Χρυσοφόρο κοίτασμα υδρογοναθράκων νοτιοδυτικά της Κρήτης
Κρήτη.- Νέα γιγαντιαία υποθαλάσσια κοιτάσματα υδρογονανθράκων μεταξύ Λιβύης και Κρήτης φέρνουν στο φως οι σεισμικές έρευνες της αμερικανικής γεωφυσικής εταιρείας Spectrum σε συνεργασία με την ελληνική γεωφυσική εταιρεία ΙΟΝ.
Οι έρευνες των Αμερικανών ολοκληρώθηκαν μόλις πριν από τρεις μήνες και τα επιστημονικά τους ευρήματα είναι τουλάχιστον εντυπωσιακά, ανοίγοντας παράλληλα νέες ενεργειακές προοπτικές για τη χώρα μας.
Όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες, η πρόσφατη ανακάλυψη δείχνει με βεβαιότητα ότι και ο ελληνικός θαλάσσιος χώρος κρύβει κοιτάσματα-μαμούθ και μάλιστα μεγαλύτερα από αυτά που έχουν ανακαλυφθεί πρόσφατα στην ΑΟΖ του Ισραήλ (κοίτασμα Λεβιάθαν) και της Αιγύπτου (κοίτασμα Zορ).
Η μελέτη της αμερικανικής εταιρείας Spectrum έχει τίτλο «Ένα θέαμα μέσα από τα μάτια του Ζορ: Η αναζήτηση του επόμενου σούπερ γίγαντα» και παρουσιάστηκε πρόσφατα στο Λονδίνο.
Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της μελέτης, σε περίπτωση ανακαλύψεων κοιτασμάτων πετρελαίου αντί φυσικού αερίου νοτιοδυτικά της Κρήτης, οι πόροι των κοιτασμάτων αυτών θα μπορούσαν με 50% πιθανότητα να ξεπεράσουν τα 10 δισ. βαρέλια που αντιστοιχούν σε μία ακαθάριστη αξία υδρογονανθράκων 600 δισ. δολαρίων!
Στη μελέτη της εταιρείας σημειώνεται ότι νοτιοδυτικά της Κρήτης και εντός της ΑΟΖ που ανήκει στη Λιβύη εντοπίστηκαν ύφαλοι καρστικών ασβεστολίθων ανάλογοι με αυτούς που υπάρχουν γύρω από το Ύβωμα του Ερατοσθένη στην Κύπρο.
Ο πρώτος ύφαλος εμφανίζει εξαιρετικές ομοιότητες με τον αντίστοιχο ύφαλο καρστικού ασβεστολίθου του κοιτάσματος Ζορ, ο οποίος, ως γνωστόν, έχει μήκος περίπου 10 χλμ.
Αυτά τα επιστημονικά ευρήματα δείχνουν με βεβαιότητα ότι οι δύο ύφαλοι κρύβουν μεγάλα κοιτάσματα υδρογονανθράκων.
Σχόλια Facebook