Η Κυβέρνηση επιμένει στα …θεωρητικά μέτρα για να καλύψει τα υποχρεωτικά
Αθήνα.-“Προσχηματική δημιουργική λογιστική” και “συνειδητά ψεύδη” καταγγέλλει για τη στάση της αντιπολίτευσης κυβερνητικός αξιωματούχος μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, αναφορικά με το πολυνομοσχέδιο το οποίο ήδη βρίσκεται στη Βουλή και αναμένεται να ψηφιστεί την ερχόμενη Πέμπτη.
Προς διάψευση των ισχυρισμών της ΝΔ, το Μέγαρο Μαξίμου ρίχνει το βάρος στη σημασία των θετικών μέτρων που εμπεριέχονται στο πολυνομοσχέδιο και στηλιτεύει τη στάση που τηρεί η αντιπολίτευση, η οποία, όπως τονίζει ο ίδιος αξιωματούχος, “επιχειρεί να μειώσει τη σημασία τους για την κοινωνία για να δικαιολογήσουν την επιλογή τους να μην τα ψηφίσουν”.
Στο πλαίσιο αυτό, κυβερνητικοί αξιωματούχοι υπογράμμιζαν πως το σύνολο των μέτρων και αντιμέτρων θα τεθούν σε εφαρμογή από το 2019, αφού όλοι πλέον συνομολογούν πως θα πιαστεί ο στόχος του 2018 για πλεόνασμα 3,5%. Πέραν τούτου, σημειώνουν πως τα ισόποσα θετικά μέτρα όχι μόνο θα εφαρμοστούν, αλλά το 2021 θα φθάσουν και τα 7,5 δισ. ευρώ. Και αυτό, εξηγούν κυβερνητικές πηγές παραπέμποντας στις προβλέψεις πλεονασμάτων -και όχι δεσμευτικούς στόχους όπως τονίζουν- που εμπεριέχονται στο πολυνομοσχέδιο, διότι “με την πολιτική μας δημιουργείται ένας επιπλέον δημοσιονομικός χώρος ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ”. Για αυτό το λόγο και από το κυβερνητικό επιτελείο υπογραμμίζουν πως τα αντίμετρα είναι περισσότερα από τα μέτρα, το οποίο υπογράμμισε και ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, κατά την ομιλία του στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.
Ακριβώς πάνω σε αυτά τα στοιχεία βασίζει και την απάντηση της στα κόμματα της αντιπολίτευσης που δηλώνουν ότι πέρα από τα μέτρα, δεν θα ψηφίσουν ούτε και τα αντίμετρα. Διαβλέπει και καταλογίζει προσπάθεια εκ μέρους τους να απαξιώσουν και να υποβαθμίσουν τα θετικά μέτρα που θα εφαρμοστούν ταυτόχρονα με τα περιοριστικά μέτρα, και που αφορούν σε: επιδόματα, όπως ενοικίου, τέκνων κ.λπ., αλλά και σε κοινωνικές δομές όπως παιδικοί σταθμοί, σχολικά γεύματα, καθώς και σε φορολογικές ελαφρύνσεις φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων και μείωση του ΕΝΦΙΑ.
Τη Δευτέρα στη Βουλή, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ως προς το πόσα μέτρα θα υπάρξουν το 2018-2021, επισήμανε ότι το νομοσχέδιο φέρνει μέτρα 4,9 δισ. και ότι τα θετικά μέτρα είναι ύψους 7,5 δισ. Παράλληλα, απέκρουσε το επιχείρημα της ΝΔ ότι για να εφαρμοστούν τα αντίμετρα χρειάζεται υπέρβαση των στόχων, σημειώνοντας πως για να εφαρμοστούν τα αντίμετρα πρέπει να είμαστε εντός των στόχων. Κατηγόρησε δε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι ψαρεύει σε θολά νερά και ότι κρύβει αυτή την αλήθεια.
Θετικά μέτρα ύψους 7,5 δισ. ευρώ το 2021
Με αντίμετρα από το 2019 που το 2021 θα αγγίξουν τα 7,5 δισ. ευρώ, σχεδιάζει η κυβέρνηση τη διάθεση των πρωτογενών πλεονασμάτων, ώστε η οικονομική ανάκαμψη της χώρας και το δημοσιονομικό περιθώριο που θα δημιουργήσει να επιστραφεί στην κοινωνία, την ώρα μάλιστα που στη δημόσια συζήτηση γίνεται λόγος για μέτρα που εμπεριέχονται στο πολυνομοσχέδιο που ξεπερνούν τα 5 δισ. ευρώ.
Στοιχειοθετώντας ενδελεχώς το επιχείρημα της κυβέρνησης, πηγές της ξεκαθάριζαν πως τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί αφορούν, σε απόλυτους αριθμούς, 2,1 δισ. ευρώ για το 2019 και 1,9 δισ. για το 2020, ενώ τουλάχιστον στο ίδιο ύψος υπολογίζονται και τα αντίμετρα. Σημείωναν ότι “η πραγματική δημοσιονομική επίπτωση είναι 1% από τα μέτρα και 1% από τα αντίμετρα, με μία μικρή απόκλιση στις περικοπές των συντάξεων, όπου θα αγγίξει το 1,02%, καθώς υπολογίζεται η περικοπή επί του μεικτού”. Υπογράμμιζαν ότι τα αντίμετρα του 2019 θα εφαρμόζονται κάθε χρόνο από το 2019 και θα καταργηθούν μόνο εάν κάποια κυβέρνηση αποφασίσει να νομοθετήσει διαφορετικά στο μέλλον.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών, το 2019, από την υπεραπόδοση και την αυθόρμητη κίνηση της οικονομίας, η κυβέρνηση θα εξασφαλίσει πέραν των προβλεπόμενων αντιμέτρων ύψους 1% του ΑΕΠ, επιπλέον 660 εκατ. ευρώ τα οποία θα διατεθούν σε κοινωνικές δαπάνες του υπουργείου Εργασίας. Κατά τις εκτιμήσεις για το 2020, χωρίς παρεμβάσεις μόνο με την αυθόρμητη κίνηση της οικονομίας το πρωτογενές πλεόνασμα θα άγγιζε το 4,62% έναντι στόχου για 3,5%. Οι ίδιες πηγές διευκρίνιζαν πως αυτό το αποτέλεσμα δίνει τη δυνατότητα να προχωρήσουν επιπλέον ελαφρύνσεις 1,5% του ΑΕΠ. Για το 2021 που δεν υπάρχουν δεσμεύσεις για αρνητικά μέτρα, η κυβέρνηση θα προχωρήσει κατευθείαν σε αντίμετρα, τα οποία με τις σημερινές εκτιμήσεις θα επεκταθούν κατά 3,5 δισ. ευρώ, καθώς υπάρχει τέτοιο δημοσιονομικό περιθώριο βάσει των προβλέψεων χωρίς να χάνεται ο στόχος για πλεόνασμα 3,5%. Οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι αυτά μάλιστα τα αντίμετρα το πλεόνασμα για το 2021 εκτιμάται πως θα κλείσει στο 4.03%, έχοντας και “μαξιλαράκι” ασφαλείας 0,5%. Αυτό συνεπάγεται πως από την πρώτη εφαρμογή των αντιμέτρων το 2018, το 2021, θα διατεθούν σε κοινωνικές δαπάνες και φοροελαφρύνσεις εν είδει αντιμέτρων στην κοινωνία 7,5 δισ. ευρώ.
Σχόλια Facebook