Ο ΥΦΥΠΕΞ κ. Τέρενς Κουίκ εφ όλης της ομογενειακής ύλης από το Σίδνεϊ
Σίδνεϊ.- Εντός του 2017 αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή των Ελλήνων νομοσχέδιο για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, σύμφωνα με όσα είπε ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Τέρενς Κουίκ στο Σίδνεϊ, διευκρινίζοντας, πάντως, ότι πρέπει πρώτα να γίνουν κάποιες διαδικασίες όπως η απογραφή όσων έχουν δικαίωμα ψήφου στις εκλογές της Ελλάδας, αλλά και να εξεταστούν ποιες προϋποθέσεις θα πρέπει να πληροί κάποιος, ώστε να του δοθεί αυτό το δικαίωμα.
Σε συνέντευξη που έδωσε στα ομογενειακά μέσα ενημέρωσης στο Σίδνεϊ, ο κ. Κουίκ, ουσιαστικά επανέλαβε περίπου ό,τι και οι προκάτοχοί του.
Για παράδειγμα, στο ερώτημα γιατί καθυστερεί η εφαρμογή της συμφωνίας τουριστικής βίζας με δικαίωμα εργασίας, που υπεγράφη πριν τρία χρόνια από την τότε υπουργό Τουρισμού κ. Όλγα Κεφαλογιάννη, είπε ό,τι ακριβώς μας είπε και ο γενικός γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού κ. Μιχάλης Κόκκινος, πριν ένα χρόνο περίπου.
Ότι, δηλαδή, «υπήρξε μια καθυστέρηση καθώς έπρεπε να καθοριστεί ποιος φορέας θα αναλάβει την διεκπεραίωση αυτής της συμφωνίας.
Ο φορέας αυτός θα είναι το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης του Υπουργείου Παιδείας».
Ο κ. Κουίκ τόνισε ότι το ζήτημα θα έχει τακτοποιηθεί τις αμέσως επόμενες εβδομάδες.
Στη συνέντευξή του, ο κ. Κουίκ στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη να ενισχυθεί η ελληνομάθεια.
Όσον αφορά το ΣΑΕ, είπε ότι θα αναδιοργανωθεί αλλά «πρέπει να αυτοχρηματοδοτείται και να αυτοδιαχειρίζεται τις υποθέσεις του».
Σχετικά με το εκκλησιαστικό πρόβλημα που εξακολουθεί να υπάρχει στις σχέσεις κάποιων Ελληνικών Κοινοτήτων της Αυστραλίας με την Αρχιεπισκοπή, ο κ. Κουίκ είπε ότι «η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να παίξει τον ρόλο του ειρηνοποιού στις όποιες διαφορές υπάρχουν στα σπλάχνα της ομογένειας».
Πρόσθεσε, όμως, ότι μια ενδεχόμενη λύση θα μπορούσε να στηριχθεί σε αυτό που έγινε στο παρελθόν με τις Κοινότητες Μελβούρνης και Σίδνεϊ, που έχουν εξομαλύνει τις σχέσεις τους με την Αρχιεπισκοπή.
Όπως είναι γνωστό, ο υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ, πραγματοποιεί από την Κυριακή, επίσκεψη στην Αυστραλία, όπου πρόκειται να συναντηθεί με φορείς και εκπροσώπους των Ελληνικών Κοινοτήτων, όπως και της Κύπρου.
Στην ενημέρωση που έκανε στην Επιτροπή της Βουλής για τη Διασπορά του Ελληνισμού, ο κ. Κουίκ είπε:
«Χαίρομαι που θα ξαναβρεθώ στην Αυστραλία, κοντά στον εκεί ελληνισμό, αυτή τη φορά όχι με την δημοσιογραφική μου ιδιότητα, αλλά του εκπροσώπου της ελληνικής κυβέρνησης, της Ελληνικής Δημοκρατίας.
Αναζήτησα από το αρχείο του Υπουργείου μας, αλλά και με τη βοήθεια της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και του γενικού της κ. Μιχάλη Κόκκινου, τα θέματα ή τα αιτήματα που έχει θέσει η ομογένεια σε κυβερνητικούς αξιωματούχους σε προγενέστερα ταξίδια. Θέματα ή αιτήματα, όμως, που αν αντιλαμβάνομαι σωστά, έμειναν αναπάντητα. Χάθηκαν στη πτήση της επιστροφής.
Έχω συγκεντρώσει αρκετά, τα σημαντικότερα, τα έχω επεξεργαστεί με τα αρμόδια Υπουργεία και νομίζω ότι θα μπορώ να είμαι χρήσιμος με τις απαντήσεις μου στους ομογενειακούς παράγοντες που τα έθεσαν.
Επίσης να μην έχουν καμία αμφιβολία, ότι όποιο θέμα έχω παραλείψει ή όποιο καινούργιο θέμα μου δώσουν για επεξεργασία, θα το φροντίσω άμεσα με την επιστροφή μου στην Αθήνα και το συντομότερο θα τους απαντήσω».
Στο Σίδνεϊ, αμέσως μετά την άφιξή του, ο υφυπουργός είχε δείπνο εργασίας με τα μέλη του Ελληνο-Αυστραλιανού Επιχειρηματικού Συμβουλίου.
Την Δευτέρα συναντήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας κ.κ. Στυλιανό, φορείς του εκεί ελληνισμού, το Διοικητικό Συμβούλιο της Εβραϊκής Κοινότητας (στο πλαίσιο της τριμερούς συνεργασίας Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ) και εκφώνησε ομιλία στο Πανεπιστήμιο Σίδνεϊ προς τα μέλη των ελληνικών φοιτητικών συλλόγων. Επίσης, συναντήθηκε με την πρωθυπουργό της Νέας Νότιας Ουαλίας κ. Gladys Berejiklian και τον πολιτειακό αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Luke Foley.
Στην Καμπέρα, ο κ. Κουίκ επρόκειτο να συναντηθεί με την υπουργό Εξωτερικών κ. Julie Bishop, τον ομογενή υπουργό Βιομηχανίας κ. Arthur Synodinos και με τα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας φιλίας Αυστραλίας – Ελλάδας, της οποίας πρόεδρος είναι η ομογενής ομοσπονδιακή βουλευτής κ. Julia Banks.
Στη Μελβούρνη (όπου φθάνει σήμερα Πέμπτη) ο κ. υφυπουργός θα συναντηθεί με ομογενειακούς πολιτειακούς βουλευτές και μέλη της κυβέρνησης της Βικτώριας, με το Διοικητικό Συμβούλιο του Ελληνο-Αυστραλιανού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Μελβούρνης, τον Επίσκοπο Δέρβης κ. Ιεζεκιήλ και τους προέδρους ομογενειακών συλλόγων και οργανώσεων.
Τέλος, στην Αδελαΐδα, ο κ. υφυπουργός θα έχει συναντήσεις με ομογενειακούς βουλευτές στο Κοινοβούλιο Νότιας Αυστραλίας, υπουργούς, τον αρχιδικαστή του Ανωτάτου Δικαστηρίου Νοτίου Αυστραλίας κ. Chris Kourakis, και εκπροσώπους των τοπικών ομογενειακών φορέων. Επίσης, θα επισκεφθεί το Αυστραλιανό Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού του Πανεπιστημίου Flinders.
Συνολικά, το πρόγραμμα του υφυπουργού περιλαμβάνει 55 συναντήσεις και δράσεις σε τέσσερις πόλεις. Τον συνοδεύει ο διπλωματικός σύμβουλός του κ. Βίκτωρας Μαλιγκούδης (Σύμβουλος Πρεσβείας Α’).
Σχόλια Facebook