Τραμπ προς Μέρκελ: Μας παρακολουθούσε και τους δύο ο Ομπάμα
Το σκάνδαλο παρακολουθήσεων ξένων ηγετών από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών των ΗΠΑ (NSA) υπό την προεδρία Ομπάμα είχε κλυδωνίσει τις σχέσεις Ουάσινγκτον-Βερολίνου όταν ήλθαν στο φως πληροφορίες για «κοριούς» στο κινητό τηλέφωνο τη Γερμανίδας καγκελαρίου.
Ωστόσο, ως προς τις καταγγελίες Τραμπ ότι ο Μπαράκ Ομπάμα είχε διατάξει την υποκλοπή των τηλεφωνικών συνομιλιών του στον Πύργο Τραμπ στη Νέα Υόρκη κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του 2016, ο μεγιστάνας ούτε στοιχεία έχει δώσει, ούτε αποδείξεις προκύπτουν.
Οι κατηγορίες περί υποκλοπών έχουν προκαλέσει σοβαρή πολιτική αντιπαράθεση εντός των ΗΠΑ, αλλά και μίνι διπλωματική κρίση με τον πιο πιστό σύμμαχο της Ουάσινγκτον, την Βρετανία, καθώς ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σον Σπάισερ υπαινίχθηκε ότι η βρετανική υπηρεσία GCHQ ήταν εκείνη παρακολουθούσε τον Τραμπ κατ’ εντολή Ομπάμα.
Ο Λευκός Οίκου, διά του ίδιου του Σον Σπάισερ, τα «μάζεψε» τελικά περί βρετανικής κατασκοπείας μετά την έντονη αντίδραση του Λονδίνου λέγοντας ότι ο εκπρόσωπος απλά αναφέρθηκε σε σχετικές αναφορές του Fox News «χωρίς να υιοθετεί καμία συγκεκριμένη θεωρία».
Η προκλητική δήλωση περί υποκλοπών ήλθε κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με την Γερμανίδα καγκελάριο, την οποία μάλιστα νωρίτερα αγνόησε μπροστά στα φλας όταν εκείνη τον ρώτησε εάν θέλει να κάνουν χειραψία αφού προηγουμένως οι δημοσιογράφοι το ζητούσαν.«Τουλάχιστον έχουμε κάτι κοινό» είπε δείχνοντας στις παρακολουθήσεις ο Τραμπ. Καμία αντίδραση δεν ήλθε εκ μέρους της Γερμανίδας καγκελαρίου.
Παραμέρισε ερωτήσεις για τους ισχυρισμούς του σε βάρος του Μπαράκ Ομπάμα χωρίς αποδείξεις, λέγοντας παράλληλα σε σχετική ερώτηση ότι «πολύ σπάνια» μετανιώνει για τα tweet του και προσθέτοντας ότι το κάνει όταν τα μέσα ενημέρωσης δεν λένε την αλήθεια.
Ηγετικά στελέχη του Κογκρέσου, και των δύο κομμάτων, έχουν δηλώσει ότι δεν πιστεύουν πως ο Τραμπ είχε πέσει θύμα υποκλοπών.
Όσο για το θέμα με τον Σον Σπάισερ και την βρετανική GCHQ αυτό που είχε επίσης να πει είναι ότι απλά ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου επικαλέστηκε το Fox. «Δεν θα έπρεπε να μιλάτε σε μένα, θα έπρεπε να μιλάτε στο Fox» είπε στο γνωστό ύφος.
Ως προς το περιεχόμενο των συνομιλιών με την Άνγκελα Μέρκελ επί τάπητος τέθηκαν ζητήματα-κλειδιά όπως το εμπόριο, το ΝΑΤΟ και το Προσφυγικό.
Αναφερόμενος στη συνέντευξη Τύπου στο Προσφυγικό, θέμα για το οποίο έχει επικρίνει σφοδρά την πολιτική της καγκελαρίου Μέρκελ, ο Τραμπ χαρακτήρισε τη μετανάστευση «προνόμιο και όχι δικαίωμα» και επισήμανε ότι πάνω απ’ όλα θα πρέπει να μπαίνει η ασφάλεια των πολιτών.
Κινήθηκε και στο προσφυγικό και στα υπόλοιπα ζητήματα καθαρά στο μοτίβο της προεκλογικής του εκστρατείας -«δίκαιο» εμπόριο, έλεγχος της μετανάστευσης, στρατιωτική ισχύς και δημιουργία θέσεων εργασίας. Και παρόλο που βρίσκονταν στο ίδιο βήμα ήταν φανερό πως ανήκαν με την Μέρκελ σε διαφορετικό πολιτικό σύμπαν, όπως σημειώνει το BBC.
«Υπάρχει ένας ικανοποιητικός αριθμός ζητημάτων στα οποία θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε πολύ στενά […] Eίχαμε μια πολύ καλή πρώτη ανταλλαγή απόψεων» είπε ξεκινώντας η Μέρκελ για να υπογραμμίσει εντούτοις αργότερα πως οι ηγέτες βρίσκουν το δρόμο τους στην πολιτική ακολουθώντας «διαφορετικές διαδρομές», όπως εμφανώς ήταν εικόνα της «επίσημης πρώτης» με τον Τραμπ στον Λευκό Οίκο.
Η ίδια εστίασε στα οφέλη της παγκοσμιοποίησης, την ανοιχτή πολιτική προς τους πρόσφυγες και την ανάγκη διαπραγμάτευσης «ασφαλούς λύσης για την Ουκρανία».
Σχετικά με τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ, η Άνγκελα Μέρκελ εξέφρασε την ελπίδα να επαναληφθούν σύντομα οι συνομιλίες.
Από πλευράς του ο Τραμπ υπογράμμισε μεν στην καγκελάριο την «ισχυρή υποστήριξή του» στο ΝΑΤΟ, αλλά επανέλαβε παράλληλα ότι είναι «αναγκαίο οι σύμμαχοί μας στο ΝΑΤΟ να πληρώνουν το μέρος που τους αναλογεί» για την άμυνα της Συμμαχίας.
Για το Ουκρανικό ο Τραμπ επισήμανε ότι είναι αναγκαίο να βρεθεί «ειρηνική» λύση και ευχαρίστησε την Μέρκελ και τον Ολάντ για τις προσπάθειές τους στο ζήτημα.
Επέμεινε ότι «δεν πιστεύει στον απομονωτισμό» αλλά είναι υποστηρικτής ενός «δίκαιου» εμπορίου. «Δεν είμαι απομονωτιστής, είμαι υποστηρικτής του ελεύθερου εμπορίου αλλά επίσης και του δίκαιου εμπορίου και το δικό μας ελεύθερο εμπόριο οδήγησε σε πολλά άσχημα πράγματα» όσον αφορά το χρέος και τα ελλείμματα, υποστήριξε.
Είπε, δε, ότι αναμένει οι ΗΠΑ να τα πάνε «φανταστικά καλά» στις εμπορικές σχέσεις τους με τη Γερμανία.
Newsroom ΔΟΛ
Σχόλια Facebook