Μετ΄εμποδίων οι συνομιλίες για την αξιολόγηση
Παρίσταται και χαιρετίζει» είναι η γνωστή φράση- ανέκδοτο των παλιών κομματικών και συνδικαλιστικών εκδηλώσεων, η οποία μοιάζει να ταιριάζει γάντι στη στάση που επέλεξε να κρατήσει το ευρωπαϊκό σκέλος των δανειστών, δίνοντας την πρωτοβουλία των κινήσεων στο ΔΝΤ, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό για το χρονοδιάγραμμα και το αποτέλεσμα της αξιολόγησης.
Αυτό που έγινε σαφές στη χθεσινή, πρώτη επί της ουσίας συζήτηση για το περιβόητο δημοσιονομικό «κενό» και τα μέτρα που συνεπάγεται αυτό, είναι ότι όλες οι πλευρές κρέμονται από τα χείλη της Ντέλια Βελκουλέσκου και των τεχνοκρατών του Ταμείου, παρά το ότι οι Ευρωπαίοι έχουν εκφράσει δημοσίως επιφυλάξεις και αντιρρήσεις για τους υπολογισμούς του ΔΝΤ. Η αφετηρία των διαπραγματεύσεων είναι η αρχική εκτίμηση της ομάδας του Πολ Τόμσεν- είναι ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του Ταμείου- ότι απαιτούνται μέτρα 3,6 δισ ευρώ ή 2% του ΑΕΠ και μέσα στις επόμενες 48 ώρες όλοι θα περιμένουν πώς θα ενσωματώσει κι αν ενσωματώσει το Ταμείο σε αυτές τις αρχικές εκτιμήσεις, το πολύ υψηλότερο πλεόνασμα και τους θετικούς ρυθμούς του ΑΕΠ το 2016.
Το τεχνικό παζάρι για το “κενό” δεν είναι, όμως, το μοναδικό εμπόδιο για τη συμφωνία στα δημοσιονομικά. Όπως φάνηκε στη χθεσινή παρουσίαση των αποκαλούμενων αντίμετρων από την ελληνική πλευρά, οι δανειστές και ειδικά το ΔΝΤ έχουν κάτι άλλο κατά νου, επιβεβαιώνοντας τις εδώ και ημέρες πληροφορίες ότι η “συνταγή” με τις μειώσεις έμμεσων φόρων και του φόρου ακινήτων, δεν είναι “εύπεπτη” για τα γούστα των ξένων τεχνοκρατών. Όπως παραδέχθηκε κυβερνητικός αξιωματούχος μετά από την 4ωρη συνάντηση, “σε κάποια ζήτησαν περισσότερες τεχνικές λεπτομέρειες και σε κάποια άλλα διαφώνησαν”, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι η πλευρά των δανειστών προτιμά αντίμετρα που μπορούν να ενισχύσουν την απασχόληση και τη δυναμική της ανάκαμψης, όπως η μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων και των ασφαλιστικών εισφορών.
Τι δείχνει η συνολική εικόνα; Ότι ως τις αρχές της επόμενης εβδομάδας που είναι προγραμματισμένο να αναχωρήσουν οι Θεσμοί, θα πρέπει να αποκλειστεί μια τεχνική συμφωνία, ακόμα και με τους καλύτερους οιωνούς. Ήδη, ευρωπαϊκές πηγές προαναγγέλλουν μια ακόμα επίσκεψη, χωρίς να προσδιορίζουν το πότε, αφού αυτό θα εξαρτηθεί από τα βήματα προόδου που θα έχουν γίνει ως το Euroworking Group της επόμενης Πέμπτης. Όσο για το αν προλαβαίνουμε το Eurogroup της 20ης Μαρτίου, μπορεί η ελληνική κυβέρνηση να επιμένει ότι αυτό είναι απολύτως εφικτό, αλλά η άλλη πλευρά αποφεύγει να μιλήσει με την ίδια βεβαιότητα.
Πηγή: iefimerida.gr
Σχόλια Facebook