδώ μια νέα ζωή, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ξεχνώ την πατρίδα μας, η οποία είναι πάντα στην καρδιά και το μυαλό μου, γι’ αυτό και από την πρώτη στιγμή που πάτησα το πόδι μου εδώ, ένιωσα την ανάγκη να ψάξω να βρω τους δικούς μου ανθρώπους, όλους αυτούς που, όπως και εγώ, πήραν τη μεγάλη απόφαση να αφήσουν την πατρίδα» λέει η Σοφία στο Νέο Κόσμο, ενώ έχει ήδη δρομολογήσει την επόμενη συνάντηση της ομάδας της που θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο μήνα.
«Δίχως όλους αυτούς που ήρθαν την πρώτη μας συνάντηση, δεν θα υπήρχε και η ομάδα μας, γι’ αυτό θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους και καθέναν ξεχωριστά για την τιμή που μας έκαναν και τη χαρά που μας έδωσαν, να βρεθούν εδώ, να συζητήσουν, να μοιραστούν μαζί μας τις εμπειρίες, τα όνειρα, τις ανησυχίες και τους φόβους τους και τραγουδώντας μαζί μας να φέρουν τη ζεστασιά της πατρίδας ακόμα πιο κοντά μας.
«Όλοι μαζί φέραμε την Ελλάδα μας εδώ» κατέληξε η Σοφία Δημητρακοπούλου.
Πηγή:Neoskosmos.com
Σχόλια Facebook