Τζανακόπουλος: Μοναδικό εμπόδιο για συμφωνία τα μέτρα 4,5 δισ. του ΔΝΤ
Ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, μιλώντας για τις επαφές που είχε ο Αλέξης Τσίπρας στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής με την Ανγκελα Μέρκελ και τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ τόνισε πως το κλίμα που διαμορφώθηκε στη Μάλτα είναι τελείως διαφορετικό από αυτό που επιχείρησε να βγάλει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών με τις δηλώσεις του.
«Και στη συνάντηση με την καγκελάριο και με τον κ. Γιούνκερ, η λογική όλων φαίνεται να είναι ότι πρέπει να προσπαθήσουν όλες οι πλευρές ώστε να γεφυρωθούν οι διαφορές και να μειωθεί το χάσμα που χωρίζει το ΔΝΤ και με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και με την ελληνική κυβέρνηση και αυτό που συμφωνήθηκε ήταν η ανάγκη όλες οι πλευρές να κάνουν τα απαραίτητα βήματα ώστε να μπορέσουμε να κλείσουμε το συντομότερο δυνατό και αν αυτό είναι εφικτό ακόμα και μέσα στον Φεβρουάριο» είπε.
Ο κ. Τζανακόπουλος υπογράμμισε ότι φιλοδοξία της κυβέρνησης και βασικό σενάριο πάνω στο οποίο δουλεύει και θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για να έχουμε θετικές εξελίξεις είναι η 20ή Φεβρουαρίου που συνεδριάζει το Eurogroup. Η μεγάλη προσπάθεια που κάνουμε, είπε, είναι να ολοκληρώσουμε όλες τις αναγκαίες διαδικασίες ώστε στο ΔΣ της ΕΚΤ στις 9 Μαρτίου να μπούμε στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να ξαναζήσουμε το 2015, δεν υπάρχει βούληση ούτε από την κυβέρνηση ούτε από κανέναν στην Ευρώπη «διότι όσο και αν βγαίνουν διάφοροι και απειλούν εμμέσως και λένε ότι δεν τους νοιάζει να περιμένουν μέχρι τον Ιούνιο, θα είναι εξαιρετικά προβληματικό όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για το σύνολο της Ευρώπης μια αναζωπύρωση και μάλιστα τεχνητού χαρακτήρα, της ελληνικής κρίσης».
Ο κ. Τζανακόπουλος εξήγησε ότι στα ζητήματα της εφαρμογής του προγράμματος η κυβέρνηση όχι μόνο δεν έχει καθυστερήσει αλλά είναι και μπροστά από το χρονοδιάγραμμα και πως ο λόγος της καθυστέρησης στο κλείσιμο της αξιολόγησης δεν είναι τα τρία θέματα-αγκάθια που απομένουν, αλλά τα παράλογα μέτρα ύψους 4,5 δισ. που απαιτεί το ΔΝΤ για μετά τη λήξη του προγράμματος.
Η κύρια, αν όχι η αποκλειστική, ευθύνη για την καθυστέρηση του κλεισίματος της αξιολόγησης ανήκει στο ΔΝΤ, είπε.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σχόλια Facebook