Ομογενής βουλευτής πρωτοστατεί για την αναγνώριση της Παλαιστίνης
Σιδνεϊ.- Η ομογενής βουλευτής του Εργατικού Κόμματος Μαρία Βαμβακινού, είναι επικεφαλής κίνησης Εργατικών βουλευτών που έχουν ταχθεί υπέρ της αναγνώρισης της Παλαιστίνης.
Εξάλλου, η κ. Βαμβακινού είναι και επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Φιλίας Αυστραλίας-Παλαιστίνης.
«Η αναγνώριση της Παλαιστίνης ενισχύει και την θέση αυτών που υποστηρίζουν την λύση των δυο κρατών» είπε η κ. Βαμβακινού, η οποία εξέφρασε την ικανοποίησή της που δυο πρώην Εργατικοί πρωθυπουργοί -ο Κέβιν Ραντ και ο Μπομπ Χόουκ- καθώς και οι πρώην Εργατικοί υπουργοί Εξωτερικών Γκάρεθ Έβανς και Μπομπ Καρ, τάχθηκαν υπέρ της αναγνώρισης της Παλαιστίνης ως ανεξάρτητου κράτους, όπως γράψαμε και στο «Νέο Κόσμο της Πέμπτης.
Το θέμα αυτό, πάντως, δείχνει να «διχάζει» το Εργατικό Kόμμα.
Στο μεταξύ ο Αυστραλός πρωθυπουργός Μάλκολμ Τέρνμπουλ, υπερασπίστηκε έντονα το Ισραήλ, επικρίνοντας τον ΟΗΕ και δεσμευόμενος να μην υποστηρίξει ποτέ «μονόπλευρες αποφάσεις» που ζητούν τον τερματισμό της εβραϊκής εποικιστικής δραστηριότητας στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, όπως γράψαμε και στο «Νέο Κόσμο» της Δευτέρας.
Ο Τέρνμπουλ υποδέχθηκε τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου, τον πρώτο Ισραηλινό πρωθυπουργό που επισκέπτεται την Αυστραλία, και επανέλαβε την υποστήριξη της χώρας του στη λύση των δύο κρατών για την επίλυση του Μεσανατολικού.
Παρ’ όλα αυτά, ο Αυστραλός πρωθυπουργός ξεκαθάρισε, επίσης, ότι η χώρα του δεν θα υποστηρίξει καμία απόφαση, όπως αυτή που εγκρίθηκε τον Δεκέμβριο από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και η οποία ζητούσε τον τερματισμό της εβραϊκής εποικιστικής δραστηριότητας στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.
«Η κυβέρνησή μου δεν θα υποστηρίξει μονόπλευρες αποφάσεις που επικρίνουν το Ισραήλ, όπως αυτή που υιοθετήθηκε πρόσφατα από το Συμβούλιο Ασφαλείας. Καταγγέλλουμε τις εκστρατείες μποϊκοτάζ που έχουν στόχο να απονομιμοποιήσουν το εβραϊκό κράτος» τόνισε ο Τέρνμπουλ σε άρθρο του στην εφημερίδα The Australian.
«Η Αυστραλία έχει υπάρξει πρόθυμη με γενναίο τρόπο να επικρίνει την υποκρισία του ΟΗΕ περισσότερες από μία φορές» απάντησε ο Νετανιάχου.
«Ο ΟΗΕ είναι ικανός για πολλούς παραλογισμούς και πιστεύω ότι είναι σημαντικό να υπάρχουν χώρες ειλικρινείς που αντιμετωπίζουν με καθαρό βλέμμα την κατάσταση, όπως η Αυστραλία, οι οποίες συχνά τον προσγειώνουν» πρόσθεσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός μετά τη συνάντησή του με τον Τέρνμπουλ.
Η πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Νίκι Χέιλι, έχει δηλώσει ότι η χώρα της εξακολουθεί να στηρίζει τη λύση των δύο κρατών, αν και ο νέος Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε επισημάνει, μετά τη συνάντησή του με τον Νετανιάχου, ότι είναι ανοικτός και σε άλλους τρόπους για την επίτευξη ειρήνευσης μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστίνιων.
Η λύση των δύο κρατών είναι εδώ και καιρό η βασική προσέγγιση της διεθνούς κοινότητας για την επίλυση του Μεσανατολικού και η αλλαγή στάσης των ΗΠΑ, μέσω των δηλώσεων Τραμπ, προκάλεσε έκπληξη.
«Υποστηρίζουμε ένα αποτέλεσμα ότι οποίο θα περιλαμβάνει δύο κράτη όπου οι Ισραηλινοί, ο λαός του Ισραήλ, ο Παλαιστινιακός λαός θα μπορούν να ζουν δίπλα-δίπλα, ως αποτέλεσμα των άμεσων μεταξύ τους διαπραγματεύσεων» σχολίασε ο Τέρνμπουλ, μιλώντας σε δημοσιογράφους από το Σίδνεϊ.
Ο Νετανιάχου υπογράμμισε ότι οποιαδήποτε λύση προϋποθέτει την αναγνώριση από τους Παλαιστίνιους του Ισραήλ, το οποίο θα πρέπει να έχει και την ευθύνη για την ασφάλεια όλων των περιοχών.
Την ίδια στιγμή ο κ. Νετανιάχου τάχθηκε υπέρ της απονομής χάρης στον Ισραηλινό στρατιώτη που καταδικάστηκε αυτή την εβδομάδα σε 18 μήνες φυλάκιση επειδή πυροβόλησε και σκότωσε έναν Παλαιστίνιο δράστη επίθεσης που κειτόταν ανήμπορος στο έδαφος, μετέδωσαν τα μέσα ενημέρωσης.
«Εξακολουθώ να τάσσομαι υπέρ της απονομής χάριτος στον στρατιώτη Αζαριά» δήλωσε ο Νετανιάχου στους δημοσιογράφους που τον συνοδεύουν στην επίσημη επίσκεψή του στην Αυστραλία.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός έχει δηλώσει και στο παρελθόν ότι θα ήθελε να απονεμηθεί χάρη στον στρατιώτη, προτού καν ανακοινωθεί η ποινή του.
Ο Γαλλοϊσραηλινός στρατιώτης Ελόρ Αζαριά βιντεοσκοπήθηκε στις 24 Μαρτίου του 2016, ενώ εκτελούσε με μια σφαίρα στο κεφάλι τον Παλαιστίνιο Αμπντέλ Φάταχ αλ Σαρίφ, ο οποίος είχε τραυματιστεί από σφαίρες μετά την επίθεση που πραγματοποίησε με μαχαίρι εναντίον στρατιωτών στη Χεβρώνα της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης. Ο Παλαιστίνιος κειτόταν στο έδαφος, προφανώς σε κατάσταση που δεν μπορούσε να βλάψει κανέναν.
Το στρατοδικείο του Τελ Αβίβ καταδίκασε σε φυλάκιση 18 μηνών τον στρατιώτη, η δίκη του οποίου είχε προκαλέσει βαθιά διαίρεση στη χώρα. Ο λοχίας είναι ο πρώτος Ισραηλινός στρατιώτης εδώ και περισσότερο από δέκα χρόνια που καταδικάζεται για ανθρωποκτονία σύμφωνα με τα ΜΜΕ.
Η δίκη έφερε αντιμέτωπους όσους υποστηρίζουν ότι είναι απαραίτητο ο στρατός να σέβεται τις ηθικές αξίες, με όσους στηρίζουν άνευ όρων τους στρατιώτες που είναι αντιμέτωποι με τις επιθέσεις Παλαιστινίων.
Από την Αυστραλία ο Νετανιάχου δήλωσε ανήσυχος για τις επιπτώσεις που ενδέχεται να έχει η δίκη στους στρατιώτες που είναι αντιμέτωποι με βίαια επεισόδια και οι οποίοι θα διστάζουν να πυροβολήσουν φοβούμενοι ότι θα χρειαστεί να λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη.
Στο μεταξύ εκατοντάδες φιλοπαλαιστίνιοι ακτιβιστές διαδήλωσαν την Πέμπτη στο Σίδνεϊ κατά της επίσκεψης Νετανιάχου, χαρακτηρίζοντάς τον «εγκληματία πολέμου».
«Είμαστε εδώ για να καταγγείλουμε την υποστήριξη της Αυστραλίας στο Ισραήλ, ένα ρατσιστικό κράτος απαρτχάιντ» εξήγησε η φιλοπαλαιστίνια δικηγόρος Ράντα Άμπντελ-Φάταχ.
Σε ένα μεγάλο πανό που κρατούσαν οι διαδηλωτές είχε τοποθετηθεί μια φωτογραφία του Νετανιάχου στην οποία είχαν ζωγραφίσει το μουστάκι του Χίτλερ. Πάνω από τη φωτογραφία είχαν γράψει τη λέξη «φασίστας».
πηγή: neoskosmos.com
Φωτογραφία: Eκατοντάδες φιλοπαλαιστίνιοι ακτιβιστές διαδήλωσαν στο Σίδνεϊ κατά της επίσκεψης Νετανιάχου. Φώτο: AAP/NEWZULU/Andrew Kagis
Σχόλια Facebook