Ελληνες του Κατάρ: Υπάρχει πανικός, έχουμε αποκλεισμό

Κατάρ.- Ωρες αγωνίας ζουν οι περίπου 3.000 Έλληνες που ζουν στην Ντόχα και στις υπόλοιπες μεγάλες πόλεις του Κατάρ.

Αιτία, η απόφαση της Σαουδικής Αραβίας, της Αιγύπτου, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, του Μπαχρέιν, της Υεμένης, των Μαλδίβων, της Λιβύης και του Μαυρίκιου να διακόψουν τις διπλωματικές σχέσεις με τη χώρα και να κλείσουν τα σύνορά τους.

Οι περισσότεροι από τους εκεί Έλληνες είναι υψηλόβαθμα στελέχη εταιρειών. Ζουν με τις οικογένειές τους και ακολουθούν τον αραβικό τρόπο ζωής, ώστε να συμβιώνουν αρμονικά με την τοπική κοινωνία.

Οι περισσότεροι Έλληνες του Κατάρ έτρεξαν στα σουπερμάρκετ για να αγοράσουν είδη πρώτης ανάγκης, ενώ εκφράζουν και την ανησυχία τους για τον αεροπορικό αποκλεισμό τους, όπως λένε.

Το iefimerida επικοινώνησε με την κυρία Μαρία Τάστσογλου, που ζει μαζί με τον σύζυγό της και το μόλις 1,5 έτους παιδί τους στο Κατάρ τα τελευταία χρόνια: «Η κατάσταση στο Κατάρ για εμάς τους Έλληνες δεν έχει αλλάξει. Συνεχίζουμε και πηγαίνουμε κανονικά στις δουλειές μας και γενικότερα ζούμε την καθημερινή μας ρουτίνα. Αισθανόμαστε ασφαλείς, όπως όλα αυτά τα χρόνια που ζούμε στο Κατάρ, και αναμένουμε να διευθετηθούν τα θέματα που έχουν προκύψει. Προφανώς δεν γνωρίζουμε λεπτομέρειες διότι δεν είμαστε πολιτικά ενεργοί. Από χθες υπάρχει μια σχετική αναστάτωση σε ό,τι αφορά τις προμήθειες που έσπευσε πολύς κόσμος να προμηθευτεί κάποια είδη, όπως νερό και τρόφιμα μακράς διάρκειας, είναι και περίοδος Ραμαζανιού που πάντα είναι πιο αυξημένες οι αγορές αυτών των προϊόντων. Όμως επηρεάστηκε ο κόσμος από όσα ακούγονται και σε μερικά είδη άδειασαν τα ράφια. Επίσης ενημερώθηκα και για κάποιες κινήσεις που έγιναν να βγάλουν χρήματα κάποιοι από τις τράπεζες. Έχω οικογένεια, ένα μωρό 1,5 έτους. Την Πέμπτη έρχομαι Ελλάδα. Είχα βγάλει εισιτήριο και ελπίζω ότι θα ταξιδέψω, παρά τις απαγορεύσεις».

Η κυρία Μαρία Καραχάλιου, που ζει στην Ντόχα με τον σύζυγό της και τα δύο παιδιά της την τελευταία δεκαετία, λέει από την πλευρά της: «Το βασικότερο πρόβλημα των Ελλήνων είναι πως έχουν ακυρωθεί πτήσεις και δεν μπορούμε να πετάξουμε παρά μόνο με την αεροπορική εταιρεία που διαθέτει το Κατάρ. Τρομοκρατηθήκαμε από αυτή την εξέλιξη. Δεν μπορούμε να επιστρέψουμε στην Ελλάδα. Έχουν αποκλειστεί οι πτήσεις από σήμερα το πρωί. Μονό με την εταιρεία του Κατάρ μπορούμε να ταξιδέψουμε. Κάτι αντίστοιχο είχε συμβεί και το 2014, όταν είχαμε βιώσει ακόμη έναν διπλωματικό αποκλεισμό».

«Πήγαμε και εμείς στα σουπερμάρκετ για να πάρουμε τα απαραίτητα. Τα ράφια αδειάζουν ώρα με την ώρα. Επικρατεί πανικός. Ήταν όλοι τρομοκρατημένοι. Θεωρώ βέβαια ότι θα ξεπεράσουμε τα προβλήματα και παραμένουμε ψύχραιμοι», προσθέτει η κυρία Καραχάλιου, που τονίζει ότι, παρά τις εξελίξεις, τόσο η ίδια όσο και η οικογένεια της θα παραμείνουν στο Κατάρ.

«Καλώς ή κακώς, ο φόβος υπάρχει. Για να φύγεις από εδώ και να πας σε άλλη αραβική χώρα πρέπει να κάνεις μεγάλη πορεία. Ο μόνος λόγος για να γυρίσουμε στην Ελλάδα είναι για διακοπές και θα το κάνουμε σε δύο εβδομάδες που κλείνουν τα σχολεία. Από εκεί και πέρα θα δούμε. Οι Έλληνες που έχουν μεταναστεύσει πρόσφατα στη χώρα είναι περισσότερο φοβισμένοι. Το άγχος πάντως υπάρχει. Είναι ένα κράτος που δεν υπάρχει δημοκρατία», συμπληρώνει.

Η κυρία Βασιλική Χίνη, μοριακή βιολόγος που ζει μαζί με τον σύζυγό της τα τελευταία εννιά χρόνια στην αραβική χώρα, παραμένει ψύχραιμη, αλλά όπως όλοι οι Έλληνες που ζουν εκεί, πήγε αμέσως στο σουπερμάρκετ για να εφοδιαστεί με τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης: «Μας επηρεάζει αυτή η κατάσταση, αλλά ζήσαμε κάτι αντίστοιχο το 2014. Τότε βέβαια δεν είχαμε τον αεροπορικό αποκλεισμό. Υπάρχει ένας πανικός που δεν έχει λογική αυτές τις ώρες. Εγώ πήρα κοτόπουλο και φρέσκο γάλα. Υπάρχουν κι άλλοι προμηθευτές που μπορούν να καλύψουν το κενό. Εγώ πήγα να πάρω πράγματα από το σουπερμάρκετ. Οι Έλληνες πήγαν στα σουπερμάρκετ, ειδικά όσοι έχουν παιδάκια. Δεν ξέρουμε πώς θα εξελιχθεί αυτή η κατάσταση. Μπορεί να λυθεί σε λίγους μήνες, μπορεί να λυθεί σε περισσότερο διάστημα. Αν είναι να φύγουμε από το Κατάρ, θα πάμε σε άλλη χώρα και όχι στην Ελλάδα. Η κατάσταση εδώ είναι ασταθής και μπορεί να χρειαστεί να φύγουμε. Ίσως τώρα να έχουμε έναν λόγο παραπάνω να φύγουμε. Προσωπικά δεν θα επέλεγα να μείνω κάπου μόνο για συναισθηματικούς λόγους».

Παρά τις κρίσιμες ώρες, η κυρία Χίνη επισημαίνει ότι οι Έλληνες που ζουν και εργάζονται στο Κατάρ παραμένουν στη χώρα: «Το ξέρουμε πως στην Ελλάδα είναι δύσκολη η κατάσταση. Πρέπει όμως να είμαστε ψύχραιμοι γιατί οι κινήσεις πανικού δεν βοηθούν. Οι Έλληνες δεν έχουν φύγει από το Κατάρ, παρά την αναστάτωση».

 

πηγή: iefimerida.gr