Ο ομογενής καθηγητής επιλέχθηκε μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών
Βοστώνη. Ο ομογενής καθηγητής Δρ. Μιχαήλ Κοσμόπουλος του Τμήματος Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μισούρι – University of Missouri- στην πόλη Σέιντ Λούις, επιλέχθηκε μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών της Αυστρίας, όπως έγραψε στην καθημερινή της έκδοση η εφημερίδα του Πανεπιστημίου UMSL.
Ο Δρ. Κοσμόπουλος είναι διακεκριμένος καθηγητής του Hellenic Government-Karakas Foundation of Greek studies. Ειδικεύεται στις κλασσικές σπουδές, στην ανθρωπολογία και αρχαιολογία και συγκεκριμένα στην αρχαία Ελληνική θρησκεία, στην κοινωνική και πολιτιστική μνήμη και στην οργάνωση της αρχαίας Ελλάδας ιδιαίτερα του Μυκηναϊκού κόσμου.
Είναι διευθυντής ανασκαφών της Αρχαιολογικής Εταιρίας Αθηνών στην Ικλαίνα στην Πύλο, συνεργάτης της Ακαδημίας επιστημών στο St. Louis, μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών και Ερευνητής της Εθνικής Γεωγραφικής Εταιρίας, γνωστής ως National Geographic Society.
Η ένταξη του στην Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών της Αυστρίας έγινε στις 4 Μαρτίου στην πόλη Salzburg της Αυστρίας και συμπεριελήφθη ανάμεσα στους κορυφαίους επιστήμονες του κόσμου ανάμεσα στους οποίους συμπεριλαμβάνονται 33 Νομπελίστες και ένας Πάπας της Ρώμης, ο Βενέδικτος ο XVI.
Όταν ο καθηγητής κ. Κοσμόπουλος επέστρεψε από το χειμερινό διάλειμμα βρήκε ένα ασυνήθιστο μήνυμα στην ταχυδρομική του θυρίδα, το οποίο είχε προέλευση την Αυστρία, πως είχε υποδειχθεί και ήταν υποψήφιος για την εισδοχή του στην Ευρωπαϊκή Ακαδημία Επιστημών και Τεχνών. Είπε ότι «μου είχε λεχθεί ότι είχα προταθεί, αλλά γνωρίζοντας πόσο αυστηρά είναι τα κριτήρια επιλογής, δεν σκέφθηκα σοβαρά ότι θα μπορούσε να γίνει» και συμπλήρωσε πως «το γράμμα ήταν μία θαυμάσια έκπληξη». Το γράμμα για την επιλογή του το είχε στείλει ο ίδιος ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας επιστημών και Τεχνών.
Η εκδήλωση εισδοχής του στην Ακαδημία συμπεριελάμβανε ομιλίες, μουσικές παρουσιάσεις και μία διάλεξη για το παρελθόν και το μέλλον της επιστήμης. Πέρα από την ένταξη του στην Ακαδημία εκλήθη να ομιλήσει στο πανεπιστήμιο Alma Mater Europaea που είναι το δικό της πανεπιστήμιο της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών.
Ο καθηγητής κ. Κοσμόπουλος τόνισε πως «η μεγαλύτερη εικόνα εδώ είναι πως όλοι μας υπηρετούμε έναν κοινό σκοπό, ο οποίος είναι να διευρύνουμε την κατανόηση της ζωής και του κόσμου προς όφελος της ανθρωπότητας» και συμπλήρωσε πως «η ακαδημία είναι ένα καταπληκτικό όχημα γι’ αυτόν τον σκοπό».
Ο καθηγητής κ. Κοσμόπουλος ο οποίος διδάσκει Ελληνική ιστορία, πολιτισμό, θρησκεία, τεχνολογία, αρχαιολογία, τέχνη γλώσσα και μυθολογία στο Πανεπιστήμιο του Μισούρι, είπε ότι η εμπειρία του στην Αυστρία ήταν επίσης και μία υπενθύμιση της διαρκούς αξίας των ελεύθερων τεχνών.
Τόνισε πως «ζούμε με μία εποχή που οι ανθρωπιστικές σπουδές και οι ελεύθερες τέχνες βρίσκονται από απειλή. Υπάρχει μία ευρέως διαδομένη εντύπωση ανάμεσα στους πολιτικούς και στους διευθύνοντες πως τα πανεπιστήμια οφείλουν να διδάσκουν μόνο συγκεκριμένες μεθόδους σχετιζόμενες με τις εργασίες. Σ’ αυτόν τον σημερινό τον κόσμο ο οποίος, ωστόσο, αλλάζει ταχέως, είναι ζωτικής σημασίας όπως διδάσκουμε στους φοιτητές και δεξιότητες οι οποίες να διαρκούν για ολόκληρη τη ζωή, όπως είναι η κριτική σκέψη, η δημιουργικότητα, η επικοινωνία, τα κίνητρα, ο αυτοσχεδιασμός και η ικανότητα της διαρκούς μάθησης. Αυτό το είδος της εκπαίδευσης είναι που χρειάζονται πραγματικά οι φοιτητές μας και η οποία μπορεί να επιτευχθεί με την συμπερίληψη ισχυρών προγραμμάτων ελεύθερων σπουδών».
Πηγή:ekirikas.com
Σχόλια Facebook