«Ναι» της αντιπολίτευσης σε προανακριτική για τα εξοπλιστικά Παπαντωνίου
Αθήνα.- Θετικά εμφανίζονται τα κόμματα της αντιπολίτευσης –ανάμεσά τους, αν και με αντίλογο, η Δημοκρατική Συμπαράταξη- στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για προκαταρκτική εξέταση για τα εξοπλιστικά προγράμματα της περιόδου του Γιάννου Παπαντωνίου (Οκτώβριος 2001 – Μάρτιος 2004).
«Όλα στο φως» ήταν το λιτό σχόλιο από τη ΝΔ.
Η Χαριλάου Τρικούπη, δια του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου, Ανδρέα Λοβέρδου, εμφανίστηκε θετική στο αίτημα, αν και σχολιάσε πως υπάρχει υστεροβουλία του ΣΥΡΙΖΑ πίσω από αυτό, καθώς δεν την υποβάλει «για να χυθεί άπλετο φως, αλλά ως αντιπερισπασμό προς την πολιτική πραγματικότητα».
«Εμείς θα παλέψουμε για τη διαφάνεια και την αλήθεια. Λέμε ‘κανένας συμψηφισμός’, αλλά εσείς φέρνετε τώρα εδώ την πρόταση αυτή, γιατί δεν έχετε τι να πείτε για το ασφαλιστικό και τα εργασιακά -που σας βάζουν και το λοκ άουτ στο τραπέζι- για το αφορολόγητο.
» Πάτε στη διαφθορά, επειδή σας βόλεψε η έντεχνη φυλάκιση του Τσοχατζόπουλου για την ύφεση και νομίζετε ότι με αυτόν τον τρόπο θα ξαναγράψετε παλιές ιστορίες» τόνισε ο κ. Λοβέρδος στην Ολομέλεια, όπου συζητείται επερώτηση της ΝΔ για το ασφαλιστικό.
Ακόμη, ανέφερε πως όταν πρόκειται για ξέπλυμα δεν χρειάζεται η Βουλή, λειτουργεί η Δικαιοσύνη αυτοτελώς και αυτονόμως, αλλά «εσείς θέλετε να ξαναστήσετε σκηνικό».
«Λέμε ‘ναι’ στην προανακριτική, ‘ναι’ στην πρόταση για την έρευνα στα εξοπλιστικά για όσα έτη θέλετε. Δεν έχουμε κανένα λόγο να υπερασπιστούμε κανέναν. Λέμε ‘ναι’, όπως είπαμε ‘ναι’ στην εξεταστική για τα ΜΜΕ και για τα κόμματα. Κι όπως λέγαμε ‘ναι’ να έρθουν κι άλλοι μάρτυρες. Όπως λέγαμε ‘ναι’ στην εξεταστική ή στην προανακριτική για τον Βαρουφάκη και για τους συμμετόχους. Λέμε ‘ναι’ στην προανακριτική και για την Τράπεζα Αττικής. Λέμε ‘ναι’ σε κάθε εξέταση για κάθε θέμα.
» Είπατε ‘όχι’ στην εξεταστική για τον Βαρουφάκη και για τα γεγονότα του 2015, για τις ευθύνες σε ό,τι αφορά τα μνημόνια πριν το 2009 και σε ό,τι έχει κάνει με την πραγματική εξέταση και φέρνετε τώρα» υπογράμμισε ο κ. Λοβέρδος.
Θετικό δηλώνει και το ΚΚΕ. Σε ανακοίνωση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας αναφέρεται ότι «η ΚΟ του ΚΚΕ θα ψηφίσει το αίτημα σύστασης ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης σχετικά με τα εξοπλιστικά προγράμματα και θα τοποθετηθεί συγκεκριμένα στο πλαίσιο της συζήτησης στη Βουλή, με βάση και τα στοιχεία που υπάρχουν».
Θετικά ανταποκρίνεται και η Ένωση Κεντρώων.
Ο Σταύρος Θεοδωράκης δεσμεύτηκε ότι το Ποτάμι στηρίζει τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τα εξοπλιστικά την περίοδο που ήταν υπουργός Άμυνας ο Γιάννος Παπαντωνίου.
Με ανάρτηση στο Twitter σημειώνει: «Το Ποτάμι λέει ναι στην προανακριτική για τα εξοπλιστικά της περιόδου Παπαντωνίου. Η κοινωνία ζητάει απαντήσεις έστω και με καθυστέρηση».
Ενδεχόμενο παραγραφής
Στην κοινή πρόταση ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ σημειώνουν πως «υπάρχουν ενδείξεις ότι τελέστηκε το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική ενέργεια με πλείονες τρόπους, οι οποίες πρέπει να διερευνηθούν». Αυτό το ζήτημα θεωρείται «κλειδί» που απομακρύνει το ενδεχόμενο οι υποθέσεις να έχουν παραγραφεί.
Οι υπογράφοντες την πρόταση αναφέρουν πως «οι πλείστοι τρόποι τέλεσης του εγκλήματος της νομιμοποίησης εσόδων, όπως είναι η κατοχή περιουσίας και η διακίνησή της στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, συνιστούν εγκλήματα διαρκή, των οποίων η τέλεση συνεχίζεται και ως εκ τούτου δεν τίθεται θέμα παραγραφής, πριν τη λήξη της διάρκειάς τους».
Με βάση αυτό το σκεπτικό, ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ υπογραμμίζουν ότι το όνομα του πρώην υπουργού αναγράφεται σε λίστα καταθετών εξωτερικού μεγάλων χρηματικών ποσών (1,3 εκατομμυρίων ευρώ στην τράπεζα HSBC, στο όνομα της συζύγου του), αλλά και ότι έχει καταδικαστεί με αμετάκλητη απόφαση για ανακριβή δήλωση «πόθεν έσχες» του οικονομικού έτους 2009, ενώ φαίνονται να υπάρχουν εις βάρος του και άλλες ποινικές καταδίκες για ανακριβείς δηλώσεις πόθεν έσχες προηγουμένων ετών.
Το Σύνταγμα (άρθρο 86) ορίζει ότι η Βουλή, με απόφασή της που λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, συγκροτεί ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, διαφορετικά, η πρόταση απορρίπτεται ως προδήλως αβάσιμη. Στη συνέχεια, το πόρισμα της επιτροπής θα εισαχθεί στην Oλομέλεια της Βουλής, η οποία αποφασίζει για την άσκηση ή μη δίωξης. Η σχετική απόφαση λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών.
Η Βουλή μπορεί να ασκήσει την αρμοδιότητά της (σσ να ασκεί δίωξη κατά όσων διατελούν ή διετέλεσαν μέλη της κυβέρνησης ή υφυπουργοί για ποινικά αδικήματα που τέλεσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους) μέχρι το πέρας της δεύτερης τακτικής συνόδου της βουλευτικής περιόδου, που αρχίζει μετά την τέλεση του αδικήματος (σσ οι υπογράφοντες, όμως, την πρόταση ζητούν έρευνα για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές ενέργειες που είναι διαρκές).
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σχόλια Facebook