Με το βλέμμα σε ΔΝΤ, χρέος και μέτρα η κυβέρνηση

Αθήνα.- Μετά τις έντονες αντιδράσεις που συνάντησαν στις ιδιαίτερες πατρίδες τους οι βουλευτές της πλειοψηφίας κατά τις ημέρες των εορτών του Πάσχα, η κυβέρνηση έρχεται αντιμέτωπη με τα ακόμη πιο δύσκολα, καθώς το ερχόμενο Σαββατοκύριακο κατά την εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ θα κριθεί η συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα και τα μέτρα για το χρέος.

Σύμφωνα με Τα Νέα, μπορεί τα μέτρα να μην ψηφίστηκαν από τη Βουλή πριν από το Πάσχα, ωστόσο οι βουλευτές και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δεν φαίνεται να πέρασαν τις πιο ήσυχες διακοπές τους, αφού ο λογαριασμός που έρχεται είναι ήδη γνωστός.

Με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τις αποδοκιμασίες που γνώρισε ο πρωθυπουργός στην Κέρκυρα, το βαρύ κλίμα στην κοινωνία αποτυπώνει τις προθέσεις της απέναντι στην κυβέρνηση.

Επιπλέον, επιβεβαιώνει τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων που δείχνουν ότι ο μήνας του μέλιτος απέναντι στη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και προσωπικά τον Αλέξη Τσίπρα έχει οριστικά τελειώσει και οι προσδοκίες έχουν εξανεμιστεί.

Αν και ο πρωθυπουργός επιχείρησε στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου τη Μεγάλη Πέμπτη να ανατάξει το ηθικό των υπουργών του και να προσφέρει επιχειρήματα στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στις συζητήσεις στα καφενεία στις περιφέρειές τους τις μέρες του Πάσχα υποσχόμενος ότι η συμφωνία θα αλλάξει τα δεδομένα και θα βάλει τη χώρα σε τροχιά ανάπτυξης, οι αντιδράσεις παραμένουν ισχυρές.

Κυρίως σε ό,τι αφορά τα μέτρα που θα πρέπει να ψηφιστούν ώς το τέλος του μήνα ή στις αρχές του επόμενου.

Οι μέρες που ακολουθούν ώς την ερχόμενη Κυριακή είναι οι μόνες «ξέγνοιαστες» για τα κυβερνητικά στελέχη, αφού από την επόμενη εβδομάδα αρχίζουν οι «μέρες της φωτιάς».

Οι θεσμοί θα επιστρέψουν στην Αθήνα για να κλείσει η τεχνική συμφωνία, ενώ τα βλέμματα θα είναι στραμμένα στην Ουάσιγκτον για την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ, η οποία θα κρίνει τις αποφάσεις του Ταμείου για την Ελλάδα και εν πολλοίς τα μέτρα για το χρέος.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας, για την οποία στη κυβέρνηση υποστηρίζουν ότι αποτελεί ζήτημα λίγων 24ώρων από τη στιγμή που οι θεσμοί θα επιστρέψουν στην Αθήνα, τα μέτρα θα πρέπει να πάρουν τον δρόμο για την ψήφισή τους στη Βουλή.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, το πιθανότερο σενάριο αυτή τη στιγμή είναι πως τα μέτρα θα ψηφιστούν ως προαπαιτούμενα ώστε το Eurogroup να βάλει την τελική σφραγίδα στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Προσδοκία της κυβέρνησης μάλιστα είναι η ψήφιση να γίνει με διαδικασίες – εξπρές ούτως ώστε να ακολουθήσει έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup και να μη χρειαστεί να περιμένει η Αθήνα ώς την τακτική σύνοδο στις 22 Μαΐου, έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλού της μια έγκαιρη απόφαση της ΕΚΤ για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως εάν όντως η τεχνική συμφωνία κλείσει σχεδόν ταυτόχρονα με την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ (21-23 Απριλίου), τα μέτρα θα έχουν ψηφιστεί μέσα στις επόμενες 4-5 μέρες και σε κάθε περίπτωση πριν από το τέλος Απριλίου. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να εγκριθεί από τη Βουλή και το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα για την περίοδο 2017-2020.

Η κυβέρνηση πάντως επιμένει ότι δεν πρόκειται να νομοθετήσει ή να εφαρμόσει τα μέτρα εάν δεν λάβει τον οδικό χάρτη με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για τη διευθέτηση του χρέους. Ακριβώς και γι’ αυτό τον λόγο η εαρινή σύνοδος του ΔΝΤ είναι κρίσιμη για τις εξελίξεις, αφού το Eurogroup θα έρθει στη συνέχεια να επικυρώσει τις όποιες αποφάσεις.

*Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση των Νέων

Newsroom ΔΟΛ