Στη Σύνοδο Κορυφής κοιτά τώρα η κυβέρνηση για το θέμα του χρέους
Κυβερνητικοί κύκλοι σχολίαζαν το βράδυ της Πέμπτη πως «τέτοιες διαρροές από ευρωπαίους αξιωματούχους -αν και δεν είναι στην πρόθεσή τους- μας βοηθάνε τα μάλα. Διότι μας βγάζουν από το δίλημμα αν θα δεχθούμε ή θα απορρίψουμε εκ νέου τις προτεινόμενες λύσεις στο Eurogroup, που αποτελεί εξάλλου και μη θεσμικό όργανο, ώστε να πάμε στη Σύνοδο Κορυφής».
«Μικρομεσαίοι αξιωματούχοι»
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, σε ραδιοφωνική συνέντευξή του στο Πρακτορείο 104,9, σχολίασε τις διαρροές λέγοντας πως προέρχονται από «μικρομεσαίους ευρωπαίους αξιωματούχους, οι οποίοι αρέσκονται και σε διαρροές, μιλώντας για πράγματα που δεν ανήκουν καν στην αρμοδιότητα τους».
Παρατήρησε πως δεν τα έχουν καταφέρει και πάρα πολύ καλά τα επτά χρόνια της ελληνικής κρίσης, ως προς τον σχεδιασμό των ελληνικών προγραμμάτων, και συνέστησε «στους αξιωματούχους εκείνους, στους οποίους αρέσει να είναι στα ΜΜΕ και μάλιστα ανωνύμως, να ακούν καλύτερα και πιο προσεκτικά τους προϊσταμένους τους.
» Για παράδειγμα τον κ. Μοσκοβισί, ο οποίος χθες νομίζω ότι ήταν απολύτως σαφής ως προς την κατεύθυνση την οποία πρέπει να πάρει η Κομισιόν στις διαπραγματεύσεις. Περισσότερη δημοκρατία, περισσότερη διαφάνεια και προσπάθεια σοβαρή και υπεύθυνη, έτσι ώστε να βρεθεί μία λύση στις 15 Ιουνίου» είπε ο κ. Τζανακόπουλος.
Αναλυτικότερα, χθες το Bloomberg επικαλείτο πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες οι ευρωπαίοι εταίροι δεν φαίνονται διατεθειμένοι να προσφέρουν στην Ελλάδα ιδιαίτερα βελτιωμένη πρόταση για ελάφρυνση του χρέους στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου, παρά τις ελπίδες της κυβέρνησης για καλύτερη συμφωνία που θα δρομολογήσει επιστροφή στις αγορές.
Αξιωματούχοι που εμπλέκονται στις διαπραγματεύσεις διέρρευσαν πως τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης κατά πάσα πιθανότητα θα αποφύγουν να συζητήσουν συγκεκριμένα μέτρα ελάφρυνσης πέρα από τη δυνατότητα 15ετούς επέκτασης των δανείων στήριξης, η οποία τέθηκε επί τάπητος και στην προηγούμενη συνεδρίαση της ευρω-ομάδας.
Η επιμήκυνση που πρότειναν οι Ευρωπαίοι κρίθηκε ανεπαρκής από το ΔΝΤ, ενώ και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμήνυσε διά του Μπενουά Κερέ ότι θα ήταν καλό για την ελληνική οικονομία να υπάρξει άμεσα «καθαρότητα» όσον αφορά τις προοπτικές του χρέους.
Στην πράξη, η τοποθέτηση Κερέ σημαίνει πως η ΕΚΤ δεν έχει πειστεί ότι το πακέτο ελάφρυνσης που προσφέρουν οι εταίροι επαρκεί, ώστε να ενταχθούν τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, που αποτελεί κύριο στόχο της ελληνικής κυβέρνησης.
Newsroom ΔΟΛ
Σχόλια Facebook