Economist: Είναι υπαρκτή η περίπτωση Grexit
Αθήνα.- Πάνω από πέντε χρόνια έχουν περάσει από τη στιγμή που αναδύθηκαν σοβαρά οι πιθανότητες εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη κι ακόμα το ελληνικό χρέος δεν έχει μπει σε ένα μονοπάτι που θα το καθιστούσε βιώσιμο εντός της νομισματικής ένωσης.
Με αυτή τη βασική διαπίστωση, ο Economist σημειώνει ότι τώρα που το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού χρέους βρίσκεται στα χέρια άλλων ευρωπαϊκών κρατών και θεσμών, η Ελλάδα είναι όμηρος της τύχης των λαϊκίστικων πολιτικών κινημάτων που αναδύονται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.
Πόσο πιθανό είναι αυτό το γεγονός να οδηγήσει σε αδιέξοδα και τελικά Grexit;
Σύμφωνα με τον Economist, το ενδεχόμενο εξόδου από την Ευρωζώνη δεν φαίνεται απιθανό μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, αλλά ούτως ή άλλως υπάρχουν πλέον μερικοί λόγοι που καθιστούν λιγότερο ανησυχητικό ένα τέτοιο ενδεχόμενο (σ.σ.: για τους υπόλοιπους) σε σχέση με το παρελθόν. Ποιοι είναι αυτοί;
- Κατ’ αρχάς το ότι το χρέος βρίσκεται στα χέρια άλλων κρατών, το ρίσκο άτακτης χρεοκοπίας και «μόλυνσης» του τραπεζικού συστήματος είναι πολύ μικρότερο.
- Επιπλέον, η προοπτική του Grexit δεν δημιουργεί πια το σοκ που προκαλούσε πριν από μερικά χρόνια και οι επιχειρήσεις, τα νοικοκυριά και οι κυβερνήσεις έχουν πάρει ήδη τα μέτρα τους για να περιορίσουν την έκθεσή τους σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
- Ο τρίτος λόγος είναι ότι μετά από σχεδόν έξι χρόνια μόνιμης ύφεσης, όλο και περισσότεροι Έλληνες πιστεύουν ότι ο πόνος της εξόδου δεν θα είναι χειρότερος από αυτόν που βιώνουν ήδη.
Πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα
Η ανάλυση του Economist τελειώνει με την εκτίμηση ότι επίκειται αύξηση της πολιτικής έντασης ενόψει των εκλογικών αναμετρήσεων στην Ευρώπη, με αυξανόμενη μάλιστα πιθανότητα και η Ελλάδα να οδηγηθεί σε πρόωρες κάλπες.
Σχόλια Facebook