Παραμένουν οι διαφωνίες με τους θεσμούς ενώ πλέον ο χρόνος πιέζει
Βρυξέλλες.-Όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές γνωρίζουν πλέον τι ακριβώς χρειάζεται να γίνει για να ξεκολλήσει η ελληνική αξιολόγηση, να μπει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα και να εκταμιευθεί εγκαίρως η επόμενη δόση του προγράμματος.
Παρομοίως όλες οι πλευρές γνωρίζουν ποιες είναι οι χρονικές προθεσμίες για να επιτευχθεί αυτό και ποια είναι τα ρεαλιστικά όρια.
Ακόμη όμως και έτσι η συμφωνία πλαίσιο δεν επήλθε.
Αυτό είναι έκδηλο στη δήλωση Ντάισελμπλουμ μετά τη συνάντηση παρά την εξαιρετικά θετική επιλογή λέξεων.
«Σήμερα, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, οι θεσμοί και εγώ είχαμε μία εποικοδομητική συνάντηση για την τρέχουσα κατάσταση της δεύτερης αξιολόγησης. Υπάρχει μια σαφής κατανόηση ότι η έγκαιρη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης είναι προς το συμφέρον όλων. Σημειώσαμε σημαντική πρόοδο σήμερα και είμαστε κοντά στο να βρούμε κοινό έδαφος για την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα. Θα προβούμε σε ανασκόπηση της περαιτέρω προόδου της δεύτερης αξιολόγησης κατά τη διάρκεια του επόμενου Eurogroup.»
Αμέσως μετά την ανακοίνωση Ντάισελμπλουμ κυβερνητικές πηγές έκαναν λόγο για παράλογες απαιτήσεις του ΔΝΤ που δυσχεραίνουν τις διαπραγματεύσεις.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι στη συνάντηση των Βρυξελλών «υπήρξε προσπάθεια εξεύρεσης κοινού τόπου ανάμεσα στους θεσμούς και στην ελληνική κυβέρνηση».
Ωστόσο, εκτιμούν ότι παρά την πρόοδο, «όσο παραμένουν παράλογες απαιτήσεις από πλευράς ΔΝΤ δυσκολεύονται οι προϋποθέσεις για συνέχεια της διαπραγμάτευσης σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων».
Στην πράξη όλα αυτά σημαίνουν ότι η Ελλάδα δεν συμφωνεί ούτε στο να καλύψει τη διαφορά της εκτίμησης του ΔΝΤ σε σχέση με την ΕΕ για πολλά χρόνια, ούτε να παρατείνει την υπερπροσπάθεια του 3,5% για 5 έτη. Υπάρχουν προβλήματα στο ύψος του αφορολόγητου ορίου που πρέπει να κοπεί, προβλήματα στο πότε θα ισχύσουν αλλαγές στις συντάξεις, προβλήματα και στα εργασιακά. Κοινώς όλα τα ανοιχτά ζητήματα παραμένουν ανοικτά και ο χρόνος πιέζει πια ασφυκτικά.
Οι θεσμοί έχουν θέσει ως απαράβατη προϋπόθεση τη νομοθέτηση μέτρων 2 μονάδων του ΑΕΠ και αυτό θα συμβεί ασχέτως των οικονομικών προβλέψεων της επόμενης Δευτέρας.
Από εκεί και πέρα, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να προσπαθήσουν να πλησιάσουν λίγο παραπάνω για να επιστρέψει η τρόικα στην Αθήνα μέσα στη βδομάδα. Για να συμβεί αυτό όμως πρέπει να ληφθεί μια κεντρική πολιτική απόφαση στην Αθήνα, η οποία ακόμα δεν έχει ληφθεί.
Υπάρχουν βεβαίως και πληροφορίες ότι η συνάντηση αυτού του επιπέδου θα μπορούσε να επαναληφθεί.
Πηγή:real.gr
Σχόλια Facebook