Την αλλαγή ημέρας και περιεχομένου ζητά ο ΟΔΕΓ για την “Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας”
ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ
Αθήνα.- Ενώ ακόμη δεν έχει κοπάσει ο αντίλαλος των επιτυχημένων εκδηλώσεων στην ευρύτερη περιοχή της Καμπανίας, στην Ιταλία, για τη 2η (άτυπη!) επέτειο της «Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας και Ελληνικού Πολιτισμού», ο Οργανισμός για τη Διάδοση της Ελληνικής Γλώσσας (ΟΔΕΓ), που εδρεύει στην Αθήνα, με επιστολή που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα χαρακτηρίζει «όχι εύστοχη» την αλλαγή της ημερομηνίας, αλλά και του περιεχομένου της Ημέρας»!
Υπενθυμίζεται ότι αντί για την 20η Μαίου, ημέρα γεννήσεως του Σωκράτη, επελέγη από τον Υφυπουργό Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ, κατόπιν προτάσεως του Υπουργού Παιδείας, η ημέρα θανάτου του Διονυσίου Σολωμού, 9η Φεβρουαρίου. Επίσης, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, το περιεχόμενο της “Ημέρας” αντί για την Ελληνική Γλώσσα και τον Ελληνικό Πολιτισμό, “τιμά” την “ελληνοφωνία”…
Ο ΟΔΕΓ, ζητά την αλλαγή τόσο της ημερομηνίας όσο και του περιεχομένου της ¨Ημέρας”, αν και, σύμφωνα με τη δήλωση του Υφυπουργού Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) βρίσκεται “προ των πυλών”.
Τέλος, ο Οργανισμός καυτηριάζει την “…παράλειψη ειδικής αναφοράς στους πρωτεργάτες της αρχικής ιδέας, δηλαδή της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας και του Προέδρου της, κ. Γιάννη Κορίνθιου”.
Η επιστολή
Ολόκληρη η επιστολή του Οργανισμού για τη Διάδοση της Ελληνικής Γλώσσας, έχει ως ακολούθως:
«Πληροφορηθήκαμε από τον Τύπο ότι το Υπουργείο Εξωτερικών μετά από πρόταση του Υπουργείου Παιδείας, εισηγήθηκε στην Μόνιμη Ειδική Επιτροπή του Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής την καθιέρωση της 9ης Φεβρουαρίου ως «Ημέρα Ελληνοφωνίας».
Πέρυσι είχε εορταστεί η 20η Μαΐου ως «Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού».
Πιστεύουμε ότι η αλλαγή της ημερομηνίας αλλά και του περιεχομένου της Παγκόσμιας Ημέρας δεν είναι εύστοχη διότι :
- Αυτό που θέλουμε να προβληθεί είναι η σημασία της Ελληνικής Γλώσσας και του Πολιτισμού και όχι μόνο η Ελληνοφωνία.
- Η επιλογή της 20ης Μαΐου ημέρας γεννήσεως του Σωκράτη, είναι σημειολογικά ορθότερη της 9ης Φεβρουαρίου, ημέρας θανάτου του Σολωμού.
Επίσης, η παράλειψη ειδικής αναφοράς στους πρωτεργάτες της αρχικής ιδέας, δηλαδή της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας και του Προέδρου της, κ. Γιάννη Κορίνθιου είναι παραπληροφόρηση και δείχνει αγνωμοσύνη.
Ως εκ τούτου, προτείνουμε την συνέχιση του εορτασμού της «Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού» την 20η Μαΐου έστω και χωρίς καμία συμμετοχή της επίσημης ελληνικής πολιτείας.
Γι’ αυτόν τον σκοπό προτείνουμε την δημιουργία μιας επιτροπής από εκπροσώπους ελληνικών και ομογενειακών οργανώσεων, η οποία θα αναλάβει το έργο. Άλλωστε, τις εκδηλώσεις μπορούμε να τις οργανώσουμε οι Έλληνες και οι ομογενείς και όποιοι άλλοι ενδιαφέρονται για αυτό το θέμα μόνοι μας.
Αυτή η πρωτοβουλία θα στηριχθεί στην πρόταση και την εμπειρία της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας.
Τέλος, θα πρέπει να επιδιώξουμε την ΑΛΛΑΓΗ της νέας απόφασης των Υπουργών Εξωτερικών και Παιδείας ως προς την ημερομηνία και το περιεχόμενο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού.
Γιὰ τὸ Δ.Σ.
Ἀριστέα Τόλια, Πρόεδρος
Γεώργιος Παυλάκος, Γεν. Γραμματέας»
Σχόλια Facebook