Παρουσιάστηκε Ο Ψηφιακός Χάρτης για τον Απόδημο Ελληνισμό
Θεσσαλονίκη.- Ο ψηφιακός χάρτης της ελληνικής Διασποράς (GreekDiasporaMap), παρουσιάστηκε σε εκδήλωση που διοργάνωσαν το υπουργείο Εξωτερικών, η γενική γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και το SouthEastEuropean Studies at Oxford (SEESOX) στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Πρόκειται για την πρωτοποριακή ψηφιακή καταγραφή και απεικόνιση του συνόλου της ελληνικής παρουσίας στο εξωτερικό, η οποία ξεκίνησε το 2015, με τη συνδρομή των κατά τόπους αρχών του υπουργείου Εξωτερικών.
«Είναι χαρά για μένα, που ο ψηφιακός αυτός χάρτης παρουσιάζεται στη Θεσσαλονίκη, που είναι η διαχρονική έδρα του απόδημου ελληνισμού» τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Αμανατίδης, υπογραμμίζοντας ότι η πρωτοβουλία αυτή έγινε πράξη, υπό την καθοδήγηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, με τη συμβολή της γενικής γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και τη συνεργασία των επιστημόνων, υπό τους καθηγητές Όθωνα Αναστασάκη και Αντώνη Καμάρα.
«Υλοποιούμε μια προγραμματική μας δέσμευση δύο χρόνια μετά, έτσι ώστε η ελληνική Διασπορά, αποκτά ένα σύγχρονο διαδραστικό και προσβάσιμο προς όλους εργαλείο, ένα όχημα για την περαιτέρω ενδυνάμωση των σχέσεων της με τη μητέρα – πατρίδα, αλλά και ένα δυναμικό δίκτυο αλληλεπίδρασης των Ελλήνων του εξωτερικού μεταξύ τους» είπε ο κ. Αμανατίδης και απευθύνοντας «ανοιχτή πρόσκληση» προς την ελληνική ομογένεια να πλαισιώσει το εγχείρημα και να συμβάλει στην προσπάθεια για την περαιτέρω ανάπτυξη του, τόνισε : «Αυτός ο χάρτης μας ενθαρρύνει ώστε να αντιπαλέψουμε κάθε αντιξοότητα».
«Η κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός δίνει μεγάλη σημασία στην ανάδειξη της Θεσσαλονίκης, ως κέντρο διεθνών πολιτικών πρωτοβουλιών και της περιοχής της ΝΑ Ευρώπης. Αυτό δείχνει άλλωστε και η πραγματοποίηση του αυριανού Ανώτατου Συμβούλιου Συνεργασίας Ελλάδας – Ισραήλ και η τριμερής συνάντηση κορυφής Ελλάδας- Κύπρου- Ισραήλ» συνέχισε ο κ. Αμανατίδης και πρόσθεσε:
«Έτσι εκτιμώ ότι είναι ώριμες οι συνθήκες ώστε να συζητήσουμε και για το Κυβερνείο (Παλατάκι) και την αξιοποίησή του και ως πρόταση θα έθετα να είναι έδρα όλων των δομών της Διασποράς (Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού, Μουσείο της Διασποράς), με ταυτόχρονη απόδοσή του στους πολίτες της Θεσσαλονίκης ως χώρος πολιτισμού, παράδοσης και τεχνών, με τη συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης, του ΥΜΑΘ και του Πανεπιστημίου, στα πλαίσια των γενικότερων πολιτικών της κυβέρνησης».
Ο κ. Αμανατίδης υπογράμμισε ότι, πέρα από τη λειτουργική του χρήση, ο ψηφιακός χάρτης αποτελεί ταυτόχρονα, μια «μορφή άσκησης μορφωτικής και πολιτιστικής διπλωματίας, η οποία πολλές φορές εισχωρεί ευκολότερα σε περιβάλλοντα, στα οποία η παραδοσιακή εξωτερική πολιτική δεν μπορεί» και δημιουργεί «σχέσεις με έθνη και λαούς, οι οποίες υφίστανται πέρα από τις αλλαγές κυβερνήσεων και πολιτικών», αλλά πρωτίστως «είναι η μοναδική που μπορεί να προσεγγίσει τους νέους ανθρώπους και ένα ευρύ φάσμα κοινού με πολιτιστικά ενδιαφέροντα». Επεσήμανε ότι μέσω του ψηφιακού χάρτη αλλά και την ευρύτερη συνεργασία με αναγνωρισμένα ιδρύματα του εξωτερικού προωθείται η δυναμική προβολή των ελληνικών σπουδών «ως βάσεις του ανθρωπισμού και απαρχή του δυτικού πολιτισμού» και η προσπάθεια για «την ίδρυση πανεπιστημιακών εδρών Αρχαίων Ελληνικών, Βυζαντινών και Νεοελληνικών σπουδών σε πανεπιστήμια του εξωτερικού» και σημείωσε:
«Στα αμέσως επόμενα βήματά μας εντάσσονται ο εμπλουτισμός του ψηφιακού χάρτη με δεδομένα του υπουργείου Παιδείας (ομογενειακά σχολεία, ομογενειακά διδακτήρια), όπως και η επέκταση της συνεργασίας με το υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, ώστε ο ψηφιακός χάρτης να μετεξελιχθεί σε ψηφιακό χάρτη όλου του Ελληνισμού».
Από την πλευρά του ο υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ εστίασε στην σημαντικές δυνατότητες και προοπτικές που ανοίγονται με την δημιουργία αυτής της ψηφιακής πλατφόρμας για την επικοινωνία, την καταγραφή, την διασύνδεση της ομογένειας με τη χώρα, με τις κοινότητες και μεταξύ τους.
«Η ψηφιακή πλατφόρμα είναι αυτό που πραγματικά έλλειπε γιατί πρέπει επιτέλους να μετρήσουμε τις δυνάμεις μας, να ενώσουμε σε αυτή την πλατφόρμα, όλη την ομογένεια» είπε ο κ. Κουίκ, εξαίροντας τις προσωπικές προσπάθειες του συναδέλφου του, Γιάννη Αμανατίδη, με «την αμέριστη συμπαράσταση» του υπουργού Νίκου Κοτζιά, για την επιτέλεση αυτού του έργου. Πρόσθεσε ότι, μέσω αυτού του ψηφιακού εργαλείου, μπορούν να ενθαρρύνονται και μια σειρά από άλλες δραστηριότητες και πρωτοβουλίες, που αφορούν την επικοινωνία μεταξύ της χώρας με την ομογένεια, όπως οικονομικές, ή εκπαιδευτικές δράσεις. Συμφώνησε με την πρόταση του Ι. Αμανατίδη για την αξιοποίηση του Κυβερνείου και τον ρόλο της Θεσσαλονίκης σε ότι αφορά τον απόδημο ελληνισμό. Τέλος, κάνοντας μια ιστορική διαδρομή του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, σημείωσε ότι ο απόδημος ελληνισμός, «αυτοργανωμένος και αυτοχρηματοδοτούμενος» μπορεί «να πάρει ξανά μπροστά» και να υπηρετήσει τον συνταγματικό του ρόλο, ως μια δεξαμενή σκέψης, ως ένας ισχυρός σύμβουλος της πολιτείας, «με αυτοργάνωση και με έδρα τη Θεσσαλονίκη».
«Να εκφράσω τις ευχαριστίες μου στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών» τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής Απόδημου Ελληνισμού, Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης και πρόσθεσε : «Είναι ένα από τα βήματα, που αποτυπώνουν τη βούληση να παίξει ο απόδημος ελληνισμός τον ουσιαστικό του ρόλο». Ο κ. Τριανταφυλλίδης αναφέρθηκε σε σχετικές πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί τόσο από το ΥΠΕΞ, όσο και από τη γραμματεία απόδημου ελληνισμού και σημείωσε ότι μέσα στους επόμενους στόχους είναι η ενίσχυση της διασύνδεσης της ομογένειας με την αξιοποίηση και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και μέσω των δορυφορικών καναλιών της δημόσιας τηλεόρασης. «Να παντρέψουμε την ΕΡΤ με τον Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας» ανέφερε ο κ. Τριανταφυλλίδης, ως ένα βήμα, για την ψηφιακή διάδοση της γλώσσας στη Διασπορά.
Ο ψηφιακός χάρτης για την ελληνική Διασπορά (GreekDiasporaMap) θα είναι προσβάσιμος σε όλους τους Έλληνες πολίτες και διαδραστικός ώστε να εμπλουτίζεται διαρκώς με δεδομένα για την παρουσία της ελληνικής Διασποράς σε όλο τον κόσμο. Ο ψηφιακός χάρτης αποτέλεσε την έμπνευση για την έναρξη μιας μόνιμης πλέον συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης (SouthEastEuropeanStudiesatOxfo rd – SEESOX), η οποία πλέον επικυρώθηκε και επίσημα στο τέλος της εκδή
Ο γενικός γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού Μιχάλης Κόκκινος τόνισε ότι «λιθαράκι- λιθαράκι» έγινε αυτή η προσπάθεια, υπηρετώντας την κατεύθυνση που έδωσε ο ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς «να φτιάξουμε γέφυρες να ενώσουμε τη μητέρα πατρίδα με τη διασπορά της» και εξαίροντας την προσωπική συνεισφορά του υφυπουργού, Γιάννη Αμανατίδη τόνισε : «Λογιέται η Ελλάδα χωρίς τη διασπορά της; Όχι». Υπογράμμισε, ότι ο ελληνισμός είναι μια έννοια που φτάνει πιο πέρα από τη χώρα και το έθνος και «η παγκόσμια κοινότητα έχει ανάγκη να κρατηθεί από τις αξίες» του ελληνισμού, «που είναι πιο μεγάλος από μας, μας ξεπερνά, είναι οι Έλληνες και οι φίλοι τους, είναι και οι φιλέλληνες».
Πηγή: analitis.gr
Σχόλια Facebook