Θησαυρό της βικτωριανής εποχής έκρυβε το κλαβιέ
Σύμφωνα με το Βρετανικό Μουσείο, αρμόδιο να εκτιμήσει τον θησαυρό, η ανακάλυψη έγινε τον περασμένο Νοέμβριο, όταν ο Μάρτιν Ρίκχαουζ, 61 ετών, κλήθηκε να κουρδίσει ένα πιάνο ηλικίας 110 ετών που δόθηκε στο γυμνάσιο του Μπίσοπς Κασλ, στην κεντροδυτική Αγγλία.
Ο Ρίκχαουζ έβρισκε τα πλήκτρα κάπως βαριά και ψάχνοντας κάτω από το κλαβιέ ανακάλυψε περίπου 10 υφασμάτινα πακετάκια, ραμμένα επιμελώς, και ένα δερμάτινο πορτοφόλι που αποδείχτηκε ότι περιείχαν 900 χρυσά και αργυρά νομίσματα.
«Ανοίγοντάς τα, δεν περίμενα να βρω χρυσάφι, νόμιζα ότι ήταν απλά νομίσματα, αλλά όχι, ήταν κάτι σημαντικό!» έγραψε στο ιστολόγιο του Βρετανικού Μουσείου.
Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης, η αξία της ανακάλυψης κυμαίνεται μεταξύ 300.000 και 500.000 στερλίνες (330.000 και 550.000 ευρώ).
Τα νομίσματα, που κόπηκαν μεταξύ 1847 και 1915, είναι ο μεγαλύτερος θησαυρός αυτού του είδους που έχει ανακαλυφθεί στη χώρα, σύμφωνα με το μουσείο.
Τα νομίσματα πρέπει να φυλάχθηκαν μέσα στο πιάνο το νωρίτερο στα τέλη της δεκαετίας του 1920, όπως δηλώνει το διαφημιστικό χαρτί της εταιρίας Shredded Wheat, με τα οποία είχε τυλιχθεί το ένα πακέτο, ίσως σε αντίδραση στη Μεγάλη Ύφεση ή και στις εξελίξεις που οδήγησαν στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. «Είναι σίγουρα οι οικονομίες μιας ολόκληρης ζωής» ανέφερε ο Πίτερ Ρίβιλ, του Βρετανικού Μουσείου.
Όλες οι προσπάθειες για να βρεθούν οι αρχικοί ιδιοκτήτες του πιάνου απέβησαν άκαρπες. Ο θησαυρός ανήκει τώρα στο Στέμμα, το οποίο θα ανταμείψει τον σημερινό ιδιοκτήτη και αυτόν που ανακάλυψε τον θησαυρό, αφού τον εκτιμήσει.
Οσο για τους γενναιόδωρους δωρητές του πιάνου, ένα ζευγάρι που είχε αγοράσει το μουσικό όργανο το 1983 για τα παιδιά του, δεν θα πάρουν δεκάρα.
Σχόλια Facebook