” Όσοι αγαπάτε την ελληνική Γλώσσα, μη γίνεται κηδειάδες της”
ΓΛΩΣΣΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ…..είναι για όλο το κόσμο Αγαπητοί μου όλοι όσοι την αγαπάτε
μη γίνεται κηδειάδες της (νεκροθάφτες).
Tης Ευτυχίας Λοιζίδη
Νέα Υόρκη.- Η εμπειρία μιας διαφορετικής κοινωνικοπολιτισμικής πραγματικότητας είναι αναμφισβήτητα μια πολύτιμη και εμπλουτιστική διαδικασία. Η διδασκαλία όμως πολιτισμού σε μαθητές μέσω μιας γλώσσας που πρωτοαρθρώθηκε ποιητικά (Ελληνικά), δεν συμπεριλαμβάνει μόνο την εξοικείωση τους με μια διαφορετική κοινωνική, πολιτική και θρησκευτική κοσμοθεωρία. Προϋποθέτει επίσης την απόκτηση πολιτισμικά φορτισμένης επικοινωνιακής συμπεριφοράς.
Η Ομοσπονδία Ελλήνων Εκπαιδευτικών Αμερικής, ο Οργανισμός Ελληνική Παιδεία Αμερικής και η Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης, από κοινού, διοργάνωσαν μια θαυμάσια εκδήλωση με σκοπό τον εορτασμό της Ελληνικής Γλώσσας και του Ελληνικού Πολιτισμού.
Η εκδήλωση-γεύμα πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2017, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Καθεδρικού Ναού της Αγίας Τριάδος, 319 East 74th Street, New York, NY.
Παγκόσμια λοιπόν ημέρα της Ελληνικής Γλώσσας όπως καθιερώθηκε επίσημα η 9η Φεβρουαρίου, ως φορέας ενός Μεγάλου Πολιτισμού, ο οποίος προσδιορίζει την δημιουργική και επιστημονική πορεία των λαών στα πέρατα της οικουμένης.
Από αυτήν δεν θα μπορούσε να λείπει η λάτρης της πατρίδας μας η πιο νέα από ποτέ…και πιο δυναμική από όσο πριν στα εθνικά μας θέματα…Carolyn Maloney!!!!
Κύριος ομιλητής της εορτής ήταν ο Διευθυντής Ελληνικής Παιδείας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής Δρ. Ιωάννης Ευθυμιόπουλος.
O Έλληνας Πρόξενος κ. Μανώλης Κουμπαράκης έδωσε θερμά συγχαρητήρια στην απόφαση του διοικητικού συμβουλίου, Ομοσπονδία των Ελλήνων Εκπαιδευτικών….για αυτήν την τιμητική εσπερίδα.
Μεταξύ άλλων, είπε:
Σας προτρέπω όλους να ακούσετε, -καθώς βρείτε την ευκαιρία – δύο καταπληκτικές ομιλίες του πρώην Διοικητή της τράπεζας της Ελλάδος του Ξενοφ. Ζολώτα το 1957 και το 1959 εδώ στην Αμερική μάλιστα, στην παγκόσμια τράπεζα όπου εκφώνησε ομιλία η οποία ήταν στα Αγγλικά αλλά χρησιμοποίησε μόνο και αποκλειστικά ελληνικές λέξεις.
…Και μιας και βρισκόμαστε στην Αμερική η σημαντικότητα και η οικουμενικότητα αυτής της γλώσσας αναγνωρίστηκε και από τις αρμόδιες Αρχές αλλά και από τα Πανεπιστήμια τα πιο γνωστά του κόσμου όπου υπάρχουν διάφορα τμήματα της ελληνικής γλώσσας ελληνικής ιστορίας και του πολιτισμού.
Ενδεικτικά μπορώ να σας αναφέρω το Yale το Columbia το NYU καθώς και σε άλλες πόλεις και πολιτείες της Αμερικής.
Σήμερα όμως είμαστε εδώ για να τιμήσουμε τους δασκάλους…….
και φυσικά τον εορτασμό της Ελληνικής Γλώσσας.
Ο Έλληνας ποιητής Γιώργος Σεφέρης, το 1963 στο Δημαρχείο της Στοκχόλμης είπε για την ελληνική γλώσσα (εκφώνησε την παρακάτω ομιλία στο δείπνο που παρατέθηκε στους νομπελίστες στο Δημαρχείο της Στοκχόλμης).
“Ανήκω σε μια χώρα μικρή. Ένα πέτρινο ακρωτήρι στη Μεσόγειο, που δεν έχει άλλο αγαθό παρά τον αγώνα του λαού του, τη θάλασσα, και το φως του ήλιου. Είναι μικρός ο τόπος μας, αλλά η παράδοσή του είναι τεράστια και το πράγμα που τη χαρακτηρίζει είναι ότι μας παραδόθηκε χωρίς διακοπή. Η ελληνική γλώσσα δεν έπαψε ποτέ της να μιλιέται. Δέχτηκε τις αλλοιώσεις που δέχεται καθετί ζωντανό, αλλά δεν παρουσιάζει κανένα χάσμα. Άλλο χαρακτηριστικό αυτής της παράδοσης είναι η αγάπη της για την ανθρωπιά· κανόνας της είναι η δικαιοσύνη. Στην αρχαία τραγωδία, την οργανωμένη με τόση ακρίβεια, ο άνθρωπος που ξεπερνά το μέτρο πρέπει να τιμωρηθεί από τις Ερινύες. O ίδιος νόμος ισχύει και όταν ακόμη πρόκειται για φυσικά φαινόμενα: «Ήλιος ουχ υπερβήσεται μέτρα» λέει ο Ηράκλειτος· «ει δε μη, Ερινύες μιν Δίκης επίκουροι εξευρήσουσιν».
Γιώργος Σεφέρης,1963
Ο Γενικός Πρόξενος της Κύπρου, Βασίλης Φιλίππου… είπε τα εξής.
“Σήμερα η συνάντηση είναι αφιερωμένη στους τρεις μεγάλους Ιεράρχες.
Τα ελληνικά γράμματα και τους Έλληνες εκπαιδευτικούς.
Τιμούμε τους τρεις Μεγάλους Ιεράρχες των τριών Μεγίστων φωστήρων εις θρησκειδίου θεότητας των την οικουμένη πάσα θεογνωσία, κατά την λαμπρή έκφραση του εκκλησιαστικού τροπαρίου.
Οι τρεις Ιεράρχες είχαν καταλάβει τη σημασία της ελληνικής παιδείας για τον ανθρώπινο πολιτισμό και είχαν μαντέψει το πολιτιστικό αποτέλεσμα που θα έπερνε η σύζευξη της ελληνικής σκέψης.
Με την χριστιανική αρετή θέλησαν να κρατήσουν το φιλοσοφικό χιτώνα
να σχολιάσουν τους ψαλμούς του Δαβίδ
και τις επιστολές του Παύλου
με πνεύμα πλατωνικής διαλεκτικής
και να οδηγούν έτσι το πνευματικό ποίμνιο τους σε κληρική πίστη και διαχρονιστική αρετή.
Έτσι σήμερα…τιμούμε τους τρεις Ιεράρχες τιμούμε επίσης τα ελληνικά γράμματα και συγχρόνως τους εργάτες του πνεύματος τους πρωτεργάτες της γνώσης τους, τους στυλοβάτες των ψυχών και των συνεχιστές των έργων των ΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΜΑΣ!
Που μετουσίωσαν την ελληνική παιδεία σε πράξη
και έγιναν καθοδηγητές της νέας γενιάς
και γείτονες συνετοί
προσφέροντας τον ίδιο τον εαυτό τους
για ότι λέγεται ελληνική παιδεία και πολιτισμός.
Οι σκαπανείς αυτοί του πνεύματος,
είναι οι άνθρωποι που συντηρούν το θάρρος που λέγεται ελληνορθόδοξη παιδεία.
Με τη δύναμη της ψυχής τους μεταλαμπαδεύουν στους νέους μας
τις αξίες του ελληνικού πολιτισμού
την ομορφιά της γλώσσας μας
και τη μαγεία της πίστης μας.
γι΄αυτό και τα ελληνοχριστιανικά γράμματα τα καλλιεργούμε στο σχολικό κοινοτικό μας σύστημα,
συνεπείς προς την πνευματική παράδοση του έθνους μας
και τα καλλιεργούμε με το να διδάσκουμε την ελληνική γλώσσα
την ορθόδοξη θρησκεία
την πολιτιστική ιστορία
την βυζαντινή και ελληνιστική γραμματεία των τεχνών
και τη Λογοτεχνία μας.
Η έμπνευση που πρέπει να αντλήσουμε από τον εορτασμό των ελληνικών γραμμάτων ας ενισχύσει την απόφασή μας όχι να απεμπολήσουμε αλλά να υλοποιήσουμε ακόμα βαθύτερα την πνευματική μας κληρονομιά σαν άξιοι κληρονόμοι της μεγαλύτερης κληροδοσίας που έδωκε ένας λαός στην ανθρωπότητα.
Για αυτό οφείλουμε στους Έλληνες εκπαιδευτικούς τα Μέγιστα!
Αφού κράτησαν την ελληνοχριστιανική μας Ταυτότητα και φυσιογνωμία .
Και εμφύσησαν στους νέους μας την συνείδηση της ευγενικής τους καταγωγής και της πανανθρώπινης εμβέλειας του πολιτισμού μας που υπερνίκησε και διέσπασε τα εθνικά πλαίσια και έγινε αγαθό οικουμενικό.
Η κα Φιλιώτη, ανεβαίνοντας στο βήμα, ευχαρίστησε όλες και όλους τους παρευρισκόμενους….
Σήμερα γιορτάζουμε την παγκόσμια ημέρα της ελληνικής γλώσσας ως φορέα ενός μεγάλου πολιτισμού : ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ.
Γιορτάζουμε όμως και τιμούμε τους μεγάλους τρεις ΙΕΡΑΡΧΕΣ , ΠΑΤΕΡΕΣ της ορθοδοξίας μας καθώς επίσης σήμερα γιορτάζουμε και τιμούμε τα ελληνικά γράμματα και τους Έλληνες εκπαιδευτικούς.
Είναι σπουδαίο να μιλάμε ελληνικά τόνισε η κυρία Φιλιώτη, αλλά σπουδαιότερο να τα διατηρήσουμε.
Η κα Φιλιώτη τόνισε ιδιαίτερα το εξής:
ως κάτοικοι αυτής της μεγάλης χώρας, πρέπει να αξιολογήσουμε ότι όλα τα ελληνικά ιδεώδη , η ελληνική σκέψη όλη η ελληνική μας κληρονομιά έγιναν και κληρονομιά αυτού του λαού (του Αμερικανικού).
Διαβάζοντας κανείς τι έχουν πει οι ξένοι για την ελληνική γλώσσα δε μπορεί παρά να αισθανθείς υπερήφανος.
Λίγα από αυτά που έχουν πει λοιπόν….
Φραγκίσκος Λιγκόρα (Ιταλός καθηγητής πανεπιστημίου και πρόεδρος της διεθνούς ακαδημίας προς διάδοση του πολιτισμο), στην Πάντειο είπε προς τους φοιτητές….
Έλληνες να είστε υπερήφανοι που μιλάτε την ελληνική γλώσσα ζωντανή και μητέρα όλων των άλλων γλωσσών μη την παραμελείτε .. αφού αυτή είναι ένα από τα λίγα αγαθά που μας έχουν απομείνει και ταυτόχρονα το διαβατήριό μας για τον παγκόσμιο πολιτισμό.
Τα θέματα παιδείας και εκπαίδευσης έχουν αποτελέσει ένα από τα κύρια σημεία δραστηριοτήτων της Ομοσπονδίας όλα αυτά τα χρόνια, και ο κύριος Πέτρος Γαλάτουλας, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης, συνεχάρη την κα Κοκκόλη αναγνωρίζοντας τον προσωπικό της αγώνα για αυτό που λέγεται μεταλαμπάδευση του ελληνικού Πνεύματος.
Προσωπικά εχω να πω,ότι οι
Έλληνες δάσκαλοι & εκπαιδευτικοί, εξακολουθούν να αποτελούν μια ακηδεμόνευτη αγωνιστική ενότητα σε αυτό που λέγετε ελληνικός πολιτισμός και ελληνικά γράμματα.
Πιστεύουν και παλεύουν για ένα ισχυρό, και ανανεωμένο πρόγραμμα σπουδών εντός των εκπαιδευτηρίων.
Με τη φίλη μου Nicole Malliotakis, (αριστερά) Republican Ropitician NYC.
Οι Έλληνες εκπαιδευτικοί υπερασπίστηκαν , με σθένος και συνέπεια, αυτό που λέγεται διδαχή και παράλληλα δίνουν καθημερινό ηρωικό αγώνα για να κάνουν το καθήκον τους σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες!!!!
Οι Έλληνες εκπαιδευτικοί βρίσκονταν και θα βρίσκονται στην πρωτοπορία της μάχης για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που μαστίζουν τη χώρα!
Τελειώνοντας τη σύντομη αυτή εισήγησή μου που, κυρίως, περιελάμβανε πληροφοριακά στοιχεία, προσωπικής μου συναναστροφής μαζί τους, θα ήθελα να αναφερθώ στη μοναδικότητα της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού στο παγκόσμιο περιβάλλον, που παρά την οικονομική κρίση, μας προάγει σε προνομιακή θέση!!!
Αν αφήσουμε αναξιοποίητο αυτόν τον πλούτο που διαθέτουμε, η ζωή μας θα γίνει φτωχότερη.
Η ενασχόλησή μας, λοιπόν, με τη γλώσσα μας, δεν είναι σπατάλη ενέργειας, σπατάλη και μάλιστα ακατανόητη, είναι το αντίθετο.
Η διδασκαλία, καλλιέργεια και προώθηση της ελληνικής γλώσσας και του πολιτισμού σε πολίτες της ελληνικής διασποράς και του κόσμου.
Η πολύπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητας των Ελλήνων μαθητών στο εξωτερικό με τη διατήρηση των στοιχείων της ελληνικής τους ταυτότητας
και την ταυτόχρονη ενίσχυση της αμοιβαίας κατανόησης, της ειρηνικής συμβίωσης και της συνεργασίας ατόμων και ομάδων διαφορετικής προέλευσης.
“…Η γλώσσα δεν είναι μόνον ένα μέσον επικοινωνίας.
Κουβαλάει την ψυχή του λαού μας κι όλη του την ιστορία και όλη του την ευγένεια.
Χαίρομαι κι αυτή τη στιγμή που σας μιλάω σ’ αυτή τη γλώσσα και σας
χαιρετώ, …
Οδυσσέας Ελύτης, Στοκχόλμη Νοέμβριος 1979.
Είμαι πλέον πεπεισμένη πως τόσο η ελληνική όσο και η κυπριακή κοινότητα της Νέας Υόρκης αποτελούν ίσως την εμπροσθοφυλακή του Ελληνισμού»,
καθώς αποτελεί τον πιο αποτελεσματικό δίαυλο παρεμβάσεων προς τις αμερικανικές Αρχές για την υποστήριξη των δικαίων του Ελληνισμού!
Σχόλια Facebook